28 Şubat 2011

Anlatımlı Bolero Şal Modeli



Yapılışı:
  1. Simli ip ile, 5,5 no lu şişe 150 ilmek atılır. 12 sıra selanik örülür. 
  2. Sonra 3,5 no lu şişe geçilir, 6 sıra düz örülür.
  3. Bu şekilde,  5 şerit selanik, 4 şerit düz örülür.
  4. Son sıra 3,5 no lu şiş ile kesilerek bitirilir.


5. Örgünün her iki ucuna 30 ilmek atılır, bir ucu tek kat, diğer ucu çift kat 3,5 no lu şişler ile 6 cm (22 sıra)örülür.
6. Tekrar 5,5 no lu şişlere geçilir, 8 cm selanik örülür. (22 sıra.)
7. Katlı gül örülür, çift katlı tarafa dikilir.

27 Şubat 2011

Fırında Çipura Balığı Tarifi



Kişi sayısına göre balık alınır, içleri ve pulları temizlenir, iyice yıkanır. Süzüldükten sonra üzerine ve içine zeytin yağı sürülür, tuz ve karabiber serpilir. Fırın poşetinin içi 1 yemek kaşığı un ile unlanır, balık yerleştirilir, ağzı kapatılır. Poşetin üzeri iğne ile birkaç yerinden delinir. 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.

Limon suyu, zeytin yağı ve sarımsak ile sos hazırlanır, balığın yanında servis yapılır.
Afiyet olsun...

26 Şubat 2011

Kıymalı Taze Fasulye Yemeği


Bu yemekte kullandığım domates, biber ve fasulyeyi dondurucumdan alıp kullandım.

Malzemeler:
  • 500 gr taze fasulye,
  • 150 gr kıyma
  • 2 adet domates,
  • 1 adet soğan,
  • 1-2 sivri biber,
  • 2-3 diş sarımsak,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Yemeklik doğranan soğan, biber zeytin yağında hafif kavrulur. Kıyma ilave edilir biraz daha kavrulur.
  2. Domates, salça ve sarımsak ilave edilir bir kaç kez çevrilir. Fasulye ilave edilir karıştırılır, kapak kapatılır. Orta ateşte 5-10 dakika ara sıra karıştırılarak kavrulur.
  3. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ve tuz konup kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Taze sebze ve domates su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.) Düdüklü tencerede pişirilecekse 25 dakika pişmesi için yeterli olacaktır.
Afiyet olsun...

25 Şubat 2011

Güveç Tarifi


Malzemeler:
  • 750 gr kuşbaşı koyun eti,
  • 3 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 7-8 diş sarımsak,
  • 5 adet sivri biber,
  • 2 adet patlıcan,
  • 2 adet kabak,
  • 250 gr tutam taze fasulye,
  • 4 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • Tuz, kekik,
Yapılışı:
  1. Güveç tenceresinin dibine koyun etleri yerleştirilir.
  2. Etlerin üzerine sırasıyla, soğanın yarısı, domatesin yarısı, biber, fasulye, patlıcan (aralarına sarımsak serpilir), kabak yerleştirilir.
  3. En son üzerine kalan soğan ve domates yerleştirilir.
  4. Salça ve yağ 1 çay bardağı su ile ezilir, tuz ve kekik ilave edilir, karıştırılır güvecin üzerine gezdirilerek dökülür. Kapağı kapatılır fırında en az 1 saat pişirilir. ( Pişirmesi için, mahalle fırınına verebilirsiniz )
Afiyet olsun...

22 Şubat 2011

Un Helvası Tarifi


Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı veya
  • 1/2 su bardağı tereyağı+zeytin yağı karışımı,
  • 2 su bardağı un,
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı süt+1 su bardağı su veya,
  • 2 su bardağı su,
  • Çam fıstığı veya iri dövülmüş ceviz, arzu edilirse,
Yapılışı:
  1. Yağ eritilir, elenmiş un  konur, orta ateşte koyu pembe kavrulur. Fıstık veya cevizler ilave edilir biraz daha kavrulur..
  2. Süt, su ve şeker eklenir karıştırılarak tencereye yapışmayacak koyuluğa gelinceye kadar pişirilir.
  3. Ocaktan alınır, istenilen şekil verilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

İç Pilav Tarifi

Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 2,5 yemek kaşığı tere yağ veya margarin,
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı),
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 1 havuç,
  • 1 çay bardağı iç bezelye,
  • Yarım kuzu ciğeri,
  • 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber,
  • 3,5 su bardağı et suyu,
Yapılışı:
  1. Fıstık az yağda pembeleştirilir, çok küçük doğranmış ciğer konup kavrulur. Bezelye ve havuç eklenir biraz daha kavrulur. Pişince tuz ve karabiber atılır.
  2. Pilav tenceresinde pirinç 3-4 dakika kavrulur, sıcak et suyu ve tuz konulur, kısık ateşte pişirilir. Pirinçler suyunu çekince ateşten alınır. Dinlendirilir.
  3. Pilava hazırlanan iç malzemeleri ve ayıklanıp yıkanmış kuş üzümü konup karıştırılır.
Afiyet olsun...

Zeytinyağlı Havuç Ezmesi



Malzemeler:
  • 500 gr havuç,
  • Yarım su bardağı zeytin yağı,
  • 2 adet soğan,
  • 4-5 diş sarımsak ( miktarını değiştirebilirsiniz),
  • 2 su bardağı süzme yoğurt,
  • 1 avuç maydanoz yaprağı,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Havuç kazınır ve rendelenir.
  2.  Soğan rendelenir zeytin yağında hafif pembe kavrulur. Havuç ilave edilir karıştırılır.
  3. Kapak kapatılır, ara sıra karıştırılarak pişirilir.
  4. Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt eklenir iyice karıştırılır. Servis tabağına alınır, maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

Yoğurt Soslu Tavuk (Tavuk şinitzel)


Malzemeler:
  • 4 parça tavuk göğsü,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı köri,
  • 1 yemek kaşığı soya sosu,
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • Tuz, zencefil, karabiber, pul biber, kimyon, kekik,
  • Galeta unu,
  • Kızartmak için sıvı yağı,
Yapılışı:
  1. Tavuk göğüs eti ince ince kesilir, fileto haline getirilir. Etler bütün olarak kullanılır veya üçgen parçalara kesilir.
  2. Bir kabın içinde yoğurt, köri, pul biber, kimyon, kekik, soya sosu, zencefil, sirke ve tuz konularak karıştırılır. Etler içine konularak karıştırılır.. Buzdolabında en az 2 saat bekletilir. 
  3. Daha sonra tavuk etleri sosun içinden çıkarılır, galeta ununa bulanır kızgın yağda kızartılır. Kızartılan  parçalar kağıt havlu serilmiş tabak üzerine alınır.
  4. Pilav ve patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

21 Şubat 2011

Haşhaşlı ve Cevizli Burma Çörek (Samsun Yöresi)


Bugün sizlerle tadına doyulmaz, haşhaşlı çörek tarifini paylaşıyorum. Bizim memlekette, düğünlerin, bayramların vazgeçilmez çöreğidir. Haşhaş satın alındıktan sonra tavada, tadını verinceye kadar kavrulur  sonra dibekte (ağaçtan yapılmış büyük havan) dövülürdü. Ne kadar döversek dövelim, yeterli mi ? diye sorduğumuzda, büyüklerimiz her zaman - bir iki daha vur... derlerdi. O yüzden tadı ne kadar güzelse, zahmeti de o kadar çoktu. Ama şimdi büyük markatlerde ve şarküterilerde ezilmiş haşhaş bulunuyor. Fırından alınan ekmek hamuru ile de yapılabilir.  

Malzemeler:
        
 Hamur malzemeleri:
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1 paket instant kuru hamur mayası,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 5-6 su bardağı un,
  • 2 su bardağı kadar ılık su,
  • Üzeri için 1 yumurta,
İç Malzemesi:
  • 2 su bardağı haşhaş ezmesi,
  • Dövülmüş ceviz, arzu ettiğiniz kadar,( koymayabilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı,
Yapılışı:
  1. Un elenir  kuru maya ile karıştırılır. Ilık su, şeker ve tuz ilave edilir, su kontrollü eklenerek yoğurulur. (Hamur ne fazla cıvık olacak ne de fazla sert). Üzeri örtülür ve 40-45 dakika ılık ortamda mayalanması için bekletilir. ( mayasının çabuk gelmesi istenirse, hamur mayaladığınız kabı , içine sığabileceği daha geniş, içinde sıcak su olan kaba koyup öyle mayalandırabilirsiniz)
  2. Bu arada haşhaşın içine yağ ve ceviz ilave edilir karıştırılır. Hamurun üzerine kolay sürülecek kıvamda olmalı. Yağ miktarı ona göre ayarlanır.
  3. Hamur mayalandıktan sonra, hamurdan büyük bir parça alınır el ile yayılır. Üzerine ceviz, haşhaş ve yağ karşımı sürülür. Hamur enlemesine şeritler halinde kesilir. Kesilen şeritler üst üste konulur ve burulur.
  4. Sonra hamur ikiye kesilir, kesilen parçalar tepsi boyuna göre uzatılarak burulur, yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün hamur bitinceye kadar aynı işlem yapılır. Üzerine çırpılmış yumurta sürülür, Tepside el mayasının gelmesi için biraz bekletilir.sonra 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

19 Şubat 2011

Çocuklar İçin Anlatımlı Kapşonlu Hırka Modeli


Kullanılan ip: Nako Superlambs Special . 4 adet yeşil, 1 adet turuncu ip.
Kullanılan şiş no: 4,5 ve 5 
 Hırka ve kapşon boyutlarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben genel olarak bilgi verdim. Çok şık ve sıcacık bir hırka.


                                                              ARKA:  82 ilmek başlanır. 1 düz 1 ters olmak üzere 12 cm lastik örülür. Lastikten sonra 4 sıra örülür. Desen konulur. 2 ci deseni göğüs hizasına gelecek şekilde denk getirilir. Lastikten 34 cm sonra yanlardan kol oyuğu için 3-2-1-1 ilmek kesilir. Lastikten sonra 50 cm olduğunda arka yaka için örgü ortasından 10 ilmek 1 kerede kesilir, sağ taraf beklemeye alınır, sol taraf arka yaka için sonraki 2.sırada 1 kere 4 ilmek keserek 2 sıra örülir, kalan  ilmek omuz için iki  kerede kesilir. Aynı işlemleri ters olarak uygulayarak beklemede olan sağ taraf örülir. (Arka bitmiş uzunluk 54 cm)

SOL ÖN: 48 ilmek başlanır. 1 düz, 1 ters olmak üzere 12 sıra lastik örülür. Lastikten sonra düz örgüye geçilir.  Desen arkada olduğu gibi örülür. Kenardan 8 ilmek ile lastik örgüye devam edilir, 40 ilmek düz örülür. 34 cm sonra kol oyuğu için 3-2-1-1 ilmek kesilir. Lastikten 54 cm sonra omuzlar için kalan ilmek iki kerede kesilir. İçerde boyun oyuğu için 48 cm de ön ortasından her 2. sırada 4-2-2 ve 1 ilmek kesmeden şişte bekletilir. Sağ ön örülürken kenardan 4 ilmek içerden eşit aralıklarla 7 adet ilik açılır.
 
KOL: 40 ilmek atılır. 1 düz 1 ters olmak üzere 12 sıra lastik örülür. Lastikten sonra düz örgüye geçince yanlardan 6 sırada bir, yeterli kol genişliği olana kadar 1 ilmek artırılır. lastikten 34 cm sonra kol oyuğu için 3-2-1-1 ilmek kesilir. Ortada 22 ilmek kalıncaya kadar yanlardan her sırada 1 ilmek kesilir. Son sırayı kesmeden önce yanlardan 3 ilmek kesilerek kol bitişi yuvarlatılır. (Kol uzunluğu 50 cm.)

Omuzlar ve yanları birleştirilir. Kapşonun rahat örülmesi için kollar kapşon örüldükten sonra birleştirilir.

KAPŞON: On tarafta yaka için serbest bırakılan ilmekler ile arka parçadan ilmekler alınır. (Toplam 80-90 ilmek arası). 25 cm düz örülür. Örgünün ortasındaki 3 ilmek, 2 sırada bir,  bir kerede alınarak kesilir. 5-6 cm oluncaya kadar. Sonra ilmekler şişten çıkarılır, örgü ikiye katlanır örgünün ortasından itibaren ilmek dikişi yapılarak birleştirilir. ( Bitmiş uzunluğu 30 cm)

İlmek dikişi: Tığ ile bir ilmeğin içinden önündeki ilmek çekilir. İlmekler bitinceye kadar bu şekilde devam edilir.


18 Şubat 2011

Keşli ve Cevizli Bolu Eriştesi ( Bolu Yöresi)



                               Keş (tuzlu kurutulmuş süzme yoğurt)



Bolu yöresine ait  keşli ve cevizli erişteyi, Bolu' da oturan kardeşime gittiğimizde yapmış,  ilk defa orada yemiştik. Çok beğenmiştik. Bu sömestr tatilinde Istanbul' da buluştuk. Gelirken, keşi (bizim için de getirmiş), erişteyi hatta cevizi bile getirmiş. Sağ olsun yaptı ve afiyetle yedik...Buradan kendisine tekrar teşekkür ediyorum, eline sağlık...

Malzemeler:
  • 500 gr ev eriştesi,
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş keş,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı, (azaltıp, artırabilirsiniz)
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
Yapılışı:
  1. Erişte istenilen dirilikte haşlanır, süzülür veya suyuna biraz sıvı yağı konularak suyu çektirilerek haşlanır.
  2. Rendelenmiş keş ve cevizin bir kısmı ayrılır, kalan keş ve ceviz 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 tahta kaşığı zeytin yağında kavrulur.
  3. Haşlanan eriştenin yarısı, uygun genişlikte tepsiye dökülür üzerine ayırdığımız ceviz ve keş serpilir. Kalan erişte üzerine eklenir. En son üzerine kavrulmuş ceviz ve keş dökülür. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...

16 Şubat 2011

Hamsili Pilav Tarifi (Karadeniz Mutfağı)


MALZEMELER:
  • 1 kg hamsi,
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 2 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü, (istenirse)
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, (istenirse)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Maydanoz,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz,
  • 2 su bardağı kaynar su, 
 YAPILIŞI:
  1. Hamsiler temizlenir, kılçıkları çıkarılır, yıkanır, süzülür. Bir kaç hamsi pilavın içine koymak için ayrılır.
  2. Küçük bir tepsi yağlanır, tepsinin ortasına ve kenarlarına hamsiler ortadan başlayarak bir kat dizilir.
  3. Zeytin yağında fıstıklar ve ince doğranmış soğanlar hafif pembe kavurulur ardından yıkanmış pirinç ilave edilir 5 dakika kavrulur. Bir miktar bölünmüş hamsi, kuş üzümü, sıcak su ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte suyu çektirilir, sonra demlendirilir.
  4. Pilav demlendikten sonra kıyılmış maydanoz, karabiber eklenir karıştırılır. Tepside dizilmiş hamsilerin üzerine yayılır, kaşık ile düzeltilir. Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizilir, kenarlardaki dizili hamsiler ortaya doğru yatırılır.
  5. Üzerine bir miktar zeytin yağı veya tereyağı-zeytinyağı karışımı gezdirilir 200 derece fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.
  6. Piştikten sonra geniş bir tepsiye ters çevrilir, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

14 Şubat 2011

Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi


Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru fasulye,
  • Yarım kangal sucuk, ( istenilen miktarda)
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 4-5 adet yeşil biber,
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber.
  • 1 adet domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
Yapılışı:

  1. Kuru fasulye yıkanır, bol su içinde 1 gece bekletilir. Akşam yapılacak ise sabahtan bekletebilirsiniz.
  2. Yapılacağı zaman suyu süzülür, tekrar yeni su konularak haşlanmaya bırakılır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür.
  3. Fasulye haşlanırken, diğer tarafta ince doğranmış soğanlar ile iri doğranmış biberler zeytinyağında birlikte kavrulur. Bir santimetre kalınlığında kesilen veya sonra da arzuya göre ikiye bölünen sucuklar ilave edilir, biraz daha kavurmaya devam edilir.
  4.  Kırmızı toz biber, doğranmış domates, salça eklenir domatesler yumuşayıncaya kadar kavrulur. Fasulye ilave edilir bir iki çevrilir, yeteri kadar sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...