31 Ağustos 2010

KOLAY POĞAÇA

KOLAY POĞAÇA

Kardeşim Sevilay' dan harika bir poğaça tarifi. Ellerine sağlık.

MALZEMELER:
  • 2 yumurta (birisinin sarısı üzeri için ayrılır)
  • 50 gr yumuşak margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • yarım kalıp beyaz peynir,
  • Maydanoz, dereotu,
  • 1 paket kabartma tozu veya mahlepli susam aromalı kabartma tozu,
  • 3-4 su bardağı un,
YAPILIŞI:
  1. Un elenir. Ortasına yağ, yumurta, tuz, yoğurt ve kabartma tozu konup karıştırılır. Sonra un ile yoğurulur, yumuşak hamur elde edilir. Üzeri örtülür 10 dakika kadar dinlendirilir.
  2. Hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Avuç içinde açılıp peynirli iç konur ve kapatılır.
  3. Hafif yağlanmış  veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

29 Ağustos 2010

YUMURTALI EKMEK KIZARTMASI (EKMEK BALIĞI)


Size kahvaltıda veya çayların  yanında ikram edeceğiniz nefis bir tarif veriyorum, Çocukken annem çok yapardı. Kahvaltı dedim fakat ben daha çok ramazanda  sahurda yapıyorum . Bayat ekmekleri değerlendirmenin en güzel şekli. Ramazan da yaptığım için ekmek yerine pide kullandım. Pide kızartırken ekmek kadar yağ çekmiyor daha hoşumuza gidiyor. Siz istediğinizle yapabilirsiniz. Ayrıca su yerine süt kullanabilirsiniz.  Süt kullanıldığında daha yumuşak oluyor

MALZEMELER:
  • Dilimlenmiş ekmek veya pide,
  • 2 yumurta,
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 1 çay bardağı su,
  • Tuz, pul biber,
  • Kızartmak için sıvı yağ,
YAPILIŞI:
  1. Geniş yayvan bir kabın içinde yumurta, un, su, pul biber ve tuz çırpma teli ile iyice çırpılır.
  2. Tavaya ince bir tabaka olacak şekilde yağ konulur kızdırılır.
  3. Kesilmiş veya dilimlenmiş ekmekler önce yumurtalı karışıma batırılır sonra kızdırılmış yağda her iki tarafı kızartılır. Ekmeklerin yağ çekmemesi için.yağın kızgın olması gerekiyor.  Yağ azaldıkca azar azar yağ ilave edilir. Yumurtalı harç bitene kadar devam edilir. Kızaran ekmekler fazla yağı çekmesi için kağıt havlu üzerine alınır,  
  4. Sıcak veya ılık olarak servis yapılır.

28 Ağustos 2010

TERBİYELİ EKŞİLİ SULU KÖFTE


MALZEMELER:
  • 250 gr yağsız dana kıyma
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 adet soğan
  • Tuz, karabiber
  • 1 yumurta
  • Yarım limon suyu
  • Köfteleri sermek için un
YAPILIŞI:
  1. Kıymaya soğan rendelenir. Tuz, karabiber, 1 yumurta akı ve yıkanmış pirinç konup yoğrulur.
  2. Avuç içinde fındıktan büyük toplar yapılır un serilmiş tepsiye dizilir. (arada tepsi hafif sallanarak köftelerin unlanması sağlanır).
  3. Tencereye 6 bardak su konur, kaynayınca köfteler tepsiden alınır tencereye atılır yavaş yavaş pişirilir.
  4. Ateşten alındıktan sonra çatalla çırpılmış 1 yumurta sarısı ile yarım limon suyu ilave edilip karıştırılır.
Afiyet olsun...

NOT: Sulu köfteyi havuçlu da yapabilirsiniz. Köfteler unlanmaz. 1 adet soğan 1 çorba kaşığı sıvı yağda pembeleştirilir, su ilave edilir kaynayınca köfteler ile küçük doğranmış 1 adet havuç atılıp pişirilir. Aynı şekilde terbiye yapılır. Arzu ederseniz köftesine maydanoz da koyabilirsiniz.

KIYMALI PATATES YEMEĞİ


Patates ile çok çeşitli yemekler yaparız. Çoğumuz patates ile yapılan her yemekten hoşlanır. Çorbasından gözlemesine kadar bir çok yemekte kullanırız. Patates evimizde demirbaştır, her zaman bulunur. Yine de yemeğini yapmak pek aklıma gelmez. Evde yapacak yemeklik bir şey olmadığında aklıma gelir nedense. Aklıma gelince de büyük bir hevesle yaparım, çok severek yeriz.
Çok önemli bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Maydanozun hiç bir yemeğe bu kadar yakıştığını görmedim. Mutlaka maydanoz kullanın :)

MALZEMELER:
  • 5-6 adet patates,
  • 1 orta boy soğan,
  • 3 adet sivri biber,
  • 2 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 200 gr kıyma,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Bir avuç maydanoz,
  • Tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
YAPILIŞI:
  1. Patatesler soyulur,  fazla küçük olmayacak şekilde şekilsiz doğranır, yıkanır suda bekletilir.
  2. Soğanlar yemeklik, biberler ince doğranır yağda hafif kavrulur. Kıyma eklenir birlikte kavrulmaya devam edilir.
  3. Kıymanın rengi değiştiğinde yıkanıp soyulmuş ve küçük doğranmış domates, salça ve kırmızı toz biber ilave edilir bir iki çevrilir.
  4. Patatesler süzülür tencereye alınır kısık ateşte 10 dakika kadar ara sıra karıştırılarak tencerenin kapağı kapalı olarak kavrulur.
  5. Üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edilir pişirilir. Pişmesine yakın tuz eklenir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra doğranmış maydanoz eklenir karıştırılır.
Afiyet olsun...

26 Ağustos 2010

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI ( ŞAFAK ÇORBASI)


MALZEMELER:
  • 4 bardak et suyu veya 1 paket bulyon,
  • 1 çorba kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı yağ,
  • 3 olgun domates, yarım yemek kaşığı salça,
  • 0,75 su bardağı süt,
  • 1 yumurta sarısı,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Yağ eritilir un eklenir hafif pembe kavrulur.
  2. Rendelenmiş domates, salça ve et suyu eklenir karıştırarak biraz kaynatılır. Pütür kaldı ise bilendırdan geçirilir.
  3. Yumurta sarısı ve süt çırpılır çorbayı karıştırarak eklenir tuz ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır ocaktan alınır.
Afiyet olsun...

25 Ağustos 2010

SİRKELİ ACI BİBER TURŞUSU


Küçük sivri yeşil acı biber,
Yarı yarıya sirke-su,
1 lt sirkeli suya 5 yemek kaşığı turşuluk tuz (kalın tuz) hesap ediniz.

Biberlerin sapları kesilir yıkanır. Küçük kavanozlara veya pet su şişelerine sıkıca doldurulur. Üzerine tuzlu sirkeli su ilave edilir. Şişede  kabarcıkların oluşturacağı boşluğun kaybolması için bir gece kapakları kapatılmadan beklenir. azalan su ilave edilir, kapakları sıkıca kapatılır rafa kaldırılır.

HAZIR YUFKA İLE PATATESLİ GÜL BÖREK


MALZEMELER:
  • 4 adet yufka,
  • 7-8 adet patates,
  • 250-300 gr tuzsuz lor peyniri,
  • Kuru nane, karabiber,pul biber, tuz,
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • Yarım çay bardağı süt,
  • Üzeri için susam ve çörek otu,
Yufkalara sürülecek harç için:
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • Yarım su bardağı süt,
  • 1 su bardağından biraz eksik zeytinyağı,
  • 2 yumurta,
YAPILIŞI:
  1. Patatesler haşlanır iyice ezilir. Lor peyniri, kuru nane, karabiber, pul biber, tuz, yağ ve süt eklenir karıştırılır.
  2. Yoğurt yağ ve yumurta ayrı bir kapta çırpılır.
  3. Yufkaların hepsi üst üste serilir, 6 eşit üçgen parçalara kesilir. Sonra kesilen üçgenlerin hepsi üst üste konulur.
  4. En üstteki üçgenden başlayarak bütün üçgen yufkalara harç sürülür, geniş taraflarına patatesli içten yeterince konulur, ucuna doğru sarılır. sarılan yufka kendi etrafında döndürülüp sarılarak gül şekli verilir. Açıkta kalan ucu altına alınır yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
  5. Üzerlerine karışımdan sürülür, susam ve çörek otu serpilir, 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

22 Ağustos 2010

Tavuklu Mantarlı Kiş




MALZEMELER:
  • 100 gr tereyağı,  
  • 1 adet yumurta,
  • Yarım çay bardağı su,
  • 2 su bardağı un   
  • 1 çay kaşığı tuz,
Üzeri için:
  • 400 gr tavuk kemiksiz incik,
  • 400 gr mantar,
  • 1 adet soğan,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz, karabiber,
Beşamel sos malzemesi:
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un,
  • 1 yemek kaşığı margarin,
  • 2 su bardağı süt,
  • Üzeri için kaşar peyniri rendesi,
YAPILIŞI:
  1. Un, tuz ve  ufak parçalara ayırdığımız buzdolabından yeni çıkmış tereyağı kum gibi olana kadar iyice yoğurulur. Yumurta ve  su ilave edilir, pürüzsüz hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edilir. Eğer kıvamını almıyorsa biraz daha soğuk su ilave edilir. Strece veya alüminyum folyoya sarılır buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  2.  Mantarlar yıkanır, doğranır, limonlu suda bekletilir ( kararmaması için) süzülür. Mantar ve tavuk etleri kuşbaşı doğranır aynı anda yayvan tencereye alınır suyu azalıncaya kadar birlikte pişirilir.Soğan ve 3 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edilir kavrulur. tuz ve karabiber atılır ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  3. Beşamel sos için un yağda kavrulur süt ilave edilir muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınır ılınmaya bırakılır.
  4. 25-27 cm çapında tepsi vaya tart kalıbı yağlanır unlanır. Hamur tart kalıbına alınır el ile bastırarak kalıba yayılır. taşan kısımlar kesilir veya en sonunda harcın üzerine doğru kıvrılır.
  5. Kiş hamurunun üzerine tavuklu mantarlı sote yayılır. Sonra  başamel sos dökülür, varsa hamurun taşan kısmı üzerine kıvrılır, 
  6. 180 derece fırında pembeleşene kadar 45 dakika pişirilir. (son 5 dakikasında kiş fırından alınır üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir tekrar fırına sürülür.)
Afiyet olsun...

21 Ağustos 2010

MUHALLEBİLİ KADAYIF TATLISI


MALZEMELER:
  • 250 gr kızarmış kadayıf veya yaş kadayıf,
  • 1 su bardağından bir parmak eksik  toz şeker,
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı veya 1/2 su bardağı sıvı yağ,
  • 1-1,5 su bardağı dövülmüş ceviz,
MUHALLEBİ MALZEMELERİ:
  • 1 lt süt,
  • 4 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası,
  • 1, 5 su bardağı toz şeker,
  • 1 paket vanilya,
  • 1/2 paket krem şanti veya 1 kutu krema,

YAPILIŞI:
  1. Yaş kadayıf ile yapılacak ise, kadayıf bir poşet içinde dondurucuda 1-2 saat dondurulduktan sonra poşet içinde ezerek ufalanır. Kızarmış kadayıftan yapılacak ise direk ufalanır.
  2. Büyük bir tavada  tereyağı eritilir  ufalanmış kadayıf  ve şeker birlikte  kahverengi olana kadar sürekli karıştırılarak  kavrulur. Rengi dönmeye başladığında ceviz  ilave edilir birlikte kavrulur.( ceviz sonuna doğru eklenir). 
  3. Muhallebi için krem şanti hariç diğer malzemeler karıştırılarak pişirilir, arada karıştırarak soğutulur. Soğuduktan sonra toz krem şanti veya krema eklenerek mikser ile iyice çırpılır.
  4. Su ile ıslatılmış borcama kadayıfın yarısı serilir. Üzerine muhallebi yayılır, kalan kadayıfta üzerine serilir.
Afiyet olsun...

20 Ağustos 2010

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası (TUTMAÇ ÇORBASI)


Malzemeler::
  • 5 su bardağı et suyu 
  • 1/2 su bardağı yeşil mercimek,
  • 1yemek kaşığ sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 adet soğan,
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un,
  • 1/2  kahve fincanı erişte,
  • Yarım su bardağı süt,
  • 1 tatlı kaşığı kuru name,
Yapılışı:
  1. Mercimek ayıklanır, yıkanır ve yarım haşlanır. Haşlama suyu dökülür.
  2. Rendelenmiş soğan yağda hafifçe sarartılır. Un ilave edilir biraz kavrulur.
  3. Su, et bulyon ve yarı haşlanmış mercimek ilave edilir. Mercimek pişince şehriye veya erişte eklenir. 10-15 dakika yavaş ateşte kaynatılır. Süt ilave edilir ocaktan alınır. Üzerine kuru nane serpilir.
Afiyet olsun...

19 Ağustos 2010

NOHUTLU TAVUKLU PİRİNÇ PİLAVI


MALZEMELER:
  • 2 su bardağı baldo pirinç,
  • 1 tavuk göğsü,
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut,
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağı,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 3 su bardağı tavuk suyu,
YAPILIŞI:
  1. Tavuk göğüs eti haşlanır. Haşladıktan sonra tavuk eti tiftilir. Suyu ayrılır.
  2. Yıkanmış pirinç 1 yemek kaşığı sıvıyağında piriçler camlaşıncaya kadar kavrulur. haşlanmış nohut ve tereyağı ilave edilir bir iki kere karıştırılır. 3 su bardağı olacak şekilde ayırdığımız tavuk suyu ve sıcak su ile  tuz eklenir karıştırılır, kısık ateşte pilav pişirilir.
  3. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine tiftilen tavuk eti konularak servis yapılır.
Afiyet olsun...

16 Ağustos 2010

HAZIR YUFKA İLE SU BÖREĞİ TARİFİ


Böreklerin hası, özel günlerimizin baş tacı su böreğini sevmeyenimiz yoktur. Yapabilenimiz ise ?
Samsun da (malum oralıyım) su böreksiz ne düğün olurdu, ne bayram. Yufka açmayı pek beceremediğim için su böreğini yapmaya hiç özenmedim. Yıllarım su böreğine hasret geçti. (Tabi memleketime gittikçe yemem dışında). Hal böyle olunca... geçenlerde bir markette su böreklik hazır yufka görmüştüm. Bakıp geçmiştim, aman sende nasıl olur ki hazır yufka ile demiştim.
Oğlum ile beraber tv izlerken su böreği gördük, oğlum canının çok istediğini söyledi.  Ramazan ayındayız  canım oğlum istemiş dururmuyum. Market yakın alıp deneyim dedim, iyi ki denemişim vallahi harika oldu. Deneyin göreceksiniz...

MALZEMELER:
  • 6 adet su böreklik hazır yufka, (1 pakette 6 adet var)
  • Yarım su bardağı tereyağı-sıvı yağ karışımı,
İçinin malzemesi:
  • 400 gr beyaz peynir, Maydanoz, dereotu,
Üzeri için:
  • 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sıvı yağı
YAPILIŞI:
  1. Yufkalar kaynar  yarım çay bardağı zeytinyağı konmuş tuzlu suda 10 saniye kadar tutulur, delikli kepçe ile çıkarılır daha önceden hazırladığımız soğuk su içine daldırılır. Yufkalar soğuk sudan suyunun akması için hafif sıkılarak çıkarılır. (Yufkaları 2-3 parçaya bölebilirsiniz. )
  2. Birinci yufka yağlanmış tepsiye sığacak şekilde kırışık serilir, üzerine tereyağ- sıvıyağ karışımı gezdirilir.
  3. Her yufkaya aynı işler yapılır. Üçün cü yufkanın üzerine peynir ile hazırlanan iç dökülerek eşit yayılır.
  4. Yufkalarımız bittiğinde üzerine karıştırılmış yumurta, yoğurt ve yağ sürülür. Kısık ateşte ya da 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 
Afiyet olsun...

14 Ağustos 2010

PATATES ÇORBASI


MALZEMELER:

  • 5 su bardağı su, 1 paket et bulyon, 
  • 1 soğan,
  • 2 patates,
  • 2 yemek kaşığı yağ,
  • 1 bardak süt,
  • 1 yumurta sarısı,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Soğan rendelenir yağ ile hafif pembe kavrulır. Un katılır biraz daha kavrulmaya devam edilir,
  2. Su, bulyon ve rendelenmiş veya robottan geçirilmiş patates ilave edilir iyice pişirilir.
  3. Tel süzgeçten geçirilir veya blendır ile  iyice ezilir, tuz atılır  tekrar ocağa alınır. 
  4. Yumurta sarısı  süt ile çırpılır çorbaya karıştırılarak ilave edilir ateşten alınır.
  5. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir, istenirse üzerine kuru nane serpilir.
  6. Bayat ekmekler küçük küçük doğranır yağda kızartılır, çorba ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

13 Ağustos 2010

Çiğ Börek Tarifi

MALZEMELER:
  • 3 su bardağı un,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 yumurta,
  • Yarım tatlı kaşığı tuz,
  • Yeterince ılık su,
İÇİNİN MALZEMESİ:
  • 250 gr kıyma,
  • 1 orta boy soğan,
  • Tuz, karabiber, maydanoz,
  • Yarım su bardağı su
YAPILIŞI:
  1. Yukarıdaki malzemelere ılık su ilave edilerek yoğurulur, orta kıvamda hamur elde edilir. 
  2. Cevizden biraz büyük parçalara ayrılır ve  üzerleri ıslak bez örtülerek dinlendirilir.
  3. Soğan rendelenir buna kıyma, tuz, karabiber ve su ilave edilerek karıştırılır.
  4. Dinlendirilen bezeler yaklaşık 20 cm çapında daireler şeklinde açılır. Her dairenin yarısına hazırlanan içten ince bir tabaka halinde sürülür. 
  5. Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafa kapatılır, yarım ay şekline gelen hamurun kenarları tabak veya tırtıklı kesme aleti ile kesilir. (Eliniz ile de bastırarak kenarlarını yapıştırabilirsiniz.)
  6. Hazırlanan börekler kızdırılmış bol yağda her iki tarafı açık pembeleşecek şekilde kızartılır.
Afiyet olsun...

KISA NOT:
  1. Harcı biraz sulu olursa daha lezzetli olur. Bu nedenle harca suyu birden ilave etmek yerine, kullandıkça, suyun azaldığını gördükçe  su eklenirse daha iyi olacaktır.
  2. Bezeler açılırken bir birine yapışmaması için unlanarak açılır. Fazla yağ çekmemesi için börekleri kızartmak için elinize aldığınızda mümkün olduğu kadar unlar silkelenir.

10 Ağustos 2010

KONSERVE DOMATES YAPILIŞI

Domates konservesi yapmanın tam  zamanı. Domatesler ucuz ve  bol. Her sene yapıyorum, yeni domates mevsimine kadar bozulmadan kullanıyorum. Konserve için armut domates veya iri olgun etli domatesler seçilir.
  • Domatesler yıkanır kabuklarının kolay soyulması için kaynar suda biraz bekletilir. Hemen soğuk suya tutulur kabukları soyulur.
  • Domatesleri: Doğrayabilirsiniz, robottan geçirebilirsiniz veya rendeleyebilirsiniz. Ben doğrayarak yapıyorum. 
  •  Doğranmış domatesler uygun büyüklükteki bir  tencereye konulur. Bir miktar tuz atılır 10 dakika kadar kaynatılır.
  • Kavanozlar yüksek ısıda bulaşık makinesinde  yıkanır, kuruması beklenir. (kapakları eski ise yeni kapak kullanılır)
  • Kaynayan domatesler kavanozlara doldurulur, kapakları sıkıca kapatılır, temiz bir havlu veya kağıt havlu üzerine ters olarak dizilir. ( ağızları aşağıda olacak şekilde) Bir gece bekletilir. 
  • Ertesi gün kapakları kontrol edilir. Kapakları bombeleşmemiş olacak ( dışa doğru şişme). Büyük ihtimalle sorun olmaz güvenin bana:)
  • Uygun varsa serin karanlık yerde buzdolabı dışında muhafaza edilir. Kullanmak için açtığınızda kalanı buzdolabında muhafaza edilir. 
Afiyet olsun...

06 Ağustos 2010

PIRASALI BÖREK TARİFİ


Bu pırasalı böreğin tarifi yine kardeşim  Sevilay dan. Sizlere daha önce de  bahsettiğim gibi zaman zaman nefis tariflerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Ellerine sağlık devamını bekliyorum...

MALZEMELER:
  • 6 adet yufka,
  • 1 kg pırasa,
  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
  • 1 tatlı kaşığı kimyon,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Arasına sürülecek sos malzemesi:
  • 3 yumurta,
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt,
YAPILIŞI:
  1. Pırasalar yeşil sapları fazla kalmayacak şekilde kesilir, ince ince doğranır. zeytinyağında suyu çekinceye kadar kavrulur. Ocaktan alınır kimyon ilave edilip  karıştırılır soğumaya bırakılır.
  2. 3 yumurta, zeytinyağı ve süt çırpılarak yufkalara sürülecek sos hazırlanır.
  3. Üç yufka yağlanmış fırın tepsisine ayrı ayrı sığacak şekilde kırışık yayılarak serilir, aralarına hazırlanan sostan sürülür. Üzerine pırasa ile hazırladığımız börek içi eşit şekilde yayılır. kaşar peyniri rendesi serpilir.
  4. Kalan üç yufka yine kırışık şekilde aralarına harç sürülerek tepsiye serilir. Üzerine kalan sos dökülür dilimlenir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

TAZE FASULYE-BÖRÜLCE DONDURUCUDA NASIL SAKLANIR

Taze fasulyeyi   iki şekilde hazırlayıp dondurucuda saklayabilirsiniz. İki şekilde de hazırlayıp dondurucuya koyuyorum.
  1. Şoklanarak saklanması.
  2. Direk dondurucuda saklanması,.
ŞOKLANARAK DONDURUCUDA MUHAFAZASI:
  • Fasulyeler yıkanır ayıklanır istenilen boyutta bölünür.
  • Geniş bir tencereye su konularak kaynatılır. Yarım kg fasulye bir süzgeç içinde kaynar suya daldırılır 3-4 dakika bekletilir,  hemen sonra süzgeç ile beraber soğuk suya tutulur. Bu şekilde fasulye şoklanmış olur. 
  • Daha sonra fasulye süzülür, kurutulur buzdolabı poşetine konulur. Saklanırken dondurucuda fazla yer kaplamaması için bir kapta şekillendirilerek dondurulur. Donduktan sonra kapdan çıkarılarak dondurucuya yerleştirilir. 
DİREK DONDURUCUDA SAKLANMASI:
  • Fasulyeler yıkanır ayıklanır. istenilen boyutta bölünür.
  • Buzdolabı poşetine konulur. Saklanırken dondurucuda fazla yer kaplamaması için bir kapta şekillendirilerek dondurulur. Donduktan sonra kapdan çıkarılarak yerleştirilir.
NOT: Taze börülceye de aynı işlem uygulanır. Dondurucudan çıkarılan sebzeleri çözdürmeden direk pişiriniz. Çözülerek pişirilirse hücre yapıları bozulur besleyici değerleri kaybolur.

03 Ağustos 2010

Patatesli Bezelyeli Tavuk Etli Yemek ( 4 kişilik)


Bu yemeğin tarifi tamamen bana aittir. Hani uydurdum derler ya aynen öyle.Yapılışı son derece zahmetsiz ve çabuk pişen bir yemek. Bugün eve geç geldik. Yolda gelirken kolay yapabileceğim ne var diye düşünürken aklıma bu yemeğimi yapmak geldi. Marketten tavuk aldım, bezelye de dondurucuda vardı, patates te malum evimizde her zaman sigorta gibi bulunur.  Geriye..... bunlarla mükemmel bir yemek yapmak kalıyor. Yanına da güzel bir pirinç pilavı ve salata ...Sizlerin de beğeneceğinizi tahmin ediyorum :)

 MALZEMELER:
  • 6 adet kemiksiz tavuk incik,
  • 2 orta boy patates,
  • 1 su bardağı bezelye,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 2 yemek kaşığı soya sosu,
  • 1 çay kaşığı köri,
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber,
YAPILIŞI:
  1. Sırası ile tavuk etleri kuşbaşı doğranır yayvan bir tencereye alınır. Bezelye ve  kabukları soyulup küçük doğranmış patatesler tavuk etlerinin üzerine yayılarak yerleştirilir.
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağı, soya sosu, köri ve tuz gezdirilir su koymadan kısık ateşte pişirilir.
  3. Ateşten alınır karabiber serpilir.
Afiyet olsun...

02 Ağustos 2010

ELMALI KURABİYE ( kardeşim Sevilay' ın tarifi)


MALZEMELER:
  • 3,5 su bardağı un,
  • 1 paket 250 gr yumuşak margarin,
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 limon kabuğu rendesi,
  • Yarım paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
İçinin malzemesi:
  • 3 orta boy ekşi elma,
  • 3/4 su bardağı fındık veya ceviz,
  • Yarım su bardağı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
YAPILIŞI:
  1. Elmalar soyulup rendenin en büyük kısmı ile rendelenir. Şeker koyup karıştırılır su koymadan hafif ateşte pişirilir. (dikkat edin yakmayın bu aşamada elmalar kolayca yanabilir.) Soğuduktan sonra dövülmüş fındık veya ceviz içi ve tarçın ilave edilir.
  2. Hamuru için unun içine kabartma tozu ilave edilerek birlikte elenir. Ortası havuz gibi açılır diğer malzemeler eklenip  iyice yoğurulur.
  3. Cevizden irice parçalara ayrılır.  28 - 30 parça çıkıyor. 9-10 cm büyüklüğünde el veya merdane ile açılır. Ucuna hazırlanan marmelat konulur.  Rulo şeklinde sarılır, ay şekli verilir kat yeri alta gelmek üzere  yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  4. Önceden 160 dereceye ayarlanmış ve 7-8 dakika ısıtılmış fırında kesinlikle çok fazla değil hafif pembe pişirilir. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeriyle karıştırılmış yarım paket vanilya elenir.
Afiyet olsun...

01 Ağustos 2010

KAYISI MARMELATI



MALZEMELER:
  • 1 kg kayısı ezmesi,
  • 6 su bardağı şeker,
  • 1 limon suyu,
YAPILIŞI:
  1. Kayısılar bol suda iyice yıkanır süzülür. çekirdekleri çıkarılır.
  2. Tahta kaşık ile delikli süzgeçten ( kevgirden) geçirilerek kayısı ezmesi elde edilir.
  3. Ezme tencereye alınır ve ısıtılır. Azar azar şeker ilave edilir. Ezme 30 dakika kaynatılır, üzerinde biriken köpükler alınır.1 limonun suyu ilave edilir. 10 dakika daha kaynadıktan sonra ateşten alınır.
  4. Sıcakken cam kavanozlara doldurulur.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...