30 Mayıs 2011
BLOGUM BİR YAŞINDA......
Blogumu sizlerle paylaşalı bir yıl oldu...Gemyeli blogu, tarifli ve tarifsiz günleriyle 1 yaşına bastı...Gemyeli, ilginiz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor...
Bu pasta da Mavi demlik blogundan...
Etiketler:
butik pasta,
pastalar,
şeker hamurlu butik pasta
27 Mayıs 2011
Kuzu Etli Baklalı Enginar
Genellikle zeytinyağlı yaparım. Bu kez etli pişirmeye karar verdim. Enginarın bütün yemekleri çok lezzetli oluyor. Bakla yerine bezelye ve havuç kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 6 adet enginar,
- 250 gr kuş başı kuzu eti,
- Yarım kg kadar taze iç bakla,
- 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
- 1 adet soğan,
- Yarım limon suyu,
- Dereotu,
- 1 çay kaşığı şeker,
- Tuz,
- Enginarların kararmaması için limonlu su hazırlanır. Bir kabın içine enginarları alacak kadar su koyulur. İçine 1 limon suyu sıkılır. Enginarların sapları dibinden kesilir. Dışındaki yaprakları taze yeri ortaya çıkıncaya kadar tek tek koparılır. Sonra bıçak ile kalan sert kısımları fazla derine inmeden soyulur. (sadece beyaz kısımları kalacak.) Tüylü kısımları kaşık yardımı ile kazınarak alınır. Hazırladığınız limonlu suya atılır.
- Baklalar da ayıklandıktan sonra limonlu suyun içinde bekletilir.
- Zeytin yağında, doğranmış soğan ve yıkanmış kuzu eti, et suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Yarım çay bardağı sıcak su ilave edilir etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Bakla, dere otu, şeker ve tuz eklenir karıştırılır. Enginarlar bütün olarak çukur kısımları alta gelecek şekilde dizilir. Yarım limon suyu ile 1,5 bardak sıcak su ilave edilir, kısık ateşte 25 dakika kadar pişirilir.
- Enginarlar servis tabağına alınır, çukur yerlerine baklalı et karışımından konulur, dere otu serpilerek sıcak veya ılık olarak servis yapılır.
Enginarın Dondurularak Saklanması
Enginarın bol bulunduğu şu günlerde alıp dondurucuya konulmasının tam zamanıdır.
Enginarları aşağıda verdiğim her iki yönteme göre hazırlayıp dondurucuda saklayabilirsiniz...
1- Enginarlar temizlenip limonlu suda beklettikten sonra, birer öğünlük partiler halinde, enginarlar iç içe gelecek şekilde buzdolabı poşetine konulur. Havası alınarak (vakumlanarak) dondurucuya yerleştirilir.
2- Enginarlar aynı şekilde temizlendikten sonra, tuzlu ve limonlu suda 1-2 dakika haşlanır. Haşlanan enginarlar haşlama suyundan çıkar çıkmaz buzlu suya daldırılır çıkarılır. Süzüp kurutulduktan sonra buzdolabı poşetine konulur, havası alınır ve dondurucuya kaldırılır.
Enginarları aşağıda verdiğim her iki yönteme göre hazırlayıp dondurucuda saklayabilirsiniz...
1- Enginarlar temizlenip limonlu suda beklettikten sonra, birer öğünlük partiler halinde, enginarlar iç içe gelecek şekilde buzdolabı poşetine konulur. Havası alınarak (vakumlanarak) dondurucuya yerleştirilir.
2- Enginarlar aynı şekilde temizlendikten sonra, tuzlu ve limonlu suda 1-2 dakika haşlanır. Haşlanan enginarlar haşlama suyundan çıkar çıkmaz buzlu suya daldırılır çıkarılır. Süzüp kurutulduktan sonra buzdolabı poşetine konulur, havası alınır ve dondurucuya kaldırılır.
24 Mayıs 2011
Kuru Börülce Salatası
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru börülce,
- Maydanoz, dereotu, yeşil nane,
- 4-5 adet taze soğan,
- 2 adet kırmızı biber,
- 1 çay bardağı sızma zeytin yağı,
- 1 limon suyu,
- Tuz, kimyon, pul biber,
- İstenirse küçük acı biber turşusu, kornişon salatalık turşusu,
- 2 adet haşlanmış yumurta,
- Ceviz, keten toğumu,
- Akşamdan ıslatılan börülcelere üzerini geçecek kadar su ilave edilerek, diri kıvamda haşlanıp süzülür.
- Dereotu, maydanoz, yeşil nane ve taze soğan yıkanır ince ince kıyılır. Kornişon turşu ve biberler küp küp doğranır.
- Haşlanan börülcelere hazırladığımız malzemeler, keten tohumu, ceviz ve tuz ilave edilir karıştırılır.
- Zeytin yağı, limon suyu ve baharatlar eklenerek tekrar karıştırılır.
- Son olarak haşladığımız yumurtalar halka şeklinde dilimlenerek salatanın üzerine yerleştirilir.
Etiketler:
börülce yemekleri,
kuru börülce salatası,
salatalar ve mezeler
22 Mayıs 2011
Elmalı Tart Tarifi
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un,
- 100 gram tereyağı,
- 2 yumurta,
- 1 su bardağı pudra şekeri,
- 1 paket vanilya,
- 1/2 paket baking powder,
- 5 orta boy elma,
- 1 çay bardağı pekmez,
- 3 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın,
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz,
- 1/2 çay bardağı kuru üzüm,
- 5 adet kuru kayısı ( İnce kesilmiş)
- 25 cm çapında yuvarlak tepsinin dibine sos malzemelerini karıştırarak, kremalize ettiğimiz sosu her tarafa yayılacak şekilde dökün. Sonra 8’e böldüğümüz 5 elmayı yuvarlak tepsi çevresinde yuvarlatarak yerleştirin.
- Tart için bütün malzemeleri karıştırıp elde ettiğimiz açılabilecek yumuşaklıktaki hamuru elmaların üzerini kaplayacak şekilde yerleştiriyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Pişip pişmediğini, kürdan batırıp tartı ve elmaları kontrol ediyoruz. Elmalar yumuşamış ve tartta kürdana gelmiyorsa pişmiş demektir. Cam tepside yapacak olursanız altta elmaların renk aldığını görebilirsiniz.
- Tartımız piştikten sonra 5 dakika bekleyin, ters çevirerek, elmaları üste çıkarın. Üzerini ceviz, kuru üzüm, kayısı ile süsleyin.
Etiketler:
elmalı tart,
tart tarifleri
19 Mayıs 2011
Fava ( bakla ezmesi)
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı kuru bakla,
- 1 adet kuru soğan,
- Yarım su bardağı sızma zeytin yağı,
- 1 limon ,
- 1 avuç maydanoz yaprağı,
- Tuz,
- Baklaları ayıklayıp yıkayın, akşamdan ıslatın.
- İnce doğranmış soğanı zeytinyağında hafif pembe kavurun. Süzülmüş baklaları tuzu ve 3-4 bardak sıcak su ilave edin ve baklalar ezilinceye kadar pişirin.
- Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirin, ıslattığınız servis tabağına dökün.
- Üzerine zeytinyağı gezdirin. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.
Etiketler:
fava,
kuru bakla ezmesi,
mezeler,
salatalar ve mezeler
14 Mayıs 2011
Balık Sofrası
Sadece bol salata çeşitli, balık sofrası. Balıkların soğumasını istemediğim için acele çektiğim tek parça fotografı kırpa kırpa çoğalttım :)Sofrada neler var....
- Fırında yağlı kağıtta pişirilmiş levrek balığı,
- Patates top salatası,
- Fava,
- Börülce salatası,
- Kırmızı pancar turşusu,
- Mevsim salatası,
- Sarımsaklı yoğurtlu patlıcan ezme salata,
- Piyaz,
Levreğin fırında pişirilme şekli fırında çipura tarifim ile aynı. Sadece tek farkı yağlı kağıtta pişirilmesi.
Patates Top Salata:
Malzemeler:
- 8-9 adet orta boy patates,
- 4-5 yemek kaşığı krem peynir,
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Tuz,
- Kıyılmış maydanoz, dereotu,
- Pul biber,
- Havuç rendesi,
- Dövülmüş ceviz,
- Patatesleri haşlayın ve püre haline getirin. 3 yemek kaşığı zeytinyağı, krem peynir ve tuzu ilave edin karıştırarak yedirin.
- Püre haline getirilmiş patatesten küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın. Kıyılmış maydanoz-dereotu, havuç rendesi, pul biber ve cevizin içinde yuvarlayıp servis tabağına gruplar halinde yerleştirin.
Diğer salataların tariflerini en kısa zamanda yayımlayacağım...
Etiketler:
patates top salata,
patatesli toplar,
salatalar ve mezeler
09 Mayıs 2011
Kakaolu Pandispanya Tarifi ( 22 cm çapında kek kalıbı için)
Malzemeler:
- 8 yumurta, oda ısısında,
- 200 gr toz şeker,
- 165 gr un,
- 80 ml su,
- 50 gr kakao,
- 1 paket vanilya,
- Kakao ve unu birlikte iki defa eleyin.
- Yumurta aklarını ve sarılarını birbirinden ayırın. Yumurta akının içine kesinlikle sarısı karışmamalıdır.
- Mikser ile yumurta beyazlarını şekerin yarısı ile birlikte, yumurtanın hacmi 3 katına çıkıp, karıştırma çizgileri oluşuncaya kadar çırpın.
- Ayrı bir kapta yumurta sarılarını ve şekerin yarısını şeker eriyip yumurtanın rengi değişinceye kadar çırpın. Suyu ilave edip biraz daha çırpın.
- Elenmiş kakaolu unu, vanilyayı , yumurta sarılarının olduğu kaba boşaltın, homojen yapı oluncaya kadar çırpın. Diğer karışımı ekleyin ve spatula ile alttan yukarı doğru karıştırarak malzemeyi bir araya getirin. Katlar gibi karıştırın.
- Yağlı kağıt serilmiş kalıba dökün ve 180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. İlk 20 dakika fırının kapağını kesinlikle açmayın. Kekin içine göçmesini engellemek için keki, ızgaraya ters çevirin ve öylece soğutun. ( keki bir gün önceden yapabilirsiniz, hatta önceden yapıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)