31 Ocak 2011

Marmelatlı Kremalı Tart Tarifi


Malzemeler:
  • 250 gr margarin,
  • 1 yumurta,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 1 limon kabuğu rendesi,
  • 2,5 su bardağı (250 ml) un,
Üzeri için:
  • 1 paket hazır dolgu kreması,
  • Kayısı marmelatı,
Yapılışı:
  1. Un elenir, ortasına yağ, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi, pudra şekeri konup karıştırılır.
  2. Sonra un ile yoğrulur. Hamur dolaba konulur 15-20 dakika dinlendirilir.
  3. Dinlenen hamur, yağlanmış tart kalıbına veya küçük bir tepsiye el ile yayılır. Tepside yapılıyorsa  hamur tepsinin kenarından biraz yükseltilir. 180 derece ısıtılmış fırında pembe renkte pişirilir.
  4. Diğer tarafta dolgu kreması üzerindeki tarife göre hazırlanır. Soğuyan tart servis tabağına alınır. Üzerine önce krema sonra kayısı marmelatı yayılır. 
Afiyet olsun...

30 Ocak 2011

Sade Bulgur Pilavı



Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur,
  • 1 tahta kaşığı sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • Karabiber, tuz,
  • 1,5 su bardağı kaynar su,
Yapılışı:
  1. İnce doğranmış soğanlar yağda, pembeleşinceye kadar kavurulur. Yıkanmış bulgur ve tereyağı eklenir biraz daha kavurmaya devam edilir.
  2. 1,5 su bardağı kaynar su, tuz, karabiber ilave edilir karıştırılır. Kapağı  kapatılır, kaynamaya başladığında ocak kısılır. Kısık ateşte üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. ( kaşığı dibine kadar batırıp suyunu şekip çekmediğini kontrol edebilirsiniz) 
  3. Kağıt havlu pilavın üzerine konulup kapağı kapatılır. 10 dakika demlenmesi için bekletilir. Servis yapmadan önce pilav mutlaka karıştırılır.
Afiyet olsun...

29 Ocak 2011

resimler






Meyveli Yuvarlak Pasta


Malzemeler:
  • 5 yumurta,
  • 5 fincan un,
  • 5 fincan şeker,
  • 1 paket vanilya,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 2-3 adet muz,
  • 2 adet kivi,
  • Vişne,
  • Damla çikolata,
Krema malzemesi;
  • 3 su bardağı süt,
  • Yarım su bardağı şeker,
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • Yarım paket labne peyniri,
  • 1 paket vanilya,
Yapılışı:

Krema:

Şeker, un, nişasta karıştırılır süt ilave edilir muhallebi kıvamında pişirilir. Ilınınca vanilya ve labne peyniri konup karıştırılır.

Pandispanya:
  1. Çırpma kabında yumurta ile şeker  mikserle 10-15 dakika çırpılır. Elenmiş un, kakao, vanilya ilave edilir tahta kaşık veya spatula ile karıştırılır, yağlanmış kek kalıbına dökülür.
  2. 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Soğuyunca enine 3 parçaya kesilir. Her parça şekerli süt ile ıslatılır. Aralarına krema sürülüp  muz dilimleri yerleştirilerek, parçalar üst üste dizilir. Üzeri ve yanları krema ile kaplanır. Üzerine kivi, muz ve vişne taneleri yerleştirilir, damla çikolataları ile süslenir. Zevkinize göre değişik meyveler ile de süsleyebilirsiniz.
  3. Dolapta 3-4 saat veya 1 gece bekletildikten sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

Not: Hazır pasta kreması kullanabilirsiniz. Kremanın bir kısmına biraz kakao karıştırıp, pastanın üzerini krema pompası ile zevkinize göre süsleyebilirsiniz.

28 Ocak 2011

Kıymalı Yeşil Mercimek Yemeği


Malzemeler:
  • 2 su bardağı yeşil mercimek,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 200 gr kıyma,
  • 3 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Mercimek ayıklanır, yıkanır, üzerini geçecek kadar su konularak haşlanır.
  2. Diğer tarafta doğranmış soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, Kıyma eklenir biraz daha kavrulmaya devam edilir. Salçalar eklenir, salçanın kokusu gidinceye kadar kavrulur.
  3. Haşlanan mercimeğin suyu süzülür karışıma eklenir, bir kaç dakika kavrulur. ( mercimek bu süreye kadar haşlanır)
  4. Yeterince kaynar su, tuz eklenir, kısık ateşte pişirilir. gerektikçe sıcak su ilavesi yapılır. Sade bulgur pilavı ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

27 Ocak 2011

Fırında Kaşar Peynirli Kremalı Mantarlı Tavuk



Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğüs eti ( 500 gr kadar),
  • 400 gr mantar,
  • 1 paket 200 gr krema,
  • Tuz, karabiber,
  • Kaşar peyniri rendesi,
Yapılışı:
  1. Tavuk eti kuş başı doğranır.
  2. Mantarlar yıkanır dörde bölünür, limonlu suda bekletilir.
  3. Tuz, karabiber, krema ile bir kapta karıştırılır.
  4. Tavuk eti ve mantarlar borcama konulup üzerine karışım dökülür. Borcamın üzeri kapağı veya alüminyum folyo ile kapatılır, 200 derece ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirilir. Pişmesine yakın üzerine bolca kaşar peyniri rendesi serpilir. Kaşarlar kızarana kadar tekrar pişirilir.
Afiyet olsun...

23 Ocak 2011

Zencefilli Tarçınlı Kurabiye


Malzemeler:
  • 1/3 su  bardağı pekmez,(250 ml lik bardak kullandım)
  • 1/2 su bardağı esmer şeker,
  • 125 gr yumuşak tereyağı veya margarin,
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağı,
  • 1 yumurta,
  • 1 tatlı kaşığı karbonat,
  • 1 yemek kaşığı kakao,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 2 tatlı kaşığı zencefil,
  • 6-7 adet karanfil,
  • Yarım çay kaşığı tuz,
  • İstenirse damla çikolata, ceviz,
  • 3 su bardağı tam buğday unu,
Yapılışı:
  1. Karanfiller çeyrek çay bardağı kaynar su içinde  15 dakika kadar bekletilir. İçine 2 yemek kaşığı kakao konularak karıştırılır. Bir tarafta bekletilir.
  2. Margarin, zeytin yağı, esmer şeker mikser ile iyice çırpılır. Yumurta ve pekmez eklenir çırpmaya devam edilir. Sonra, kakaolu karanfil suyu, damla çikolata, ceviz ilave edilir karıştırılır.
  3. Tarçın, zencefil, tuz, un ve kabartma tozu eklenir ( başlangıçta 2 bardak un koyulur, 3 üncü bardak azar azar ilave edilir) elimize hafif yapışacak hamur oluşuncaya kadar yoğurulur.
  4. Hamur streç filmle sarılır buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  5. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, el içinde yuvarlatılıp hafif bastırılır, yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında tam olarak 20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

Kaşar Peynirli Sucuklu Yumurta



Sucuk ve kaşar peyniri küçük küçük doğranır. Küçük bir tava orta ateşe alınır. Bir yemek kaşığı zeytin yağında sucuklar hafif kavrulur sonra üzerine çırpılmış yumurta dökülür. Tavayı sağa sola eğerek, spatula ile pişmeye başlayan yumurta ortaya çekilir, pişmeyen kısımlarının tava ile teması sağlanır. Yumurta pişmeye başladığında küçük doğranmış kaşarlar serpilir. İstenen şekilde piştiğinde ocaktan alınır, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun...

21 Ocak 2011

Pastırmalı Kuru Fasulye

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru fasulye,
  • 120 gr pastırma,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 4-5 adet yeşil biber,
  • 1 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Kuru fasulye yıkanır, bol su içinde 1 gece bekletilir. Akşam yapılacak ise sabahtan bekletebilirsiniz.
  2. Yapılacağı zaman suyu süzülür, tekrar yeni su konularak haşlanmaya bırakılır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür.
  3. Fasulye haşlanırken,  diğer tarafta ince doğranmış soğanlar ile iri doğranmış biberler zeytinyağında birlikte kavrulur. İkiye veya üçe bölünen pastırmalar ilave edilir biraz daha kavrulmaya devam edilir.
  4. Küp doğranmış domates, salça eklenir domatesler yumuşayıncaya kadar kavrulur. Fasulye ilave edilir bir iki çevrilir, yeteri kadar sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...

Peynirli Kek Tarifi

Malzemeler:
  • 3 yumurta,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı,
  • 3,5 su bardağı un,
  • 4-5 kibrit kutusu kadar sert peynir rendesi veya lor peyniri,
  • Yarım demet maydanoz,
  • Yarım demet dereotu,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Çörek otu, susam,
Yapılışı:
  1. Bir kabın içinde yumurta, yağ, yoğurt karıştırılır. bu karışımdan yarım çay bardağı, üzerine sürmek için ayrılır.
  2. Diğer malzemeler ilave edilir karıştırılır. 35-40 cm çapında yağlanmış tepsiye dökülür, düzeltilir. Üzerine ayırdığımız yağlı karışım sürülür. Çörek otu ve susam serpilir, 180 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

20 Ocak 2011

Hellim Peyniri Kızartması


  1. Hellim peyniri istenilen büyüklükte ve kalın kesilir. En az yarım saat kadar suda bekletilir süzülür.
  2. Teflon tava iyice kızdırılır. Kızdırılan teflon tavaya peynir alınır, her iki tarafı kızartılır,
  3. Kahvaltıda sıcak, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun...

19 Ocak 2011

Kıymalı Bamya Yemeği Tarifi


Malzemeler:
  • 250 gr bamya,
  • 100 gr kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • 1 adet domates,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 kaşık biber salçası,
  • 1 limon suyu,
Yapılışı:
  1. Bamyaların sap kısmı konik biçimde soyulur, (derine gitmeden) yıkanır süzülür. Yazdan  kış için hazırlayıp, dondurucuda sakladığım bamyayı kullandım.
  2. Küçük kıyılmış soğanlar zeytinyağında sarartılır sonra kıyma ilave edilerek birlikte kavrulur. Kıymaların rengi dönünce  küçük doğranmış domates ve salça ilave edilir karıştırılır.
  3. Limon suyu,( limon suyunu az koydum, bamyayı hazırlarken koymuştum) tuz ve 1 su bardağı sıcak su eklendikten sonra bamya ilave edilir karıştırılır.
  4. Kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...

18 Ocak 2011

Çilekli Pudingli Kek Tarifi


Bu aralar blokum ile fazla ilgilenemedim. Çocuklarım burada idiler. Kızım ile beraber dışarı çıktığımızda, bir yerde kahve içelim dedik. Kahvenin yanına pasta seçerken gördüm, o şirin pembe pastayı. Bugün kekini yapıp, pastayı daha sonra yapmaya karar verdim. İnternetten biraz araştırma yaptım, çilekli pudingin hafif pembe renk verdiğini bu nedenle de çok az gıda boyası kullanılabileceğini öğrendim. Çilekli pudingi hamurun yarısında kullandım . Tamamında  kullanabilirsiniz. Sonuçta misss gibi çilek kokulu, puf puf bir kek oldu...

Malzemeler:
  • 4 yumurta,
  • 1 su bardağı pudra şekeri,
  • 1 paket toz pişmemiş çilekli puding
  • 1/2 su bardağı süt,
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 2 su bardağı un,
Yapılışı:
  1. Yumurta ve şeker karıştırılır,  mikser ile beyazlaşıp köpürünceye kadar çırpılır.  
  2. Sonra süt ve yağ ilave edilir karıştırılır, karışım ikiye ayrılır. Karışımın birisinin içine 1 paket puding, kabartma tozunun yarısı ve yaklaşık yarım su bardağı un konur ( un miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz) karıştırılır, yağlanmış kek kalıbına dökülür.
  3. Karışımın diğer yarısına, kalan yarım kabartma tozu ile kalan un ilave edilir karıştırılır, kalıptaki diğer karışımın üzerine dökülür.
  4. 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

16 Ocak 2011

Kurutulmuş Patlıcan ve Biber Dolması (Antep Yöresi)

Malzemeler:
  • Yarım dizi kuru patlıcan,
  • Yarım dizi kuru dolmalık biber,
  • 300 gr kıyma,
  • 3 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 3 adet kuru soğan,
  • 2,5 su bardağı pirinç,
  • 5-6 diş ezilmiş sarımsak,
  • 2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 avuç kuru nane,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, kimyon, sumak,
  • Tuz,
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi,
  • 1/2 limon suyu,
  • Yarım su bardağı sıcak su,
Dolmanın sosu için:
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • Kaynar su,
Yapılışı:
  1. Patlıcan ve biberler iplerinden sıyrılır, kaynar suda 10-15 dakika haşlanır. (Ne fazla sert ne de fazla yumuşak olmalı). Sonra süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
  2. Dolmanın içi için bütün malzemeler yoğurulur. Patlıcan ve biberlerin içi 1 parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Ağızları (birleştirilir, yapıştırılır) sıkılır. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde yatay dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir.
  3. Dizilen dolmaların üzerine salçalı, yağlı sos gezdirilir, üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir, pişirilir.
Afiyet olsun...

13 Ocak 2011

Kaşar ve Dil Peyniri Kızartması

kaşar peyniri kızartması

Malzemeler:
  • Galeta unu,
  • 1 yumurta,
  • Sıvı yağı,
Yapılışı:
  1. İstediğiniz kadar kaşar peyniri veya dil peyniri, istenilen büyüklükte dilimlenir, önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa batırılır.
  2. Teflon tavada yağ kızdırılır, hazırlanmış peynirlerin her iki tarafı kızartılır. Kızaran peynirler kağıt havlu üzerine alınır. Kahvaltıda sıcak olarak servis yapılır,
Afiyet olsun...

dil peyniri kızartması

11 Ocak 2011

Browni Kek


Malzemeler:
  • 2 yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1,5 su bardağı un,
  • 125 gr margarin,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1/ su bardağı kakao,
  • Dövülmüş ceviz veya fındık ,
Sos Malzemesi:
  • 1 kibrit kutusu kadar margarin,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1/2 su bardağı şeker,
  • 1/2 su bardağı yoğurt,
Yapılışı:
  1. Yumurta ile şeker çırpılır, erimiş margarin, süt, kakao ve ceviz veya fındık ilave edilir karıştırılır. Kabartma tozu ve elenmiş un eklenerek tahta kaşık veya spatula ile karıştırılır. 
  2. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbı veya küçük tepsiye dökülerek, 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. 
  3. Sosumuz için: benmari usulü eritilmiş margarin soğumadan içine kakao, şeker ve yoğurt konulur, hızlı hızlı karıştırılır, Sıcak kekin üzerine dökülür. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

 Benmari usulü eritme nasıl olur: Bir tencerenin içine su doldurarak ocağa koyuyoruz. Üzerine de, içine eriteceğimiz malzemeyi ( çikolata, margarin)  koyduğumuz ısıya dayanıklı kabı koyuyoruz. Su kaynadıkça malzememiz eriyor.

09 Ocak 2011

İncirli Cevizli Kek


Malzemeler:
  • 8 adet kuru incir,
  • 100 gr margarin,
  • 1 su bardağı su,
  • 2 adet yumurta,
  • 1 su bardağı şeker, (250 ml' lik)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,
Yapılışı:
  1. İncirler küçük küçük doğranır, su ve margarin ilave edilerek 7-8 dakika kaynatılır, tarçın eklenir ve soğutulur.
  2. Yumurtalar ile şeker mikser ile iyice çırpılır. Sıvı yağ ve incirli karışım eklenir, mikserin düşük hızı ile karıştırılır.
  3. Ceviz, vanilya eklenir tahta kaşık veya spatula ile karıştırılır. Son olarak elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilir, karıştırılır, yağlanmış küçük tepsiye veya kek kalıbına boşaltılır. 180 derece fırında 40 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...

NOT: Kelepçeli kek kalıbında pişirip, üzerine arzu ettiğiniz kremayı koyabilirsiniz.

Kuru Fasulyeli Pasta

Yerken kestaneli bir pasta yediğinizi zannediyorsunuz. Mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru fasulye,
  • 3 yumurta,
  • 1,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı ceviz,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
Yapılışı:
  1. Kuru fasulye akşamdan ıslatılır, ertesi gün iyice haşlanır, süzülür rondodan geçirilerek püre haline getirilir
  2. Şeker ve yumurta çırpılır diğer malzemeler ilave edilir karıştırılır. Sonra elde edilen karışım, yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülür 180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirilir. Fazla pişmesin, hafif nemli olursa iyi olur.
  3. Soğuduktan sonra üzerine isteğe göre, krem şanti, krema veya çikolata sosu yayılır. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

Kereviz Salatası

Malzemeler:
  • 2 adet kereviz,
  • 4 çorba kaşığı mayonez,
  • 3 çorba kaşığı yoğurt,
  • 4 diş sarımsak,
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz,
  • Süslemek için 1 er adet turp, salatalık, domates,
Yapılışı:
  1. Kerevizler derince soyulur, rendenin iri tarafı ile rendelenir. Mayonez, yoğurt, ezilmiş sarımsak ve ceviz eklenerek karıştırılır, Servis tabağının ortasına salatayı düzgünce alalım.
  2. Kabukları soyulmuş turp, salatalık ve domates halka halka doğranır. Sırasıyla, turp, salatalık ve domatesler tabağın kenarına dizilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

Buzluk Böreği

Malzemeler:
  • 3 adet yufka,
  • Yarım çay bardağı yoğurt,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı,
İç Malzemesi:
  • 1 adet soğan,
  • 1 tahta kaşığı sıvı yağı,
  • 2-3 adet patates,
  • 1 yemek kaşığı kıyma,
  • Tuz ve baharat,
Yapılışı:
  1. Patatesler haşlanır veya rendelenir. Soğan ile kıyma kavrulduktan sonra patates, tuz ve istenilen baharatlar konularak kavrulur.
  2. 3 yufkanın üzerine yoğurt ve sıvı yağı karışımı sürülerek üst üste yayılır.
  3. Yufka önce dörde bölünür, daha sonra her parça tekrar üç e bölünür. İçlerine malzeme konularak sigara böreği gibi sarılır. Akşamdan buzluğa konulur.
  4. Ertesi gün veya pişirileceği zaman, yufkalar 1-2 dakika suya batırılır, sonra havluya çıkarılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür 200 dece fırında pişirilir.
  5. Sıcak, sıcak servis yapılır. Soğuyunca çıtırlığı azalabilir.
Afiyet olsun...
Not: İçini boş sarıp, yumurta sarısı sürdükten sonra, üzerlerini kesip, domates ve biber koyabilirsiniz.







patatesli dilim börek

06 Ocak 2011

Etli Yaprak Sarması


Malzemeler:
  • 1/2 kg asma yaprağı,
  • 300 gr kıyma,
  • 1 su bardağı pirinç,
  • 2-3 soğan,
  • Yarım demet maydanoz, dereotu,
  • 1 yemek kaşığı kuru nane,
  • Tuz, karabiber,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,

    Üzeri için ayrıca, yarım yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı zeytin yağı, 2 su bardağı sıcak su,
Yapılışı:
  1. Salamura yaprak kullanılacak ise yaprakların üzerine kaynar su dökülür, bekletilir. Taze yapraktan yapılacak ise, yapraklar tuzlu suda yumuşatılır, kaynatılmaz.
  2. Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır.Tuz, karabiber, salça, kıyma, pirinç ve yağ konulur yoğurulur.
  3. Tencerenin dibine bir kat yaprak serilir. Sarılan sarmalar tencereye dizilir. Üzerine yarım çay bardağı zeytin yağı gezdirilir, Ayrı bir kasede salça su ile ezilir sarmaların üzerine dökülür. Üzerine bir tabak kapatılır. (Sarmaların üste çıkması önlenmiş olunur.)
  4. Tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte pişirilir. Gerekirse sıcak su ilave edilir.
Afiyet olsun...

Tahinli Kek

Malzemeler:
  • 3 yumurta,
  • 2 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 su bardağı sıvı yağı,
  • 8 çorba kaşığı tahin, ayrıca üzeri için de 4 kaşık tahin,
  • 2,5 su bardağı un,
  • 1 çay kaşığı dolusu karbonat,
Yapılışı:
  1. Yumurta ve şeker çırpılır, sonra sırası ile, yoğurt ve sıvı yağı ilave edilir karıştırılır, tahin, un ve karbonat ilave edilir, mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  2. Yağlanmış 30 cm çapında borcam veya fırın tepsisine hamur dökülür (hamur biraz katı oluyor.) Üzerine 4 çorba kaşığı tahin gezdirilir, yarım çay bardağı şeker serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

05 Ocak 2011

Yetişkinler İçin Anlatımlı Hırka Modeli

YAPILIŞI:
ARKA :

116 ilmek başlanacak, 14 sıra 2+2 lastik örülecek, 4 ilmek düz, 2 ilmek ters olmak üzere  39 cm örülür, kol oyuğu için yanlardan 3+2+1+1 kesilir, kalan 66 ilmek 23 cm düz örülecek. Omuzları 13+13+13 şeklinde 3 kerede keserek bitirilir, ortada kalan ilmeklerin 24 tanesi bir defada kesilir.

SAĞ ÖN :

52 ilmek başlanacak, 9  ilmek 1 düz-1 ters lastik, 2 ters, 6 ilmek saç örgüsü, 9 ilmek ters, 4 ilmek düz 9 ilmek ters, 6 ilmek saç örgüsü 2 ters, 5 ilmek düz şeklinde örnekli kısım oluşturulur.

Sol ön örülürken 5 adet eşit aralıklarda ilik açılır.

ÖRNEK :

1.ci sıra : 9 ilmek lastik ör , 2 ters ör , 6 ilmek saç örgüsünü (4 ilmek bük, 2 ilmek düz ör) 9 ters ör, 4 ilmeği çaprazla(2 ilmek sağa , 2 ilmek sola arkadan çaprazlanır düz örülür.) 9 ilmek ters ör, 6 ilmek saç örgüsü (4 ilmek bük, 2 ilmek düz ör) 2 ters ör, 5 düz ör.

2.ci ve diğer ters sıralarda düzler düz tersler ters örülür.

3.cü sıra : 9 ilmek lastik ör, 2 ters ör, saç örgüsü (2 düz ör , 4 ilmek bük ) 9 ters ör, 2 ilmeği sağa kaydır 1 ilmek ortaya alınır ters örülür, 2 ilmek sola kaydırılır içeri alınan ilmek düz örülür.

Baklavaların içi pirinç örgü olacak.( 1 düz,1 ters, dönüş sıralarında düzün üstüne ters, tersin üstüne düz ) 9 ters, ( 2 düz ör,4 bük) 2 ters 5 düz.

Bu işlem saç örgülerinin 2 ilmek kıyısına kadar devam eder, daha sonra tam tersi uygulama ile bu kez baklavanın kenarları içeri dönecek şekilde sağ kenar sola, sol kenar sağa kaydırılır. Dışa alınan ilmekler ters örülür ( baklava kapanana kadar )

Yanlarda lastik bitiminden 39 cm. örülür, kol oyuntusu için 3+2+1+1 kesilir, 45 ilmek kalır.

Önde lastik bitiminden 53 cm.yukarıdan omuzlarda (9 ilmek lastik hariç) 36 ilmek 12+12+12  üç  kerede kesilir.
Lastik arka ortaya gelecek şekilde örülür.

KOL :

40 ilmek başlanır, 14 sıra 2+2 lastik yapılır , düze geçince 6 sırada bir yanlardan 7x1 ilmek artırılır, lastik bitiminden 40 cm. Yukarıdan yanlardan koltuk oyuntusu 3+2+1+1 kesilir, kalan ilmekler omuzda 10 ilmek kalana kadar kesilir, 10 ilmek birden düz kesilir, bitirilir.

YAKA :

Omuzlar dikildikten sonra 2 ön parçadaki uzatılan lastik kısımlar arka ortaya dikilir.

Kakaolu Fıstıklı Revani

Malzemeler:
  • 5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı şeker,
  • 2 su bardağı yoğurt,
  • 1,5 su bardağı un,
  • 2 su bardağı irmik,
  • 1 su bardağı sıvı yağı,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Yarım su bardağı kakao,
  • 1 çay bardağı çekilmiş yeşil fıstık,
Şerbeti İçin:
  • 4 su bardağı şeker,
  • 4,5 su bardağı su,
Yapılışı:
  1. Yumurta ile şeker mikser ile 4-5 dakika çırpılır. Üzerine sıvı yağı, yoğurt, kabartma tozu, vanilya ve kakao eklenerek 2-3 dakika kadar daha çırpılır. İrmik ve un ilave edilir tahta kaşık veya spatula ile malzeme iyice karıştırılır.
  2. Yağlanmış orta boy fırın tepsisine karışım dökülür, üzerine çekilmiş fıstıklar serpilir. !75 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir ve soğutulur.
  3. 4 su bardağı şeker ve 4,5 su bardağı su 7-8 dakika kaynatılır. Sıcak iken soğumuş revaninin üzerine gezdirilerek yavaş, yavaş dökülür. Soğuduktan sonra ,en az 30 dakika sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

Pudingli Kurabiye (biskrem)


MALZEMELER:

Hamur Malzemesi:
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri,
  • 150 gr yumuşak margarin,
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı, 
  • 3,5 su bardağı un,
  • 1/2 su bardağı yoğurt,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 adet yumurta,

İç Malzemesi:
  • 1 paket kakaolu puding,
  • 1,5 su bardağı süt ( 200 ml lik bardak)
Yapılışı:
  1. Margarin ve şekeri, birbirine yedirinceye kadar el ile karıştırılır. Yoğurt ve yumurta ilave edilir tekrar karıştırılır.
  2. 3 bardak un ( son yarım bardak un kontrollü koyulur), vanilya ve kabartma tozu eklenir, ele yapışmayan, yumuşak hamur elde edilinceye kadar yoğurulur. Hamur 10-15 dakika dinlendirilir.
  3. Puding 1,5 su bardağı süt ile pişirilir, soğutulur.
  4. Hamur avuç içinde açılır, ortasına  puding koyulur dışına taşırmadan kapatılır. Kapalı tarafı alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir.
  5. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun...

NOT: Kakaolu puding yerine, muzlu puding, marmelat veya çokokrem de koyulabilir

 
 
 
 
 
 
ıspanaklı kurabiye

03 Ocak 2011

Etli Şevket-i Bostan Tarifi (ege yemeği)


Malzemeler:
  • Yarım kg şevketi bostan,
  • 1 adet soğan,
  • 250 gr koyun eti, (dana eti de olabilir)
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1,5 su bardağı sıcak su,
  • 1 yumurta sarısı,
  • 1 yemek kaşığı silme un,
  • 1 limon suyu,
  • Tuz,

   Şevketi bostanın pazardan alınmış hali
Yapılışı:
  1. Şevket-i bostan ayıklanır, doğranır, bol suda bekletilerek yıkanır.
  2. Düdüklü tencerenin içine kuşbaşı doğranmış etler suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Suyunu tamamen çekmesine yakın zeytinyağı ilave edilir biraz daha kavrulur.
  3. Yemeklik doğranmış soğanlar eklenir, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.
  4. Son olarak yıkanıp doğranmış otlar ilave edilir, otlar sararıncaya kadar arada karıştırılarak kapak kapalı kavrulur. 1,5 su bardağı sıcak su ve tuz ilave edilir, 20-30 dakika pişirilir.
  5. Bir kasenin içinde yumurta sarısı, un ve limon suyu çırpılır. Yemeğin suyu alınarak alıştırılır. Karıştırarak yemeğe dökülür. 1-2 taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Afiyet olsun...

02 Ocak 2011

Fırında Sebzeli Tavuk


Malzemeler:
  • 1 adet bütün tavuk, veya 8 adet kemiksiz incik eti
  • 3-4 adet patates,
  • Yarım su bardağı bezelye,
  • 1 paket fırın tavuk harcı,
  • 1adet fırın poşeti,
Yapılışı:
  1. Tavuk temizlenir yıkanır, fırın poşetinin içine konulur, üzerine 1 paket fırın tavuk harcı dökülür. Torba sallanarak harcın, tavuğun her yerine bulaşması sağlanır.
  2. Soyulup doğranmış patatesler ve bezelyeler ilave edilir, poşetin ağzı sıkıca bağlanır, uygun fırın tepsisine konulur, 200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirilir.
Afiyet olsun...

01 Ocak 2011

Böğürtlen Soslu Çiz Kek ( cheesecake)



Malzemeler:

  • 2 paket eti burçak bisküvi,
  • 50 gr margarin veya tereyağı, 
  • 2 yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı süzme yoğurt,
  • 2 paket labne peyniri,
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı böğürtlen suyu veya reçelinin suyu, (yarısı sosunda kullanılacak)
Üzerinin sosu için.
  • Yarım su bardağı böğürtlen suyu veya reçelinin suyu,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • 1 su bardağı su,
  • 2 yemek kaşığı şeker,
Yapılışı:
  1. Bisküviler robotta ezilir, içine 50 gr margarin ilave edilir, yoğurulur. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbına iyice bastırılarak yerleştirilir. Buzdolabına alınır, biraz dondurulur.
  2. Kreması için şeker ve yumurta çırpılır üzerine labne, yoğurt, reçel suyu, un ve vanilya ilave edilir tekrar çırpılır. ( böğürtlen reçelinin suyu kremaya çok hoş lila rengi veriyor) Elde edilen krema hamurun üzerine dökülür,
  3. 175 derece 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. Fırında soğumaya bırakılır.
  4. Reçel suyu 1 su bardağı su ile karıştırılır, içine 2 yemek kaşığı nişasta ve şeker ilave edilir pişirilir. Ara sıra karıştırılarak ılıtılır.
  5. Kek soğuduktan sonra üzerine ılınmış meyve sosu dökülür. Tekrar dolaba konulur 1-2 saat  bekletildikten sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...