23 Ocak 2012

Baklavalık Yufka ile Tahinli Çıtır Rulo Kurabiye


Malzemeler:
  • 100 gram erimiş tereyağı,
  • 1.5 su bardağı tahin,
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz,
  • 5 kaşık toz şeker,
  • 28 adet baklavalık yufka,
  • Pudra şekeri,
Yapılışı:
  1. Dört adet yufkanın her birinin arası fırça ucuyla az miktarda yağlanarak üst üste konur. En üst yufka da yağlanır. Kısa kenarına  tahin ceviz şeker karışımı koyulup rulo şeklinde sarılır. Baş parmak uzunluğunda verev verev kesilir yağlanmış tepsiye  dizilir. 28 baklava hamuru bu şekilde bitirilir. 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar kızartılır. Hafif ılındıktan sonra üzerine pudra şekeri elenir. Servis yapılır.
Afiyet olsun...

14 Ocak 2012

Krem Karamel Yapılışı




Malzemeler:
  • 1 lt süt,
  • 6 oda sıcaklığında yumurta,
  • 1 bardak toz şeker,
  • 1 paket vanilya,
Karamel için :
  • 3 yemek kaşığı toz şeker,
  • 5-6 kaşık su,
Yapılışı:
  1. Karamel için çelik tabanlı bir tavanın içine şekeri koyun ve sallayarak şekerin yayılmasını sağlayın.
  2. Suyu gezdirerek şekerin üzerine dökün tavayı sallayarak şekerin erimesini bekleyin.
  3. Karamel yaparken kesinlikle içine kaşık sokmayın.
  4. Kısık eteşin üzerinde kehribar rengi alıncaya kadar kaynatın. Şeker eriyinceye kadar ocakta tutun. Yaklaşık 10-11 dakika sonra hazır olacaktır. Dereceniz varsa 170-175 derece oluncaya kadar ateşte tutun. Biraz daha acı severseniz biraz daha fazla ocakta tutabilirsiniz.
  5. Krem karamel yapacağınız kabın dibine sürün. (silikon kapsül veya sufle kapları)Bu işi karamel donmadan çabuk yapmalısınız. Çelik tabanlı tavada yapıldığında acele etmeye gerek yok, geç donacaktır.
  6. Krema için sütü kaynatıp ılınmasını bekleyin. Geniş bir karıştırma kabının içine vanilya, şeker ve yumurtaları alıp çırpma teli ile yavaşca çırpın. Üzerine ılınan sütü ekleyin.
  7. Diplerine karamel koyduğunuz kaplara paylaştırın, içinde sıcak su bulunan kenarları yüksek fırın tepsisine yerleştirin.
  8. 180 derece ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişirin. Üzerleri kahverengi oluncaya kadar pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için içlerine bıçak sokup bakabilirsiniz. Bıçak temiz çıkarsa pişmiş demektir.
  9. Buzdolabında 1 gece veya 7-8 saat beklettikten sonra tabağın kenarlarını bıçak ile kazıyıp servis tabağına ters çevirin.
  10. Servis tabağına aldıktan sonra fındık, limon rendesi ve çikolata parçacıkları ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...

11 Ocak 2012

Yoğurtlu Kırmızı Pancar Salatası (pembe salata)



Malzemeler:
  • 3 adet kırmızı pancar,
  • 1/2 kg süzme yoğurt,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
  • Tuz, 1 yemek kaşığı sirke
Yapılışı:
  1. Pancarlar düdüklü tencerede tuz ve sirke ile 15 dakika haşlanır. Kabukları soyulur ve rendenin kalın yeri ile rendelenir.
  2. Rendelenen pancara tuz ile ezilmiş sarımsaklar ve zeytinyağı eklenir karıştırılır servis tabağına düzgün bir şekilde yerleştirilir.
Afiyet olsun...

08 Ocak 2012

Fırında Ördek


Malzemeler:
  • 1 adet temizlenmiş bütün ördek,
  • 1 tatlı kaşığı toz karabiber,
  • 2 yemek kaşığı kalın tuz (turşu tuzu),
Yapılışı:
  1. Ördeği   karabiber ve tuz  ile iyice ovun 24 saat bekletin.
  2. İyice yıkayın poşetine alınır 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık  1,5 saat pişirilir.
Afiyet olsun...

01 Ocak 2012

Fındık Krokan Yapılışı


Fındık krokan en sevdiğimiz şekerlemelerden birisidir. Krokanın dilimizde Türkçe karşılığı gevrektir. Toz şekerin ocakta eritilerek karamelize edilip soğutulması ile elde edilir. Yapılışında fındık, fıstık, susam, badem kullanabilirsiniz.. Yapılışı oldukça kolay. Soğutulduktan sonra merdane ile ezilerek pastalarda kullanılacağı gibi, tek başına tüketilmesi de mümkün.
Malzemeler;
  • 1,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık,
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı,
  • 1tatlı kaşığı limon suyu,
  • 2 yemek kaşığı ılık su ( yumuşak olması istenirse),
Yapılışı;
  1. Mutfak tezgahının üzerine yağlı kağıt serin,
  2. Şekeri ve suyu çelik tavanın içine alın, tavanın kenarındaki şekerler erimeye başlayınca kısık ateşte şekerin tamamı eriyinceye kadar sürekli karıştırın.
  3.  Şeker eriyince önce tere yağını ilave edin sonra limon suyunu ilave edin, biraz daha karıştırın.
  4. İstediğiniz karamel rengi oluşunca ocaktan alıp hemen fındıkları ( istenirse su bu aşamada ilave edilir) ilave edin, karıştırın ve vakit geçirmeden tezgahtaki yağlı kağıdın üzerine dökün. Tavada kaldığı sürece pişmeye devam eder ve şeker yanar.
  5. Kaşık yardımı ile fındıkları tek sıra olmasını sağlayın. Tamamen soğuyana kadar bekleyin.
  6. Ben pastada kullanacağım içim merdane ile ezdim. Siz küçük parçalara da bölebilirsiniz.
  7. Kavanozda muhafaza etmenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...