27 Aralık 2010

Patatesli Patlıcan Yemeği

Malzemeler:
  • 4 adet patlıcan,
  • 2-3 adet patates,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 7-8 adet sivri yeşil biber,
  • 4 adet domates,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 3 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 1 çay bardağı sıcak su,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Patlıcanlar alaca soyulur, irice küp şeklinde doğranır tuzlu suda bekletilir.
  2. Soğan ve biberler doğranır yayvan bir tencerede  zeytin yağında kavrulur. Soyulup küp şeklinde doğranmış domates, ince kıyılmış sarımsak ve salça eklenir bir iki çevrilir.
  3. Doğranmış patatesler, tuzlu suda bekletilen patlıcanlar yıkanır ve sıkılır, tencereye ilave edilir. Bir süre kavrulur. Sıcak su ilave edilir kısık ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir. Tuz en sonunda ilave edilir.
  4. Patlıcanların ezilmemesi için fazla karıştırmadan tabaklara servis yapılır.
Afiyet olsun...

25 Aralık 2010

Etli Beyaz Lahana (kelem) Sarması


MALZEMELER:
  • 1 küçük boy beyaz lahana,
  • 300 gr kıyma,
  • 1/2 su bardağı pirinç,
  • 1/2 su bardağı bulgur,
  • 2-3 soğan,
  • Yarım demet maydanoz, dereotu,
  • 1 yemek kaşığı kuru nane,
  • Tuz, karabiber,
  • 3 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Üzeri için ayrıca, yarım yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı zeytin yağı, 2 su bardağı sıcak su,
YAPILIŞI:
  1. Lahana ters çevrilir ortasındaki koçan kısmı konik şekilde çıkarılarak oyulur. Tencereye 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatılır. Lahana bütün olarak içine konulur. Dışındaki yapraklar haşlandıkça tek tek alınır, süzgüye konulur. Ya da, yapraklar tek tek ayrılır, kaynayan suda 1-2 dakika bekletilerek 3-4 partide haşlanır. Daha sonra süzgece alınır, soğutulur.
  2. Dolma içi hazırlanır. Tencerenin dibine bir kat yaprak serilir.
  3. Lahana yaprağı elimize alınır, alt kenarından uygun genişlikte bir kısım, yavaşça yaprağın ucuna doğru çekilerek yırtılır. Ucundaki sert damar kısmı koparılır. Geniş kısmına 1 tatlı kaşığı dolmalık içten koyulur, ucuna doğru sarılır. Kenarlarını kapatmasanız da olur, sorun olmaz, dışına taşmıyor. 1 adet yapraktan 4 adet sarma yapılıyor
  4. Tüm sarmalar tencereye dizilir. Üzerine  yarım çay bardağı zeytin yağı gezdirilir, Ayrı bir kasede salça su ile ezilir sarmaların üzerine dökülür. Üzerine bir tabak kapatılır. (Sarmaların üste çıkması önlenmiş olunur.)
  5. Tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte pişirilir. Gerekirse sıcak su ilave edilir.
Afiyet olsun...

bu tarife de bakabilirsiniz.

etli yaprak sarması
  (gürcü usulü)

Kuru Meyveli Kek


Malzemeler:
  • 4 yumurta,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı,
  • 1 portakalın suyu, istenirse,
  • 1 su bardağı yoğurt veya süt,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 2,75 su bardağı un,
  • 1/2 su bardağı kurutulmuş meyve,
Yapılışı:
  1. Kuru meyveler sıcak suda 5 dakika kadar bekletilip, süzülür. 1 yemek kaşığı  un ile unlanır.
  2. Şeker ve yumurta 10 dakika kadar çırpılır. Bütün malzemeler ilave edilir, metal olmayan kaşık ile karıştırılır. En son  unlanmış kuru meyveler ilave edilir tekrar karıştırılır.
  3. Elde edilen hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür, 180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...     

24 Aralık 2010

Kestane Şekeri Tarifi

Malzemeler:
  • 1/2 kg kestane,
  • 2,5 su bardağı su,
  • 2,5 su bardağı şeker,
  • 1/2 paket vanilya,
Yapılışı:
  1. Kestanelerin kabukları çizilir 7-8 dakika kaynatılır. Kabukları soyulur.
  2. Şerbeti için su ile şeker kaynatılır, soyulmuş kestaneler içine alınır, çok hafif ateşte 2-3 saat pişirilir.
  3. 1 gün şurubun içinde bekletilir. Sonra vanilya ilave edilir, yarım saat kadar hafif ateşte yeniden pişirilir.
Afiyet olsun...

NOT: Haşlanırken parçalanan kestaneleri küçük toplar veya kalıp haline getirip şekil verdikten sonra, üzerlerine çikolata eritip dökebilirsiniz.

21 Aralık 2010

Sütlaç Tarifi ( fırında sütlaç)

MALZEMELER:
  • 1 Litre süt
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
  1. Sütlaç yapılacak tencerede pirinç yıkanıp bir bardak kaynar su ilave edilir, kapağı kapalı kısık ateşte   suyu çekinceye kadar pişirilir.  Dibine yapışmaması için arada karıştırılır.
  2. Süt ve şeker konur 10 - 15 dakika pişirilir.
  3. Bu arada nişasta yarım bardak soğuk su ile geniş bir kasede karıştırılarak  ezilir. Arada karıştırılır, nişastanın dibine çökmemesi için. 
  4.  Kaynayan sütlaçtan birkaç kepçe alınarak ezilen nişastaya eklenir karıştırılır. Sonra kaynamakta olan tencereye  karıştırarak yavaş, yavaş dökülür. 
  5. Kaynayıncaya kadar devamlı karıştırılır. 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır, vanilya ilave edilir karıştırılır.
  6.  Kaselere boşaltılır. Soğuduktan sonra istenirse dondurma ile  veya tarçın serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Fırında yapılmak istenirse nişastayı su ile ezerken 2 yumurta sarısı ilave edilir. Aynı şekilde pişirilir ocaktan alındıktan sonra ateşe dayanıklı kaselere boşaltılır. İçinde biraz su bulunan tepsiye dizilip fırında üstleri kızartılı. Sütlaçların üzeri kurumaması için bir tepsi ile örtülerek soğutulur.

19 Aralık 2010

Ispanaklı Kurabiye Tarifi

Denemenizi tavsiye ederim. Favori kurabiyem oldu. Hamuru yoğurduktan sonra 3 parçaya ayırdım. Bir parçasına damla çikolata, bir parçasına fındık ilave ettim, diğer parçasını da kalın açıp bardak ile kestim.  Hepsi çok güzel oldu, damla çikolatalıyı biraz daha fazla sevdim. Bir bağ ıspanak aldım, yapraklarını rondoda püre haline getirdim. Yarım su bardağını kullandım, kalan püreyi dondurucuya kaldırdım. Şekeri biraz fazla olmuş, tatlı sevmeyenler biraz daha az koyabilirler

MALZEMELER:
  • 125 gr yumuşak margarin, (becel kullandım)
  • 2 yumurta (1 yumurtanın akı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1/2 su bardağı nişasta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1/2 su bardağı çiğ ıspanak püresi,
  • 1 paket vanilya,
  • 3 su bardağı un,
YAPILIŞI.
  1. Ispanak yaprakları çiğ olarak rondoda püre haline getirilir.
  2. Margarin ile şeker iyice yoğurulur, daha sonra yumurta ve diğer malzemeler ilave edilir, yumuşak bir hamur elde edilir. 
  3. Elde şekil verilir yağlanmış tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta akı sürülür ve isteğe göre malzeme ile süslenir.
  4. 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

16 Aralık 2010

Portakallı Kereviz Yemeği


Malzemeler:
  • 3 adet kereviz,
  • 1-2 adet havuç,
  • 1 adet soğan,
  • 1/2 su bardağı portakal suyu,
  • 2-3 yemek kaşığı ince doğranmış portakal kabuğu,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Kerevizler saplarının dibinden kesilir soyulur, kuşbaşı doğranır, limonlu suda bekletilir. Kerevizlerin kök kısmına yakın dallarının arasındaki taze sapları ve yaprakları alınır, yıkanır, iri doğranır.
  2. Küçük doğranmış soğan, verev kesilmiş havuçlar,zeytinyağında bir kaç dakika  pembeleşinceye kadar kavrulur.
  3. Üzerine  doğranmış kereviz, sapları, yaprakları, şeker, portakal kabuğu, tuz ve portakal suyu eklenir.
  4. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Portakal suyu az gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz).
  5. Soğuduktan sonra ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ile süsleyerek  servis yapılır.

Zeytinyağlı Kereviz Yemeği

MALZEMELER:
  • 3 adet kereviz,
  • 2 adet orta boy patates,
  • 2 adet orta boy havuç,
  • 2 adet soğan,
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • Tuz,
  • 1 su bardağı sıcak su veya portakal suyu,
YAPILIŞI:
  1. Kerevizler soyulur küp küp doğranır limonlu suda bekletilir.
  2. Patatesler soyulur kereviz ile aynı şekilde doğranır. Havuçlar kazınır yıkanır enlemesine doğranır.
  3. Yemeklik doğranmış soğan, havuç ile birlikte zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  4. Şeker, kereviz ve patatesler ilave edilir, 2-3 dakika kavrulur. Tuz, bir bardak sıcak su ilave edilir kısık ateşte  sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (arzu edilirse nazik sapları ve yaprakları eklenir)
  5. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

13 Aralık 2010

Kıymalı Ispanak Yemeği

MALZEMELER:
  • 1/2 kg ıspanak,
  • 200 gr kıyma,
  • 2 tahta kaşık zeytin yağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı  biber salçası,
  • 1/2 çay bardağı pirinç,
  • 1 tatlı kaşığı çemen, istenirse,
  • Tuz,
  • 1-2 su bardağı sıcak su,
YAPILIŞI:
  1. Ispanaklar bol suda bekletilerek bir kaç kez yıkanır. (Suda bekletildiğinde, elimiz ile üzerine hafif hafif vurulursa kumlar daha kolay dibe çöker.) iri doğranır.
  2. Yemeklik doğranmış soğanlar yağda ölünceye kadar kavrulur. Kıyma eklenir, kıyma suyunu salıp, çekinceye kadar kavrulur. Salçalar ilave edilir bir kaç kez çevrilir.
  3. Yıkanıp doğranmış ıspanaklar kısım kısım eklenir. Bu arada karıştırılır. Ispanaklar yumuşayıp sönünceye kadar arada karıştırarak kapak kapalı olarak kavrulur.
  4. Pirinç eklenir, pirinçler pişince ocaktan alınır. Sulu olması istenirse  1-2 su bardağı sıcak su ilave edilir.
  5. Yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

12 Aralık 2010

Portakallı Kek


MALZEMELER:
  • 0,75 su bardağı zeytin yağı, ( 1 su bardağından 1 parmak eksik),
  • 4 yumurta,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 portakal kabuğu rendesi,
  • 1 portakal suyu,
  • 1/2 su bardağı yoğurt,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 2,75 su bardağı un,
  • 2 yemek kaşığı kakao, istenirse,
YAPILIŞI:
  1. Yumurta ile şeker en az 10 dakika çırpılır. Portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, yoğurt, zeytin yağı ilave edilir, metal olmayan kaşık ile karıştırılır.
  2. Elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek iyice karıştırılır. Elde edilen hamurun yarısı yağlanmış kek kalıbına dökülür. Kalan hamura kakao eklenir karıştırılır kek kalıbındaki hamurun üzerine dökülür.
  3. 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Kürdan batırıldığında hamur yapışmıyorsa kekimiz pişmiş demektir.
  4. İstenirse kekimiz soğuduktan sonra üzerine vanilyalı dekor şeker elenerek süslenir.
Afiyet olsun...

Sütlü İrmik Helvası Tarifi

MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı irmik,
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1,5 yemek kaşığı çam fıstık veya istenilen miktarda iri dövülmüş ceviz,
  • 1,5 su bardağı su,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 1 su bardağı şeker,
YAPILIŞI:
  1. Yağ eritilir irmik konulur, kısık ateşte 20-25  dakika pembe kavrulur. Fıstık ilave edilir biraz daha kavrulur.
  2. Süt, su ve şeker eklenip karıştırılır. Kapak kapatılır, hafif ateşte ara sıra karıştırılarak suyu çektirilir.
  3. 15-20 dakika bekletildikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpilir. kapak kapatılarak demlendirilir.
  4. Üzeri tarçın ile süslenerek sıcak veya ılık servis yapılır.
Afiyet olsun...

Not;
Su, süt ve şekeri ayrı bir kapta 5 dakika kaynattıktan sonra elde edilen şurubu irmik kavrulduktan sonra yavaş yavaş ilave ederek de yapabilirsiniz. Şurubun tamamını ilave ettikten sonra karıştırarak şurubun çekmesi sağlanır.

11 Aralık 2010

AŞURE TARİFİ







Aşure malzemeleri:  (25 kaselik aşure malzemesi)
  • 500 gr aşurelik buğday,
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut,(3 su bardağı haşlanmış)
  • 1 su bardağı fasulye,( 3 su bardağı haşlanmış)
  • 200gr su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm,
  • 200gr adet kuru incir,
  • 200 gr kuru kaysı
  •  Fındık içi,
  • 4,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 kahve fincanı gül suyu, (istenirse)
  • 1 paket vanilya,
  • 1 tatlı kaşığı karanfil ( karanfil kaynatılır suyu kullanılır)

Üzeri İçin;

  •  fındık, kuş üzümü,  ceviz, 1 adet nar, tarçın
Aşurenin yapılışı:
  1. Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır ayrı kaplarda ıslatılır.
  2. Kuru kaysı, incir ve kuru üzüm sıcak su içinde bekletilir.
  3. Küçük bir cezve içinde karanfil kaynatılır suyu süzülür.
  4. Bütün malzemelerin sığacağı geniş tencerede buğday 15-20 dakika haşlanır.( 1-2 kez suyunu değiştirin.) Suyu azaldıkça sıcak su eklenir.
  5. Ayrı kaplarda haşlanmış  nohut,fasulye, pirinç , suyunu süzdüğümüz incir, kaysı ve üzüm konur birlikte 15-20 dakika kaynatılır.
  6. Suyu süzülen karanfil suyu,şeker ve istenirse gülsuyu ilave edilir, karıştırılır, 15 dakika kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra vanilya eklenir karıştırılır.
  7. Hazırlanan aşureler kaselere boşaltılır biraz soğuduktan sonra üzerleri, ceviz, tarçın, nar taneleri ile süslenir.
Afiyet olsun...😊

09 Aralık 2010

Kıymalı Çörek


Daha önce tarifini verdiğim Karadeniz Pidesi nin hamuru ile yaptığım bir çörek.. Sadece yapılışını veriyorum.



Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparılır, her bir parça, unlu zeminde tepsi boyunca açılır. Karşılıklı kenarları şerit şerit kesilir.


Ortasına istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Burada kıymalı harcın üzerine kaşar dilimleri koydum.


Kesilen şeritler bir sağdan bir soldan olmak üzere saç örgüsü örer gibi  biri birinin üzerine atılır. Fırın tepsisine aralıklı dizilir.


Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sürülür, 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Dilimlenerek, çayın yanında sıcak veya ılık olarak servis yapılır

Afiyet olsun...

karadeniz pidesi 

08 Aralık 2010

Kırmızı Pancar Turşusu



MALZEMELER:
  • 1/2 kg kırmızı pancar,
  • 1,5 su bardağı yarı yarıya sirke ve su,
  • 5 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
YAPILIŞI:
  1. Pancarların sapları kesilir, iyice yıkanır, soyulur ikiye kesilir.  Düdüklü tencereye alınır üzerini kaplayacak kadar su eklenir, 10 dakika haşlanır.
  2. Haşlandıktan sonra pancarlar alınır. soğuduktan sonra yuvarlak dilimlenir, uygun bir kavanoza yerleştirilir.
  3. Tuzla dövülmüş sarımsak, su ( haşlama suyu) ve sirke ile karıştırılır pancarların üzerine dökülür. Kapak kapatılır. Buzdolabına alınır. 1 gün sonra kullanıma hazır olur.
Afiyet olsun...

07 Aralık 2010

Portakallı Kurabiye

MALZEMELER.
  • 1 büyük paket yumuşak margarin,
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 2 portakal kabuğu rendesi,
  • 1 portakal suyu,
  • 1 yumurta ( sarısı üzeri için),
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Yeterince un (5-5,5 su bardağı)
YAPILIŞI.
  1. Portakal kabuğu rendesi, yumurta, şeker ve yağ iyice karıştırılır.
  2. Yoğurt ve kabartma tozu eklenir tekrar karıştırılır.
  3. Elenmiş un ilave edilir yoğurularak orta yumuşaklıkta hamur elde edilir. Son olarak portakal suyu eklenir.
  4. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır, avuç içinde yuvarlanır, hafif bastırılır. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir, yumurta sarısı sürülür, 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

05 Aralık 2010

Ev Usulü Siyah Zeytin Tatlandırma (yuvarlama usulü)

Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah zeytinler plastik bidon/şişe veya kavanozlarda yuvarlama usulüyle tatlandırılarak sofralık hale getirilir. 1 kg siyah zeytin için : 4-5 yemek kaşığı veya bir fincan tuz, ( kullanılacak tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir, turşu-zeytin için satılan tuz) 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve aroma vermesi için 1 adet defne yaprağı konulur.

MALZEMELER:
  • 3 kg küçük siyah zeytin,
  • 300 gr iri bulgur büyüklüğünde kaya tuzu (% 10 oranında),
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı,
  • 3 adet defne yaprağı, istenirse,
  • Uygun büyüklükte pet şişe, veya bidon.
YAPILIŞI:
Zeytinler yıkanır, kurulanır, pet şişeye doldurulur. Zeytinler doldurulurken aralarda  tuz eklenir. Doldurma işlemi bittikten sonra şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon günde 1-2 kez yuvarlanarak ( veya sağa sola çevrilerek) zeytin ile tuzun teması sağlanır. Zeytin acı suyunu dışarı verir bidon içinde salamura oluşur. Bidonu yuvarlama işi sonunda bu salamura, zeytini korur aynı zamanda tatlanmasını sağlar. Zamanla oluşan gaz kapak açılarak dışarı çıkartılır. Kapağı dikkatlice açmak gerekir, sıkışan gaz kapağı fırlatabilir.
Zeytinlerin tatlanması çeşide bağlı olarak 1,5-4 ay sürebilir. Tatlanan zeytinler bidon içinde bitinceye kadar kalabilir. Ancak bu süre içinde bidonun yuvarlama veya sağa sola çevirme işlemi devam etmelidir. Yemek için çıkarılan zeytinler isteğe  göre 1 -2 gün su içinde bekletilir, süzülür, 1-2 gün de ara sıra karıştırılarak kurutulur. Sonra kavanoza doldurulur biraz zeytinyağı ilave edilir. Afiyetle yenilir...

04 Aralık 2010

Karadeniz Pidesi

MALZEMELER:
  • 5 su bardağı un,
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1-1,5 su bardağı ılık su,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1 paket instant kuru hamur mayası,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 yumurta,
İç Malzemesi:
  • 200 gr kıyma,
  • 4 adet soğan,
  • 1 tahta kaşığı sıvı yağ,
  • 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber,
YAPILIŞI:
  1. Un elenir, maya ile karıştırılır. Tuz, şeker, ılık su ve süt eklenir orta yumuşaklıkta yoğurulur. Üzeri kapatılır ılık ortamda 40-45 dakika bekletilir.
  2. İnce doğranmış soğan ve kıyma 1 tahta kaşığı sıvı yağında soğanlar sulanıp suyunu çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir ocaktan alınır.
  3. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparılır her bir parça, unlu zeminde dar ve tepsi boyunca el ile açılır. 
  4. Ortasına kıymalı harç konulur, hamur boylu boyunca üstte kapatılır. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir.
  5. 1 yumurta çırpılır hamurların üzerine fırça ile sürülür. 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

03 Aralık 2010

Koshari Tarifi ( Mısır Mutfağı)


Mısır' ın en ünlü yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Çok sağlıklı, doyurucu ve lezzetli. Haşlanmış nohut da vardı ama ben koymadım. Malzemeleri artırıp azaltabilirsiniz.
MALZEMELER:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı pirinç,
  • 1 su bardağı boncuk (düdük) makarna,
  • 3 su bardağı su,
  • 2 diş sarımsak,
  • Tuz,
  • 2 adet soğan,
Sos malzemesi:
  • 3-4 adet karanfil,
  • 3 yemek kaşığı domates salçası veya 1 su bardağı domates sosu,
  • 1 yemek kaşığı beyaz sirke,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1/2 çay kaşığı kimyon,
  • 1/2 çay kaşığı tarçın,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı pul biber,
YAPILIŞI:
  1. Mercimek ve pirinç ayrı kaplarda 30 dakika ıslatılır.
  2. İri doğranmış soğanlar ve ezilmiş sarımsak, 1 çay bardağı sıvı yağında kahverengileşene kadar  devamlı karıştırılarak kavrulur. Delikli kepçe ile kağıt havlu üzerine alınır.
  3. Makarna tuzlu kaynayan suda haşlanır, süzülür. 1 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz ve karabiber eklenir karıştırılır.
  4. Sosun yapılacağı tencereye, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı su,  tuz, ezilmiş sarımsak, karanfil,  beyaz sirke, domates sosu veya  domates salçası ve diğer baharatlar eklenir 20-25 dakika kaynatılır.
  5. Kavrulan soğanlardan kalan yağın içerisine 3 su bardağı su, 1 yemek kaşığı domates salçası,  2 diş ezilmiş sarımsak ve tuz konulur kaynatılır. Kaynadıktan sonra ıslatılarak kabartılmış ve süzülmüş mercimek ve pirinç ilave edilir, suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir.
  6. Buraya kadar kosharimizin malzemeleri hazırlanarak servise hazır hale geldi.
  7. Servis tabağına sırası ile,  mercimek-pilav karışımı,  makarna, sos ve kavrulmuş soğan kat kat konularak servis yapılır.
  8. Mısır' lılar gibi katmanlar halinde servis yapılabildiği gibi , karıştırıp servis tabağına alınır, üzerine sos dökülür, en üstüne de kızarmış soğan konulur.
Afiyet olsun...

Yoğurtlu Brokoli Çorbası

Malzemeler:
  • 400 gr brokoli,
  • 1 adet kabak,
  • 1 adet havuç,
  • 2 su bardağı yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 1/2 limon suyu,
  • Tuz,
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 1 tatlı kaşığı nane,
Yapılışı:
  1. Brokoli, küçük doğranmış havuç ve kabak üzerini geçecek kadar su ilave edilerek haşlanır, Bilendır ile ezilir.
  2. Ayrı bir kabın içinde yoğurt, un, ve limon suyu karıştırılır. Kaynayan çorbanın suyudan alınır yoğurt karışımına konulur tekrar karıştırılır.
  3. Sonra bu karışım yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. Bir iki dakika kaynatılır, ocaktan alınır.
  4. Tavada tereyağı eritilir biber ve nane eklenir, kızdırılır, çorbanın üzerine dökülür.
Afiyet olsun...

02 Aralık 2010

Kremalı Kurabiye (25-30 adet)

Malzemeler:
  • 1 büyük yumuşak margarin,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Alabildiği kadar un,
  • Üzeri için pudra şekeri,
Kreması için:
  • 2 su bardağı süt,
  • 1 yumurta,
  • Yarım su bardağı şeker,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası,
Yapılışı:
  1. Kreme malzemeleri ile katıca krema pişirilir. Arzu edilirse kakao ilave edilir. Soğutulur.
  2. Şeker, yağ ve yumurta el ile karıştırılarak birbirine yedirilir. Diğer malzemeler ilave edilir yumuşak bir hamur elde edilir.
  3. Hamurdan parçalar koparılır, yuvarlatılıp avuç içinde düzleştirilir, içine soğumuş kremadan 1 tatlı kaşığı koyup, kapatılır. Kapatılan kısım alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 175 derece fırında pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilip, servis yapılır.
Afiyet olsun...

Kıymalı Karnıbahar Yemeği

MALZEMELER:
  • 1 adet küçük boy karnabahar,
  • 1 adet soğan,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • 200 gr kıyma,
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, karabiber,
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Yemeklik doğranmış soğanlar zeytin yağında biraz pembeleştirilir, kıyma ilave edilir, kıymanın rengi değişinceye kadar kavrulur. Salça, kırmızı toz biber, rendelenmiş veya incecik doğranmış sarımsak eklenir, salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.
  2. Çiçeklerine ayrılmış ve yıkanmış karnabahar ilave edilir, kapak kapalı olarak ara sıra karıştırarak yaklaşık 10 dakika kadar kavrulur.
  3. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir, karnabaharlar yumuşayıncaya kadar , kısık ateşte pişirilir. Pişmesine  yakın tuz atılır.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...