27 Şubat 2012

Baton Yaş Pasta


Malzemeler:
  • 4 yumurta,
  • 4 kahve fincanı şeker,
  • 4 kahve fincanı un,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 paket vanilya,
  • 1/2 kahve fincanı su,
  • 1 çimdik tuz,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu,
  • Üzerini süslemek için çikolata rendesi, fındık, badem v.s.
Krema Malzemeleri:
  • 2 adet yumurta sarısı,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 3 yemek kaşığı toz şeker,
  • 2 yemek aşığı nişasta,
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 paket vanilya,
Yapılışı:
  1. Yumurta sarısı ve kuru malzemeleri karıştırın, sütü yavaş yavaş ilave edin. Koyu bir kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tereyağını ilave edin ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelene kadar ara sıra karıştırarak soğutun.
  2. Bir kabın içinde oda ısısındaki yumurtalar ile şekeri 10-15 dakika mikser ile çırpın. Suyu ve bir çimdik tuzu ekleyin biraz daha çırpın.
  3. Karışıma, elenmiş un, kabartma tozu, kakao ve vanilyayı  ilave edin pürüzsüz hamur oluncaya kadar karıştırın.Karışımı yağlı kağıt serilmiş kare fırın tepsisine dökerek yayılmasını bekleyin. 180 derece ısıtılmış fırında  pişirin.
  4. Soğuduktan sonra keki 3 eşit parçaya bölün. Birinci parçayı servis tabağına alın, 4 tarafından kekin altına yağlı kağıt parçaları koyun.( Pastamızın süsleme işi bittikten sonra çıkarıp alacağız. Servis tabağının krema ile kirlenmemesi için yapıyoruz bu işi.) Kekin üzerini daha önce hazırladığınız şekerli süt ile hafif ıslatın. Kremanın 3 te 1 ini yayın. Kremanın üzerine çikolata parçacıkları, vişne koyun, diğer kek parçasını üzerine kapatın aynı işlemi tekrar yapın.
  5. En sonunda pastanın üzerini krema ile kaplayıp dilediğiniz gibi süsleyin. Ben kenarlarını fındık kırığı ile üzerini ise çikolata rendesi ile kapladım. Buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis yapın:)
Afiyet olsun...

26 Şubat 2012

Zeytinyağlı Kuru Fasulyeli Ispanak Yemeği


Kuru fasulyeli ıspanak yemeğini yapmayalı uzun zaman oldu. Bir arkadaşım hatırlattı tarifini neden koymuyorsun diye...Tarifini yayınlayıp, resmini de en kısa zamanda yemeğini yapınca paylaşmaya karar verdim. Yemeğin yanına kızartılmış çıtır kırmızı biber çok yakışıyor.
Malzemeler:
  • Yarım kg kuzu ıspanak,
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye,
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Bol suda yıkanan ve temizlenen ıspanakları ikiye kesin.
  2. Tencereye soğanları ve zeytin yağını koyun, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun, Doğranmış ıspanakları ve haşlanmış fasulyeleri ilave edin, kısık ateşte 7-8 dakika ara sıra karıştırarak kavurun. 
  3. 2 su bardağı sıcak su ekleyin kısık ateşte pişirin. Tuzunu inmesine yakın ilave edin.
Afiyet olsun...

24 Şubat 2012

Sade Muhallebi Tarifi



Malzemeler:
  • 1 lt süt,
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası, 
  • 2  yemek kaşığı pirinç unu,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 paket vanilya,
Yapılışı:
  1. Tencereye mısır nişastasını, pirinç ununu ve şekeri koyun iyice karıştırın sonra sütü ilave edin karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin, ocaktan alın. 
  2. Vanilyayı ekleyin ve  karıştırarak  biraz ılıttıktan sonra kaselere paylaştırın.
  3. Buzdolabında soğuttuktan sonra isteğe göre tarçın serperek servis yapın.
Afiyet olsun...

21 Şubat 2012

Vanilyalı Waffle Tarifi

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Yarım çay kaşığı tuz,
Yapılışı:
  1. Şeker ve yumurtayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Tuzu ilave edin çırpmaya devam edin,
  2. Diğer malzemeleri katın pürüzsüz bir karışım elde edilinceye kadar karıştırın.
  3. Waffle makinesinde, tost makinesinde veya teflon tavada pişirebilirsiniz.
  4. Bal-ceviz, çikolata sosu veya taze meyveler ile hazırlayıp üzerine çikolata sosu dökerek servis yapın.
Afiyet olsun...

18 Şubat 2012

Köri Soslu Mantarlı Tavuk



Malzemeler:
  • 4 adet tavuk kalça şiş,
  • 300 gr mantar,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 1tatlı kaşığı tereyağı,
  • 1,5 yemek kaşığı köri,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 çay kaşığı tuz,
Yapılışı:
  1. Mantar ve kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini birlikte suyunu çekinceye kadar pişirin,.
  2. Ayrı bir kapta un, tuz, süt ve köriyi çırpın. Tencereye ilave edin.
  3. Kısık ateşte bir iki taşım kaynatın. İnmesine yakın tereyağını ilave edin.
  4. Sosunu daha fazla isterseniz süt miktarını artırın.
Afiyet olsun...

17 Şubat 2012

Cibez Salatası ve Cibezin Faydaları



Cibez Turpgiller familyasına aittir. Ülkemizde Ege bölgesinde yetişir. Aslında lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir bitkidir. Dış görünüşü ile marulu andırır. Ülkemizde sofralardan eksik olmaz. Salatası ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Tadı tatlımsı, hafiften baharatlı ve çok iştah açıcıdır. Bilinen diğer faydaları; 
 İştah açar.  Bağırsakları çalıştırır. Sindirimi kolaylaştırır.  Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur. 
 Sağlıklı zayıflamak için yardımcı bir besindir. Cildin sağlıklı ve canlı kalmasına sağlar.  Bağırsakları temizler. 
 Lahananın kökünden oluşması nedeniyle kansere karşı koruyucu etkisinin bulunmasını sağlar. 

Karadeniz bölgesinde cibez kara lahananın filizinden olgunlaşır. Bu yörede cibez yemeklerde kullanılır ve sofralarda yerini alır. Karadenizliler "cici" adını verdikleri bu bitkiyi elmaya benzetirler. Bitki kabukları soyularak çiğ de yenilebilir.*


Malzemeler:
  • 500 gr cibez,
  • Sızma zeytin yağı,
  • 1 Limon suyu,
  • 3-4 diş sarımsak
Yapılışı:
Cibez bol su altında iyice yıkanır, Kaynayan suya atılarak yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzülür. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Limon suyu, tuz ile ezilmiş sarımsak, sızma zeytinyağı ile hazırlanan sos üzerine gezdirilerek dökülür. Zeytin ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

14 Şubat 2012

Patates Omleti






Malzemeler:
  • 4 adet orta boy patates,
  • 1,5 yemek kaşığı  tereyağı,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • Maydanoz, pul biber, karabiber, tuz,
  • 2 adet yumurta,
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup rendeleyin. 
  2. İçine diğer malzemeleri katıp iyice karıştırın. Yapışmayan bir tavada tere yağını eritip karışımı dökün,
  3. Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde  her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...

09 Şubat 2012

Tavuklu Börek



Malzemeler:
  • 6 adet hazır yufka,
  • 2 adet tavuk göğüs eti,
  • 6 adet kemiksiz incik,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 adet domates,
  • 3 adet sivri biber,
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • Tuz, karabiber, susam, çörek otu,
İçinin sos malzemesi:
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı,
  • 1/2 su bardağı yoğurt,
  • 1/2 su bardağı süt,
  • 2 adet yumurta,
Yapılışı:
  1. Tavuk etlerini küçük küçük doğrayın suyu azalıncaya kadar pişirin. Sonra sıvı yağı, doğradığınız soğanı biberi, domatesi ve  salçaları ekleyin suyunu çekinceye  kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberi ekleyin karıştırın. 
  2. Sos malzemelerini çukur bir kabın içine alın ve çırpın.
  3. 1 tane yufkayı serin üzerine hazırladığınız sosu sürün, ikinci yufkayı üzerine serin, 12 veya 16 eşit parçaya kesin. 
  4. Geniş kenarına harçtan koyup sigara böreği gibi sarın. Fırın tepsisine dizin, üzerine sostan sürün, susam çörek otu serpin. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

04 Şubat 2012

Safranbolu Lokumu


Bu tarifi uzun zamandır paylaşmak istiyordum. Yarıyıl tatilinde memleketim olan Samsun'a geldim. Safranbolu lokumunu yapıp Samsun'dan paylaşmak kısmet oldu. Çok hafif ve sevilen bir tatlı. Bazılarının içlerine muz yerine dövülmüş ceviz de koyabilirsiniz. Bekar evinde çekim yaptığım için sunum fotoğrafım istediğim gibi olmadı.:))


Malzemeler:
  • 4 su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • 1 su bardağı şeker,
  • Hindistan cevizi,
  • 2 veya 3 adet muz,
  • 1 paket krem şanti.
Yapılışı:
  1. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın buzdolabında bekletin.
  2. Köşeli bir tepsinin (ben fırın tepsisi kullandım) içine bol  hindistan cevizi serpin.
  3. Un, nişasta ve şekeri tencereye alın ve karıştırın, sonra sütü ilave edin orta ateşte muhallebi kıvamında pişirin,
  4. Ocaktan alır almaz bol  hindistan cevizi serpilmiş tepsiye gezdirerek dökün, ıslak kaşık ile düzgünce yayın., yarım saat kadar buzdolabında soğuması için bekletin.
  5. Dolaptan çıkardıktan sonra krem şantiyi  üzerine düzgünce yayın.
  6. Tekrar dolaba kaldırın, yarım saat kadar beklettikten sonra 7 cm lik  şeritler halinde kesin.  
  7. Muzları boylamasına 4 parçaya kesin. Şeritlerin dar kenarına muzları yerleştirin, muzun etrafında bir tur attırın, kesin ve servis tabağına alın.
  8.  Bütün tepsideki  malzeme bitinceye kadar aynı işleme devam edin.
Afiyet olsun...

01 Şubat 2012

Samsun Pidesi Nasıl Yapılır



Samsun' un kıymalı pidesinin tarifini vermek istedim. Bu hafta Samsun' dayım... Samsun' a gelip de  Samsun pidesi yememek olmaz. Yiyip de tarifini vermemek olmaz...Samsun'da pazar günleri kahvaltıda pide yenir. Pidenin iç malzemesi evlerde hazırlanır sonra yakındaki fırınlara gönderilerek pide yaptırılır. Zamanında yemek isterseniz erkenden fırının yolunu tutmak gerekiyor. Çünkü fırınlar kalabalık olur.


Malzemeler:

  • 500 gr kıyma,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağı,
  • 7-8 adet orta boy kuru soğan,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvı yağı ve kıyma ile birlikte soğanlar  çekinceye kadar  Fazla  Tuz ile karabiberi ilave edin ocaktan alın. Pide fırına götürün.Mis gibi pideler yapılsın.
  2. Fırından gelen pideleri, genelde yağlanmış geliyor ama siz isterseniz tereyağı ile tekrar yağlayarak servis yapın.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...