28 Temmuz 2010

EV USULÜ İSKENDER KEBABI ( 4 KİŞİLİK)


Evde yapılan,  gerçek iskender kebabını aratmayan bir tarif. Son derece kolay ve lezzetli.

MALZEMELER:
  • 350 gr hazır yaprak döner
  • 4 küçük pide veya  7-8 adet kızarmış ekmek dilimi
  • 2 -3 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, pul biber, kırmızı  toz biber
  • 1 kibrit kutusu kadar tereyağı ( tereyağı sıvı yağ karışımı)
  • Sıcak su (sosun kıvamına göre)
YAPILIŞI:
  1. Pideler ısıtılır kare kare kesilir tabaklara yerleştirilir.  (Ekmek ile yapılacak ise, ekmekler dilimlenir kızartılır, kare kare kesilir.)
  2. Yaprak dönerler teflon tavada hafif kızarana kadar kavrulur.
  3. Salça, sıcak su, biraz tereyağı, pul biber ve tuz  küçük bir tavada koyu akışkan kıvamda 3-4 dk pişirilir.
  4. Pidelerin üzerine biraz sos gezdirilir, çatal ile çırpılmış yoğurt ve sonra üzerine dönerler konur. Tekrar sos gezdirilir ve son olarak yağ da kızdırılmış kırmızı toz biber dökülür.
Afiyet olsun...

Kadınbudu Köfte


Malzemeler:
  • Yarım kg dana kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 3 yumurta ( 1 tanesi köfte harcına, 2 tanesi köfteyi kızartmak için kullanılacak)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı kızartmak için ayçiçek yağı
  • Tuz, karabiber
  • Galeta unu
Yapılışı:
  1. Pirinç yıkanır bir su bardağı sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir.
  2. Rendelenmiş soğan ve kıymanın yarısı,  tavaya hafif yapışacak kadar iyice kavrulur. (Unutmayın köftenizin güzel olmasının püf noktası budur). Çiğ kıymaya katılır.
  3. Haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğurulur.Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, oval ve yassı köfteler yapılır. (Köftelere şekil verilmesinde zorlanılıyorsa, buzdolabında beklettikten sonra şekil verebilirsiniz.)
  4. Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır. Fazla yağını çekmesi için kağıt havlu serilmiş tabağa alınır. Patates kızartması ve  pilav eşliğinde servis yapılır.
Afiyet olsun...

27 Temmuz 2010

KREMALI HAVUÇLU PASTA TARİFİ


MALZEMELER:
  • 4 yumurta,
  • 2 su bardağı un,
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 2 su bardağı ince havuç rendesi
  • 1 su bardağı ceviz,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 1 paket kabartma tozu,
Kreması:
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
Ayrıca; 1 paket krem şanti 1 su bardağı süt

YAPILIŞI:
  1. Yumurta ile şeker 10-15 dakika çırpılır. İnce rendelenmiş havuç, ceviz, vanilya, tarçın birer birer, karıştıra karıştıra ilave edilir.
  2. Elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilir iyice karıştırılır, yağlanmış ve hafif unlanmış ortası düz kelepçeli kek kalıbına boşaltılır 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilir.
  3. Kreması için un ve şeker karıştırılır süt ilave edilir muhallebi kıvamında pişirilir, soğutulur.
  4. Krem şanti bir bardak süt ile üzerindeki tarife göre hazırlanır soğumuş krema ile karıştırılır.
  5. Pişen kekimiz soğuduktan sonra ortadan 2 parçaya kesilir, arasına ve üzerine krema sürülür. Üzeri kakao ve tarçın ile süslenir.
Afiyet olsun...

25 Temmuz 2010

Vişne Şurubu Yapılışı ve Faydaları


Vişne görüntüsü kiraza benzeyen tadı ekşi olan bir meyvedir. Sahip olduğu vitaminlerle, bir çok hastalığa karşı koruyucudur. A. C. E. vitamini potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor minerallerini içerir.
American Journal of Clinical Nutrition tarafından yapılan açıklamaya göre vişne meyvesi en yüksek antioksidan içeriğe sahip besinler arasında yer almaktadır.
 İçeriğinde yer alan antosiyanin vişneye antioksidan niteliği kazandırır. Antosiyanin hücre yaşlanmasını önleyici özelliktedir. Amerika da yapılan araştırmalara göre antosiyanin kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesi ve de karaciğerde daha az yağ birikiminde rol oynamaktadır. 1 lt vişne suyunda 267-688 mg civarında antosiyanin bulunur.
Günde 1 bardak vişne suyu içilirse günlük antioksidan gereksinimimizi karşılayacak düzeydedir.
Mide ve karaciğerin düzenli çalışmasına yardım eder. damar sertleşmesini önler. kan basıncını düzenler. Kanser riskini azaltır. Hafıza gelişimi için faydalıdır, Vişnedeki antosiyanin, beyindeki hücre duvarlarına en etkili şekilde nüfuz ederek antioksidan koruması sağlar. Ve bunlar gibi daha bir çok faydaları vardır.

Malzemeler:
  • 1 kg vişne,
  • 1 kg şeker,
  • 1 limon suyu,
Yapılışı:
  1. Vişneleri sapları ile bol suda yıkadıktan sonra suyun altında saplarından ve çürük vişnelerden ayıklanır süzülür.
  2. Tencereye bir kat vişne, bir kat şeker olmak üzere yerleştirilir.
  3. Ara sıra yoğurularak ( bu sırada limon suyu ilave edilir) 1 gece suyunu salması için bekletilir.
  4. Tel süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilirken çekirdekleri ayıklanarak ayrı bir kaba alınır. (Süzgeçte çekirdekleri ayıklamak, ilk başında çekirdekleri çıkarmaktan daha kolay oluyor.) Kabın içine az miktarda su konulur karıştırılır. Karıştırarak yıkanmış çekirdeklerin suyu posaya azar azar dökülür, posanın süzgeçten geçirilmesi sağlanır.
  5. Süzgeçten geçen şurup şişelere doldurulur buzdolabına kaldırılır. Kullanırken 3-4 katı su ile sulandırılarak içilir.
Afiyet olsun...

24 Temmuz 2010

SOYA SOSLU TAVUKLU MANTAR YEMEĞİ (4 kişilik)


MALZEMELER:
  • 500 gr tavuk fileto ( tavuk göğüs eti),
  • 400-500 gr kültür mantarı,
  • yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • 2 yemek kaşığı soya sosu,
  • 1 çay kaşığı köri ( yoksa koymayabilirsiniz, ben koydum),
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Yarım yemek kaşığı salça,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Tavuk eti kuşbaşı doğranır,
  2.  Mantarlar yıkanır  sapları ile birlikte iri doğranır  limonlu suya atılır. Mantarların kararmaması için.
  3. Tavuk etleri ve doğranmış mantarlar birlikte yayvan tencereye konulur. Orta ateşte 10-15 dakika pişirilir.
  4. Sonra , zeytinyağı, salça ve soya sosu ilave edilir  pişirilmeye devam edilir.
  5. Ocaktan alınmasına yakın tuz, köri ve karabiber katılır karıştırılır ocaktan alınır.
Afiyet olsun...

23 Temmuz 2010

Fırında Çipura Balığı Tarifi ( 4 Kişilik)


Balığı severim fakat pişerken kokusunu sevmiyorum diyenlere nefis bir fırında çipura tarifi. Yapılması son derece pratik, tepsiyi dahi kirletmeyen, koku yaymayan, çok da sağlıklı ve hafif bir tarif, deneyin beğeneceksiniz.

Malzemeler:
  • 4 adet çipura balığı,
  • Alüminyum folyo,
  • Un, tuz, çiçek yağı,
Sos malzemesi:
  • 2 diş sarımsak,
  • Yarım limon suyu,
  • Limon suyu kadar zeytinyağı,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Balıklar güzelce temizlenir pulları kazınır yıkanır. Yüzeyleri 2 veya 3 yerinden bıçak ile hafif kesilir. ( etinin kalın olduğu yerden). Balıkların içi ve dışı tuzlanır.
  2. Balıkların boyundan 3-4 cm uzunlukta alüminyum folyo kesilerek serilir, balık ebatları kadar yere fırça ile az miktarda çiçek yağı sürülür. Hafif unlanmış balık folyonun üzerine ortalanarak yerleştirilir. Balığın üstüne fırça ile yağ sürülür.
  3. Alüminyum folyonun uzun iki kenarı balığın üstünde birleştirilerek birlikte kıvrılır. Sonra sağ ve sol kısımlar içe doğru kıvrılarak katlanır. Fırın tepsisine yerleştirilir. 
  4. 200 derece fırında 30 dakika pişirilir. Balığımız folyo ile olduğu gibi tabağa alınır.
  5. Tabaklara alındığında karıştırılarak hazırlanmış sostan arzu ettiğiniz kadar dökülür.
Afiyet olsun...

22 Temmuz 2010

ZEYTİNYAĞLI BİBER-PATLICAN DOLMASI



MALZEMELER:
  • 750 gr biber
  • 2 su bardağı pirinç ( her biber için 1 yemek kaşığı pirinç hesaplayınız.)
  • 7-8 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1çorba kaşığı dolmalık fıstık*
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın, şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü*
  • 1 limon suyu
  • 1 domates, üzerlerini kapatmak için
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
  1. Soğanlar çok ince doğranır, fıstık ile beraber fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  2. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp 1-2 dakika daha kavurulur. 1,5 bardak sıcak su ilave edilir orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika kapak kapalı olarak demlendirilir.
  3. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, karabiber, tarçın, temizlenmiş üzüm, şeker, tuz, limon suyu konup karıştırılır.
  4. Hazırlanan sebzelere doldurulur, tencereye dizilir 1 su bardağı sıcak su konulur orta ateşte pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
  5. Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
  6. Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

*İsteğe bağlı.

sütlü un çorbası

Size kardeşimin mutfağından nefis bir çorba tarifi. Bu çorbayı yarım tavuk göğüs etini haşladıktan sonra , etin suyu ile çorbayı yaparken etini de içine tiftip koyarak da yapabilirsiniz. İki şekilde de yapılan çorba  harika oluyor. Bu nefis çorba tarifin için çok teşekkür ederim.


Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı veya 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 4 su bardağı et suyu veya 1 paket bulyon,
  • 1-1,5  su bardağı süt,
  • Tuz, nane, kırmızı toz biber,
Yapılışı:
  1. Un ile yağ hafif pembe kavrulur. 4 bardak su yavaş yavaş karıştırarak dökülür.Unun topaklanmaması için eze eze karıştırılır. Un topaklandı ise blendır kullanabilirsiniz. Kaynayıncaya kadar devamlı karıştırılır.
  2. Kaynadıktan sonra tuz ve süt ilave edilir bir iki taşım kaynatılır ocaktan alınır. İstediğiniz kıvama göre süt miktarını ayarlayabilirsiniz.
  3. Üzerine tereyağında veya sıvı yağda kızdırılmış kırmızı toz biber ve nane gezdirilir.
Afiyet olsun...

20 Temmuz 2010

LAHMACUN TADINDA KARNIYARIK BÖREĞİ (Kardeşim Sevilay' ın tarifi)

Beraber olduğumuzda yapmıştı. Tadı lahmacuna benzediği için bu adı taktık. :) Çok beğenmiştik. Tarifi yazmakta geç bile kaldım. Yazmak hep aklımda idi bugüne kısmet oldu. Ellerine sağlık ... Diğer harika tariflerini de sizlerle zaman zaman paylaşmaya devam edeceğim.

MALZEMELER:
  • 6 adet hazır yufka,
  • 2 adet yumurta,
  • Yarım su bardağı sıvı yağ,
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt,
Börek içi malzemesi:
  • 200 gr kıyma,
  • 2 adet soğan,
  • 2 adet domates,
  • 4-5 adet sivri biber,
  • Tuz, karabiber, pul biber,
  • 3/4 su bardağı su,
YAPILIŞI:

  1. Yufkaların üzerine sürülecek harç için sıvı yağ, yumurta ve süt bir kapta karıştırılır.
  2. Böreğin iç malzemesi için kuru soğan yemeklik doğranır, domateslerin kabukları soyulur küçük doğranır, yeşil biberlerin içleri temizlenir ince doğranır ve hepsi karıştırılır, kıyma ve diğer malzemeler ilave edilir tekrar karıştırılır.
  3. Bir yufka serilir üzerine fırça ile harç sürülür, üzerine ikinci yufka serilir tekrar harç sürülür.
  4. Yufka üçgen şeklinde 8 parçaya kesilir, uzun tarafına biraz geniş börek içi koyulur, kenarları katlanır geniş biçimde ucuna doğru sarılır.
  5. Diğer yufkalara da aynı işlem yapılır.  Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye seyrek olarak dizilir. Üstlerine fırça ile harç sürülür. Üzerleri sivri bir bıçak ile uçlarına kadar gelmeden ortadan tabanına inmeden kesilir. 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

NOT:  Dondurucuda saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.

19 Temmuz 2010

TARÇINLI- KARANFİLLİ KEK


MALZEMELER:
  • 6 yumurta,
  • 6 kahve fincanı şeker,
  • 6 kahve fincanı un,
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı çiçek yağı-zeytinyağı karışımı,
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,
  • Yarım tatlı kaşığı dövülmüş karanfil,
  • 1 kahve kaşığı tarçın,
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi ve suyu,
  • 1 paket kabartma tozu,
YAPILIŞI:
  1. Yumurtalar ile şeker 10-15 dakika çırpılır  Limon suyu ve limon kabuğu rendesi ilave edilir.
  2. Elenmiş un, karanfil, ceviz, kakao, tarçın, kabartma tozu ve yağ konup çarpmadan karıştırılır. yağlanmış kalıba boşaltılır.
  3. 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.
  4. Soğuyunca kalıptan çıkarılır. Üzerine vanilyalı veya tarçınlı dekor şeker elenir.
Afiyet olsun...

18 Temmuz 2010

KIŞ İÇİN ŞİŞE DOMATESİ YAPILIŞI (salisilik asit ile)

MALZEMELER:
  • 6 kg domates,
  • 1 paket 5 gr lık salisilik asit, (aspirin tozu). Eczanelerde bulunuyor,
  • 1 paker margarin,
  • Kavanoz,
YAPILIŞI:
  1. Domatesler yıkanır geniş bir kabın içine rendelenir veya kabukları soyulur küçük doğranır.
  2. İçine salisilik asit ( domates ilacı) ilave edilir iyice karıştırılır.
  3. Cam kavanozlara veya ağzı dar cam şişelere 0,5 cm boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  4. Margarin eritilir, domatesin üzerine, kavanozların ağız hizasına kadar doldurulur. kapakları sıkıca kapatılır rafa kaldırılır. Kullanmak için açtığınızda donmuş olan margarini atabilirsiniz. Margarini domatesin hava almasını önlemek için koyuyoruz.

  5. Açmadığınız sürece buzdolabına koymanıza gerek yok.

NOT: Kullanılan salisilik asit ( domates ilacı) bildiğiniz aspirin tozudur. Sağlığa aykırı  değildir. Domateslerin orijinal yapısını koruyan bir saklama şeklidir. 5 gr lık paket, 5 kg domates içindir. Domatesler doğranırken verdiği fire 1 kg a yakın olduğu için 6 kg domates kullanıyoruz.

Sulu Buzluk Böreği

Acil misafirlerde , sabah kahvaltılarında , ikindi çaylarında elinizin altında hazır bulundurabilirsiniz. 
Ben bu böreğimin içine tulum peyniri loru ile hazırlanmış iç kullandım. İzmir' li olmam nedeniyle böreklerimde kullanacaksam, beyaz peynir yerine tulum peyniri loru kullanıyorum. Siz de büyük marketlerde bulabilirsiniz. Bir de margarin yerine zeytin yağı kullanıyorum tariflerimde.



Malzemeler:
  • 4 adet yufka,
  • 1 su bardağı yarı yarıya sıvı yağ-su karışımı, bunun yerine 125 gr eritilmiş margarin de koyabilirsiniz,
  • 1 yumurta sarısı,
  • Susam, çörek otu,
Börek içinin malzemeleri: (İçine istediğiniz harcı koyabilirsiniz)
  • 4 orta boy patates,
  • Pul biber, karabiber, nane, tuz,
  • 1 -2 yemek kaşığı zeytin yağı,
veya
  • 300-400 gr tulum loru veya tuzsuz peynir,
  • Yarım demet maydanoz,
Yapılışı:
  1. Önce böreğin içi hazırlanır. Patatesler haşlanır ezilir diğer malzemeler eklenir iyice karıştırılır.
  2. Bir kabın içinde su ve yağ karıştırılır.
  3. İlk yufka serilir üzerine sos sürülür.
  4. İkinci yufka üzerine yayılır sos sürülür. Yufka 12 eşit üçgen parçaya kesilir. Üçgenlerin geniş kısmına yeterince harçtan konulur, kenarları katlanır, ucuna doğru fazla sıkı olmayacak şekilde sarılır.
  5. Diğer iki yufkaya da aynı işlem uygulanır. Hazırlanan börekler su dolu geniş bir kaba konulur, süzdürerek çıkarılır. Uygun bir tepsiye aralıklı dizilir, her sıradan önce yağlı kağıt , alüminyum folyo veya streç flim serilir dondurucuda dondurulur. ( börekler birbirleri ile temas etmeyecek şekilde). Donan börekler buzdolabı poşetine alınır, buzlukta saklanır.
  6. Pişirileceği zaman börekler su dolu kabın içine konulur 2-3 dakika bekletilir, hafif sıkılarak sudan çıkarılır, yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür susam ve çörek otu serpilir 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun... Diğer nefis börek tariflerim için burayı tıklamanız yeterli...
tıklayın

ETLİ BAMYA YEMEĞİ (TAVUK ETLİ)


MALZEMELER:
  • 250 gr bamya,
  • 250 gr tavuk göğüs eti veya koyun eti,
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı veya çiçek yağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 adet domates,
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 limon suyu,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Bamyaların sap kısmı konik biçimde soyulur, yıkanır süzülür.
  2. İnce doğranmış soğanlar ile kuş başı doğranmış tavuk eti yağ ile kavrulur. Kabukları soyulmuş küçük doğranmış domates ve salça ilave edilir karıştırılır.
  3. Limon suyu, tuz ve 1 su bardağı sıcak su eklendikten sonra bamya ilave edilir karıştırılır.
  4. Kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...

17 Temmuz 2010

DONDURUCUDA BAMYA NASIL SAKLANIR

Mevsiminde bulunan bamyayı mevsimi dışında da taze olarak tüketmek için dondurucuya konmadan önce yapılan işlemler:
  1. Bamyalar sap kısmından konik olarak kesilir. İyice yıkanır süzülür.
  2. Limon suyu,  kabukları soyulup doğranmış  domates, bamya ile birlikte tencereye alınır.
  3. Bamyalar hafif sararıncaya kadar kaynatılır. (3-4 dakika).
  4. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine konulur. Poşet, şeklini almak istediğiniz bir plastik kutunun içine yerleştirilerek dondurulur, kutudan çıkarılır.
  5. Daha sonra kutunun şeklini alarak donmuş  olan bamyamız dondurucuda saklanır. Bu şekilde donan bamya yerleştirilirken daha az yer kaplar.

NOT: Bu şekilde her yıl bamyayı hazırlayıp dondurucuya koyuyorum. Kışın yemeğini yaptığımda tazesinden farkı olmuyor.

Karadut Şurubu Yapılışı ve Faydaları

Böceklenmeyen tek bitki çeşidi olan karadut ekşi ve tatlı olmak üzere iki türlüdür. İçeriğinde betakaroten bulunur. İçeriğinde bulunan flavonoitler nedeniyle ise kalbimizi korur aynı zamanda da yaşlanmamızı geciktiren etkisi vardır. Çok güçlü antioksidanlar içeren karadut, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Mevsimi çabuk geçiyor bu nedenle bol olduğu zamanda şurubunu yapıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Kanserden korunmak için mutlaka tüketilmelidir.
Karadutun faydaları:
  • Halsizliği, aşırı yorgunluğu giderir,
  • Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir,
  • Kanı temizler, anemi hastalıklarına tavsiye edilir, 
  • Kan basıncını düşürür,
  • Sindirim sistemi kronik hastalığına yararlı,
  • Mide salgılarını artırır, sindirim sistemini düzenler,
  • Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar,
  • Kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir,
  • Uykusuzluğa iyi gelir,
Bu günler karadut zamanı, şurubu yapalım ve  donduruculara koyalım.


Malzemeler:
  • 1 kg ekşi karadut,
  • 1 kg  şeker,
  • 1 limon suyu,
  • Karadut tatlı ise limon suyu daha fazla konulur.
Yapılışı:
  1. Karadutlar yıkanır bir tencere içinde şeker  ve limon suyu ile birlikte el ile hamur yoğurur  gibi iyice ezilir.
  2. Tel süzgeçten posası kalıncaya kadar geçirilir. Geri kalan posaya bir su bardağı su koyup tekrar yoğurulur  ve tel süzgeçten geçirilir.
  3. Şurup şişelere konulur ve buzdolabında muhafaza edilir.
  4. Konsantre olarak hazırlanan bu şurup içileceği zaman 1 e 5 oranında sulandırılıp içilir. (I ölçü şurup, 5 ölçü su).
Afiyet olsun...

15 Temmuz 2010

PÜR LEZZET KÖZLENMİŞ PATLICAN YEMEĞİ


MALZEMELER:
  • 6 adet patlıcan,
  • 300 gr kıyma,
  • 4-5 adet sivri biber,
  • 1 adet soğan,
  • 3 domates,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı margarin veya 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Yarım demet maydanoz, dereotu,
  • Yarım yemek kaşığı salça,
  • Tuz, karabiber, kimyon,
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanlar fırında veya teflon tavada közlenir kabukları soyulur ince kıyılır. Yağlanmış yayvan tencereye veya küçük tepsiye yerleştirilir.
  2. İnce doğranmış soğan, sarımsak, biber ve kıyma yağda kavrulur. Soyulmuş ve küçük doğranmış domates, salça , tuz, karabiber, kimyon ilave edilir karıştırılır. Ocaktan alınınca ince doğranmış maydanoz ve dereotu ilave edilir.
  3. Bu harç, tepsiye  yerleştirilmiş patlıcanların üzerine yayılıp kapak kapatılır. Hafif ateşte bir kaç dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

FIRINDA KABAK MÜCVERİ


Kabağın faydaları nelerdir biliyor musunuz? Kabak özellikle bağırsak çalıştırıcı özelliği ile bilinir. Sizlerle bunu paylaşmak istiyorum. Potasyum açısından çok zengin olan kabak, yüksek tansiyona karşı etkilidir. Kabak düzenli tüketilirse cildi beyazlatır ve yumuşatır. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.

Daha önce kabak mücverinin yağda kızartılan tarifimi yazmıştım. Fırında yapılanın tarifi biraz farklılıklar içeriyor. Fırında pişirilen mücver, yağda kızartmaya göre daha hafif oluyor. tercih sizin.

MALZEMELER:
  • 3-4 orta boy kabak,
  • 1 adet kuru soğan veya 4-5 adet yeşil soğan,
  • 3 yumurta,
  • 4-5 adet sivri biber,
  • Yarım su bardağı zeytinyağı,
  • Yarım demet maydanoz, dereotu,
  • 1 su bardağı un,
  • Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir veya lor peyniri,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Tuz, karabiber
  • Üzerine serpmek için çörek otu,
YAPILIŞI:
  1. Kabakları yıkayıp dış kısmını kazıdıktan sonra orta rende ile rendelenir ve suyu süzülür. 
  2. Doğranmış soğan, biber, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, zeytinyağı,  rendelenmiş peynir, yumurta ,un  ve kabartma tozu konup karıştırılır. 
  3. Yağlanmış borcama dökülür düzeltilir, üzerine çörek otu serpilir 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

14 Temmuz 2010

ISPANAK BÖREĞİ ( Nilay ablamın tarifi)

MALZEMELER:
  • 2 bağ ıspanak yaprağı ( kök ve sapları yemek yapınız)
  • 1 adet soğan,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 su bardağı un,
  • 250 gr tuzsuz peynir veya lor peyniri,
  • 3 yumurta ( birisinin sarısını üzeri için ayır)
  • 1 çay bardağından biraz az sıvı yağ,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Kaşar peyniri rendesi, 
YAPILIŞI:
  1. Ispanaklar bol suda yıkanır süzdürülür ince kıyılır.
  2. Tencerede  1 yemek kaşığı yağ ile kıyılmış ıspanak ve ince doğranmış soğanlar hafif kavrulur. Soğuması için bekletilir.
  3. Bir kabın içinde yağ, yoğurt, yumurta, ezilmiş peynir, un ve kabartma tozu karıştırılır. Karışıma soğumuş olan kavrulmuş ıspanaklar eklenir iyice karıştırılır. Yağlanmış borcama dökülür düzgünce yayılır.
  4. Üzerine ayırdığımız bir yumurtanın sarısı sürülür, bol kaşar rendelenir. 180 derece fırında kızartılır dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

13 Temmuz 2010

Fırında Tavuk Etli Makarna (Beşamel Soslu)


MALZEMELER:
  • Yarım paket çubuk makarna ( fırında makarna için özel)
  • 1 parça tavuk göğüs fileto
  • 2 kaşık un,
  • 2 kaşık yağ ( 1 kaşığı tereyağ),
  • 2 yumurta,
  • Yarım lt süt,
  • Tuz, karabiber
  • 2 su bardağı kaşar peyniri rendesi ( 1 bardağı üzeri için)
YAPILIŞI:

  1. Göğüs tavuk eti haşlanır ılınınca  küçük parçalara ayrılır. 
  2. Makarna haşlanmış tavuk etinin suyu ile haşlanır, ( suya haşlanacak kadar su ilave edilir). Makarna haşlandıktan sonra su kalmış ise suyu süzdürülür, Makarna soğuk sudan geçirilmez.
  3. Beşamel sos için yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt azar azar ilave edilir devamlı karıştırarak pütürlenmesi önlenir. Pütürler kaldıysa blendıır kullanabilirsiniz. Muhallebi kıvamında pişirilir ocaktan alınır. Ilınınca iki yumurta, tuz, karabiber ve 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi eklenir karıştırılır.
  4. Kare veya dikdörtgen borcam yağlanır sostan biraz dökülür yayılır.
  5. Makarna, sos, ve parçalanmış tavuk eti karıştırılır, borcama alınır bastırılarak sıkıştırılır. Üzeri kaşar peyniri rendesi ile kaplanır.
  6. 200 derece fırında kızartılır, dilimlenerek servis yapılır.

12 Temmuz 2010

Ahududu Reçeli

Malzemeler::
  • 1 kg ahududu,
  • 5 su bardağı şeker,
  • 1 limon suyu,
Yapılışı:
  1. Ahududu genellikle uçlarında ki yeşil kısmı çıkarılmış satılıyor, çıkarılmamışsa temizlenip iki üç kere bol suya yatırıp, avuç avuç akan suyun altında temizlenir. Süzgece konup üç beş dakika süzdürülür.
  2. Tencereye bir kat ahududu bir kat şeker olmak üzere kat, kat yerleştirilir. 5 -6 saat ya da bir gece bekletilir. (tencerenin derin olmasını tavsiye ederim. çünkü her reçel gibi kaynatırken anında taşabilir.)
  3. Tencerenin altı yakılır. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte yarım saat kaynatılır. Kaynama esnasında oluşan köpükler delikli kepçe ile reçelin üzerinden alınır. Pişerken delikli kepçe ile mevyeler tencerenin kenarında ezilip dağılması sağlanır. Yarım saatin sonunda bir limon suyu eklenir. bir iki taşım daha kaynatılır. Ocaktan alınır.
  4. Hemen kavanozlara alınıp ağzı sıkı sıkı kapatılır. Bu şekliyle çok uzun dayanabilir.
Afiyet olsun...

NOT: Reçelin kıvamını alıp almadığını anlamak için
  1. Buzlukta soğutulmuş bir kaba kaynayan reçelden konulup sağa sola sallandığında reçel hemen akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
  2. Bir kaba kaynamakta olan reçelden alıp parmağımızla yol çizersek ve reçel hemen kapanmıyorsa reçelimizin kıvamı olmuş demektir.

KARNIYARIK BÖREĞİ



MALZEMELER:
  • 4 adet yufka ,
  • 1 su bardağı süt ve yoğurt karışımı ,
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı zeytinyağı ,
  • Susam , çörek otu ,
  • Üzeri için istenirse kaşar peyniri ,
Börek içi malzemeleri :
  • 2 domates ,
  • 5-6 adet sivri biber ,
  • 250 gr sosis ,
  • Karabiber , Tuz ,
YAPILIŞI :
  1. Sosisler küçük küp şeklinde doğranır , domateslerin kabukları soyulur küçük doğranır , biberlerin tohumları temizlenir ince doğranır tuz ve karabiber eklenir hepsi karıştırılır .
  2. 1 Yumurta , süt - yoğurt karışımı ve yağ bir kasede çırpılır .
  3. Birinci yufka serilir üzerinin tamamına fırça ile sos sürülür .
  4. İkinci yufka birinci yufkanın uzerine serilir aynı şekilde sos sürülür Yufkalar üçgen şeklinde merkezden geçmek üzere dört parçaya , sonra 3 e kesilir . Sonunda yufkamız 12 iügen parçaya bölünmüş olacak .
  5. Üçgenlerin genis tarafına yeterince hazırlanan harçtan konulur , kenarları katlanır uca doğru fazla sıkı olmadan sarılır . ( sigara böreği hazırsındır ).
  6. DiğerIki yufkaya da aynı işlem uygulanır . Hazırlanan börekler yağlanmış  veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir .
  7. Üzerleri ince uçlu bıçak yardımıyla tabanına inmeden kesilir . Uzerine sos sürülür , Susam ve Çörek otu serpilir 180 derece fırında pişirilir . İstenirse pişmesine yakın üzerlerine bir paeça kaşar peyniri yerleştirilir .
Afiyet Olsun ...

11 Temmuz 2010

POFUDUK HAMUR KIZARTMA


Kahvaltılar için harika bir tarif...
MALZEMELER:
  • 2 adet yumurta,
  • 3 kaşık sıvı yağ,
  • 3 kaşık yoğurt,
  • 3 su bardağı un,
  • Yarım paket kabartma tozu ( 1 çay kaşığı silme karbonat)
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Yoğurt, yumurta ve yağ karıştırılır.
  2. Elenmiş un kabartma tozu ve tuz  ilave edilir yoğrulur.
  3. Hamur üç parçaya bölünür, her parça 0,5 cm açılır, dikdörtgen şeklinde küçük küçük kesilir. Sonra dikdörtgen parçalar ortalarından yarısına kadar tekrar kesilir. ( istediğiniz şekilde kesebilirsiniz veya küçük, küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayıp hafif yassılaştırdıktan sonra kızartabilirsiniz).
  4. Önceden kızdırılmış tavada kızartılır.
Afiyet olsun...

NOT: Yağın sıcaklığının sabit kalmasına dikkat edilmeli. Ocağın altı kısılıp açılarak bu sağlanabilir. Yağ çok ısınırsa hamurların dışı aniden kızarır. Yanacak korkusu ile içi hamurken yağdan çıkartmak zorunda kalırsınız.

BEBE BİSKÜVİLİ PASTA


MALZEMELER:
  • 1 paket bebe bisküvisi (300 gr)
  • 1 litre süt,
  • 3 fincan un,
  • 3 fincan şeker,
  • 3 fincan kakao,
  • İstenilirse 50 gr margarin,
  • 2 yumurta,
Üzeri için:
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 paket krem şanti
YAPILIŞI:
  1. Geniş bir kabın içine bebe bisküvileri dörde bölünerek kırılır.
  2. Un, şeker ve kakao bir tencerede iyice karıştırılır. Soğuk süt yavaş yavaş ilave edilir ve karıştırarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ilınınca çırpılmış iki yumurta eklenir karıştırılarak iyice yedirilir. İstenilirse margarin konulur. ( ben koymadım)
  3. Sonra kırılmış bisküvilerin üzerine muhallebi dökülür karıştırılır. Elde edilen karışım kare veya dikdörtgen borcamın içine alınarak yayılır. Üzerine bir bardak süt ile hazırlanmış krem şanti yayılır, buzdolabında 4-5 saat veya bir gece bekletilir, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

Fırında Beşamel Soslu Makarna ( Fırında Makarna Graten)

MALZEMELER:
  • Yarım paket çubuk makarna ( fırında makarna için özel kalın makarna)
  • 2 kaşık yağ
  • 2 kaşık un
  • Yarım litre süt
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı kaşar peyniri rendesi (1 su bardağı üzeri için)
YAPILIŞI:
  1. Makarna haşlanır soğuk sudan geçirilir süzülür.
  2. Ufak bir tencerede yağ eritilir hafif kızdırılır ile un hafif pembe kavrulur ( olunca mis gibi koku duyarsınız). yavaş, yavaş aynı zamanda karıştırarak süt ilave edilir muhallebi gibi pişirilir. ( unun topaklanmasına izin vermeyin, olmazsa blendır kullanın). Ilınınca yumurta, kaşar rendesi, tuz ve karabiber eklenir karıştırılır.
  3. Fırın tepsisi yağlanır ( kare veye dikdörtgen borcam olabilir). hazırlanan sostan biraz konup yayılır, kaşar rendesi serpilir.
  4. Haşlan makarna sosun üzerine yayılır bastırılarak sıkıştırılır. geri kalan sos üzerine dökülür. ( sos ve makarnayı ayrı bir kapta karıştırıp sonra tepsiye boşaltabilirsiniz). Kaşar rendesi serpilir ve 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  5. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

10 Temmuz 2010

Hünkar Beğendi ( 4 kişilik)


Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre  patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip, tüketilmesi görüşündeler.
Ancak: cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar patlıcan yememelidir.

Patlıcan püresi için malzemeler::
  • 6 adet iri patlıcan,
  • 2 kaşık un,
  • 2 kaşık yağ
  • Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi,
  • 1,5 su bardağı kaynar süt
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı::
  1. Patlıcanlar közlenir, kabukları soyulur ince, ince kıyılır.
  2. Bir tencerede un ile yağ hafif pembe kavrulur, kaynar süt ilave edilerek pişirilir.
  3. Bu karışıma tuz, karabiber, rende kaşar peyniri ve kıyılmış patlıcan ilave edilerek karıştırılır.
  4. Servis tabağına alınır, tas kebabı ile servis yapılır.
Tas kebabı malzemeleri:
  • Yarım kg kuşbaşı et (koyun veye dana),
  • 2 adet soğan,
  • 2 kaşık yağ,
  • Yarım kaşık salça,
  • 2-3 domates,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Yağ ve etler bir tencereye konur, ağır ateşte suyunu çektikten sonra 8-10 dakika kavrulur.
  2. İnce doğranmış soğan eklenir 2 dakika karıştırılır.
  3. Soyulmuş ve doğranmış domates ve salça ilave edilir 2-3 dakika karıştırılır.
  4. 2 bardak su ilave edilir etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır. Etin suyu 1-1,5 kepçe olmalıdır.
  5. Püre ile istenilen şekilde servis tabağına yerleştirilir maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

09 Temmuz 2010

PATLICANLI PİLAV


MALZEMELER:
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 1 çay bardağı tereyağı,
  • 1 orta boy soğan,
  • 3 su bardağı su
  • 2 orta boy patlıcan,
  • Tuz,
  • Patlıcanları kızartmak için zeytinyağı,
YAPILIŞI:
  1. Rendelenmiş soğanlar tereyağında sarartılır.
  2. Yıkanıp süzülmüş pirinçler ilave edilir hafif ateşte 4-5 dakika kavrulur. 3 bardak sıcak su ve tuz  ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
  3. Patlıcanlar hafif alacalı soyulur küp şeklinde doğranır. Tuzlu suda 15 dakika bekletilir, yıkanır sıkılır  ve zeytinyağında kızartılır. Kevgir ile yağı süzdürülerek alınır pişmiş olan pirince ilave edilir.
  4. Patlıcanlar ezmeden karıştırılır. 15-20 dakika demlendikten sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...

08 Temmuz 2010

PATATESLİ DİLİM BÖREK


Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğu, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyularak yenmesini vurguluyor.

Patatesin salata veya soğanla yenilmesinin gerekli olduğunu , patates, yağda kızartılmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyorlar. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini , ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini söylüyorlar..
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir.

MALZEMELER:
  • 3 adet ince yufka
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 yumurtanın tamamı
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
  • Karabiber, pul biber, tuz
  • Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI:
  1. Patatesler haşlanır rendelenir. yağ, yumurta ve süt ilave edilir iyice karıştırılır. Kaşar peyniri, karabiber, pul biber ve tuz ilave  edilir güzelce karıştırılır.
  2. Bir bütün yufka tezgaha serilir. Üzerine hazırladığımız harcın bir kısmı yufkanın her yerine eşit olarak yayılır. ( yufkaya tamamen yayılmıyor, yayabildiğiniz kadar yayın)
  3. Üzerine ikinci yufka serilir aynı işler yapılır, son yufkayı da serip harcımızı yaydıktan sonra yufkaların üçü birden kenarından itibaren rulo şeklinde sarılır, rulo 2 veya 3 parçaya bölünür uygun tepsiye alınıp buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Ben bir gece beklettim.
  4. Bir parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir sıvı yağda kızartılır.
  5. Fırında kızartmak için: fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir  üzerine kaşar rendesi ve pul biber serpilir 180 derece fırında kızartılır.
Afiyet olsun... NOT: Börek dilimlenerek kesildikten sonra bir kutuya dizilir aralarına streç film veya yağlı kağıt serilir yapışmaması için, buzlukta saklanır, gerektiğinde çıkarılır buzu çözülmeden kızartılır.

PATATESLİ PUF BÖREK


MALZEMELER:
  • 3 adet hazır yufka
  • 5 adet patates
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • Tuz, karabiber
  • Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI:
  1. Patatesler haşlanır ve rendenin ince tarafı ile rendelenir.
  2. Rendelenmiş patatesin içine üç yumurta, karabiber, tuz ve süt ilave edilir iyice karıştırılır, bulamaç haline getirilir.
  3. Bir yufka serilir bulamaçtan  8-9 kaşık dökerek iyice yayılır.
  4. Üzerine ikinci yufka konulur ve aynı işlem yapılır.
  5. Üzerine üçüncü yufka konulur yarısına kadar  5-6 kaşık bulamaç koyarak yayılır. (tamamına yayılmaz).
  6. Bulamaç sürülmeyen kısım diğer yufkalar ile kaldırıp yarım ay şekline diğer yarısının üzerine katlanır. ( yarım daire olacak).
  7. Hamur olduğu yerde 5-10 dakika bekletilir.
  8. Bir çay bardağı ile daire, daire  ( veya düz kenarından başlayarak küçük bir kapak ile puf böreği şeklinde) kesilir, uygun bir tepsi veya kutuya alınarak aralarına yağlı kağıt veya streç film serilerek buzdolabında 4-5 saat bekletildikten sonra kızartılır. Fazla yağı alması için kızartılan börekler kağıt havlu üzerine alınır.
Afiyet olsun...

NOT: Dondurucuya koyup gerektiğinde çıkarıp buzlu buzlu kızartabilirsiniz.

07 Temmuz 2010

terbiyeli tel şehriye çorbası


Malzemeler:
  • 6 su bardağı su,
  • Yarım kibrit kutusu tereyağı veya  3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 6 yemek kaşığı tel şehriye,
  • 1 yumurta sarısı,
  • Yarım limonun suyu,
  • Bir avuç maydanoz,
  • Kuru nane,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Tereyağında salça kavrulur su eklenir.
  2. Su kaynadığında tel şehriyeler ilave edilir. Şehriyeler yumuşayıp piştikten sonra ocaktan alınır. Ayrı bir kapda yarım limon suyu ile çırpılmış yumurta sarısı çorbayı aynı zaman da karıştırarak dökülür. 
  3. İçine kıyılmış maydanoz eklenir karıştırılır. Tabaklara servis yapıldıktan sonra nane serpilir.
Afiyet olsun...

06 Temmuz 2010

ETLİ KIZARMIŞ PATLICAN YEMEĞİ


MALZEMELER:
  • Yarım kg. kuşbaşı et
  • 5 adet patlıcan
  • 3 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 soğan
  • 2 adet domates
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber, kimyon, kekik
  • Tuz
  • Maydanoz
  • Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI:
  1. Kuşbaşı doğranmış etler düdüklü tencereye alınır 1 yemek kaşığı zeytin yağı eklenir, kapak kapatılır suyu uçup yağına kalıncaya kadar pişirilir. (Tandır gibi).  (etiniz yağlı ise yağ konulmaz) Düdüklü tencereden çıkan buharı kokladığınızda,  haşlanmış et kokusu değil de tandır et kokusunu hissedilince pişmiş demektir.
  2. Patlıcanların kabukları şerit soyulur, önce uzunlamasına 4 parçaya kesilir sonra 2 cm. boyunda  kuşbaşı doğranır, tuzlu suda 15 dakika bekletilir. İki kez yıkanır sıkılarak alınır yağda kızartılır.
  3. Tandır yapılmış etler başka bir tencereye alınır yemeklik doğranmış soğan ve  biberler ile biraz kavrulur. Kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domates ve salça ilave edilir domatesler yumuşayıncaya kadar kavrulur. Tuz, karabiber, kekik, kimyon, kızarmış patlıcanlar ilave edilir karıştırılır 1 su bardağı sıcak su eklenir 10 dakika pişirilir. Ateşten alınır üzerine doğranmış maydanoz serpilir. 
Afiyet olsun...

ETLİ PATLICAN YEMEĞİ

MALZEMELER:
  • 6 kemer patlıcan
  • 500 gr kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 3 domates
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 3 adet sivri biber
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Etler tencereye alınır zeytinyağı eklenir kapak kapatılır. Etler suyunu çekinceye kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir. Etler hala pişmediyse biraz su ilave edilir pişirilmeye devam edilir.
  2. Patlıcanların kabukları şerit soyulur küp küp doğranır acı suyunun akması için tuzlu suya atılır 15 dakika bekletilir.
  3. Soğan ve sarımsaklar ince doğranır. Biberlerin tohumları temizlenir ince doğranır.
  4. Et suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsaklar ilave edilir soğanlar ölene kadar kavrulur, biber, salça ve çok az su eklenip kapak kapalı olarak  etler iyice pişinceye kadar pişirilir.
  5. Patlıcanlar tuzlu sudan alınır, yıkanır tencereye konur domatesler ve tuz ilave edilir fazla karıştırmadan pişirilir.
Afiyet olsun...

05 Temmuz 2010

HAZIR YUFKA İLE PEYNİRLİ GÖZLEME ( 4 kişilik )


KOLAY GÖZLEME / KAHVALTI VE İKİNDİ ÇAYLARI İÇİN

MALZEMELER:
  • 4 adet hazır yufka
  • 1 Yumurta
  • 2 tatlı kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağı
  • Tavayı yağlamak için sıvı yağı
YAPILIŞI:
  1. Yumurta süt ve sıvı yağı bir kabın içinde çatal ile çırpılır
  2. Yufka serilir ortasına geniş olarak fırça ile yumurta sürülür (1).
  3. Yufkanın alt kenarı ortada yumurta sürülen kısıma doğru katlanır aynı şekilde yumurta sürülür (2). Yumurta sürülen kısmın ortasına ( gözleme yapacağınız tavaya sığacak alana)  harc yayılır (3). Sonra yufkanın üst kenarı aşağı harclı kısma katlanır (4). Yine yumurta sürülür.
  4. Yufkanın sol tarafı sağa katlanır yumurta sürülür(5), sağ tarafı sola katlanır (6). Sonunda kare bir gözleme elde etmiş olacağız.
  5. Gözleme yapılacak tava ısıtılır bir miktar yağ gezdirilir gözleme  tavaya alınır.
       1- Gözleme olduğu yerde döndürülerek hareket ettirilir, yağın gözlemenin altına eşit yayılması  sağlanır.     
        2- Gözleme çevirilir yine aynı işlem yapılır.

     6-Sonra tekrar ilk yüzü çevrilir pişirilmeye başlanır. Gözleme tavada konulduğu gibi bırakılmaz, olduğu yerde spatula yardımı ile döndürerek pişirilir. Altı piştikten sonra alt üst yapılır, diğer yüzü de  pişirilir. (Diğer yüzünü pişirmeden önce tavaya yine yağ gezdirilir).
Afiyet olsun...

NOT: İçine isteğinize göre harc hazırlayabilirsiniz. Kıymalı, patatesli, peynirli v.b.Yufkanız ince olmalı. Gözlemenizi harc koymadan boş da yapabilirsiniz. Kahvaltıda boş gözleme daha iyi oluyor.

04 Temmuz 2010

LİGHT DOMATESLİ ACI BİBER




Acı sevenler için  kahvaltı dahil her öğünde masalarında yer alacak bir menü. Yapılışı çok kolay. Yapıyorsunuz bir kaba koyuyorsunuz her öğüne istediğiniz kadar çıkarıyorsunuz. Dolabınızda her an hazır soğuk nefis bir kızartma tadında biber. Acı sevmeyenler tatlı sivri biber ile yapabilirler.

MALZEMELER:
  • Yarım kg acı kıl biber
  • 4-5 domates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 diş sarımsak
  • Tuz
YAPILIŞI::
Bütün malzemeleri doğrayın bir tencereye koyun çiğden pişirin. Hepsi bu kadar...

Afiyet olsun...

03 Temmuz 2010

ISPANAKLI YAŞ PASTA


Adına bakıp aldanmayın...Görünüşü ve tadı harika...Deneyin, beğeneceksiniz...

MALZEMELER
  • 200 gr ıspanak ( püre halinde 1 su bardağı)
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu, vanilya
Kreması
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
Ayrıca; 1 paket krem şanti 1 su bardağı süt

YAPILIŞI
  1. Ispanakların yaprakları yıkanır biraz su ile haşlanır süzülür rondodan geçirilir.
  2. Yumurtalar ile şeker 10 dakika beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilir biraz daha çırpılır.
  3. Ispanak püresi eklenir karıştırılır yağlanmış 24-25 cm  lik kalıba dökülür 175 derece fırında 30-35 dk pişirilir.
  4. Kreması için un ve şeker karıştırılır süt ilave edilir muhallebi kıvamında pişirilir, soğutulur.
  5. Krem şanti bir bardak süt ile üzerindeki tarife göre hazırlanır soğumuş krema ile karıştırılır.
  6. Pastanın üzerini süslemek için pişen kekin kapağını ayırın rondodan geçirin.
  7. Kek ortadan ikiye bölünür arasına ve üzerine krema sürülür, üzeri kırıntılar ile süslenir.
Afiyet olsun...

PEYNİRLİ ( LOR PEYNİRLİ) KURABİYE


Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2 yumurta ( bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın)
  • 1  çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı  un (200 ml )
  • Bir avuç maydanoz
  • 2 -3 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (veya lor peyniri)
  • Kabartma tozu
  • Susam, çörek otu
Yapılışı:
  1. Kurabiyeyi yapacağımız kabın içinde sıvı yağ, ince kıyılmış maydanoz, yoğurt, yumurtalar ( bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın) rendelenmiş peynir veya lor peyniri çatal ile ezilerek karıştırılır.
  2. Elenmiş un ve kabartma tozu eklenir yoğrulur. Yumuşak ve ele yapışmayan hamur elde edilir. Peynirin tuzuna göre tuz ekleyebilirsiniz. Ben koymadım.
  3. Elimiz ile hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılır, avuç içinde yuvarlatılır fırın kağıdı serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilir. 22 adet falan çıkıyor bu tarif ile.
  4. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir 180 derece fırında (yaklaşık 20 dakika) üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

02 Temmuz 2010

Domates Çorbası


Malzemeler:
  • 3 adet olgun domates,
  • 2 yemek kaşığı  nişaşta
  • Yarım kibrit kutusu tereyağı,
  • Yarım yemek kaşığı salça,
  • 2 diş sarımsak ,
  • Kaşar peyniri rendesi,
  • 5 su bardağı su,
Yapılışı:
  1. Tencereye yağ, un, rendelenmiş domates ve salçayı  koyduktan sonra bir iki kez fokurdayıncaya kadar karıştırın.
  2. 5 bardak sıcak su ekleyin, kaynayıncaya kadar karıştırın. 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın.
  3. Üzerine kaşar peyniri serperek servis yapın.
Afiyet olsun...

NOT: İstenirse tel süzgeçten geçirdikten sonra servis yapılır.

KREP TARİFİ


Malzemeler:
  • 1 yumurta,
  • 2,5 su bardağı süt,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • Tavayı yağlamak için sıvı yağ,
Yapılışı:
  1. Krep malzemelerini derin bir kaba koyalım ve bilandır ile  iyice çırpalım. Pütürlü olmaması lazım.
  2. Ocağımızın büyük kısmını açalım , teflon tavayı kızdıralım az miktarda yağ koyalım, yağı tavaya yayalım bir kepçe hamuru tavaya dökelim. Dairesel hareketle tavayı hafif sallayarak hamurumuzun yuvarlak yayılmasını sağlayalım.
  3. Tava sallandığında krepimiz tavadan ayrılıyorsa krep ters çevirilir ( krepin kenarını spatula ile kaldırarak tavadan ayırabilirsiniz) diğer yüzü de pişirilir. 2-3 krepten sonra gerektiğinde yağ koyalım. Tüm hamur bitene kadar bu işlemler tekrarlanır. ( 10 adet krep çıkıyor benim tava  ile)
  4. Kreplerin içine arzuya göre iç koyup dürüm yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

01 Temmuz 2010

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


MALZEMELER:
  • Yarım kg salamura asma yaprağı
  • 5-6 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın, şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 limon suyu
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
  1. Soğanlar çok ince doğranır, fıstık ile beraber fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  2. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp 1-2 dakika daha kavurulur. İki bardak sıcak su ilave edilir orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika  kapak kapalı olarak demlendirilir.
  3. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, karabiber, tarçın, temizlenmiş üzüm, şeker, tuz, limon suyu konup karıştırılır.
  4. Salamura asma yaprağı ılık suyla 4-5 kez suyu değiştirerek yıkanır. Yapraklar hafif sıkarak sudan çıkarılır. Her bir yaprağın ortasına bir tatlı kaşığı iç koyulur sigara böreği gibi sarılır.
  5. Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serilir ( böylece dibi tutmaz ) üzerlerine sarmalar dizilir, en sonunda üzerlerine bir sıra yaprak dizilir. Yaprakların üzerine kapak kapatılır. 2 su bardağı sıcak su konulur orta ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
  6. Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
  7. Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...