İzmir yemek blogu yazarı arkadaşlarımız ile beraber, 11 mart 2015 saat 10:00-12:30 arası İzmir Mövenpick Hotel İzmir'de California Ceviz Komisyonu tarafından cevizin çok yönlü kullanımı sağlık açısından faydaları anlatıldı.
Alzheimer ve
Kalp Hastalıkları Riskine Karşı: Ceviz
Amerikan Kalp Vakfı tarafından ‘kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri’
konusunda sertifikalandırılan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından
kalp krizi riskini azaltabileceği konusunda onay alan ceviz, fonksiyonel bir
gıda olarak biliniyor.
Cevizin Kalp Hastalıkları ve
Alzheimer’a Etkisi
Yapılan araştırmalar sonucunda, bir kişinin
beslenmesine ceviz dâhil edildiğinde, hâlihazırda kalp hastalığı olanlara fayda
sağlanmasının yanı sıra, kalp hastalığı geliştirme riskinin de kayda değer
oranda azaldığı gözlemlendi.
Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasım
2014 tarihli sayısında çıkan bir makalede, Pennsylvania State Üniversitesi,
Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, ve
Jennifer A. Fleming, ceviz ve ceviz yağında bolca bulunan a-Linolenik Asit
(ALA) alan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına (CVD) yakalanma riskinin
azaldığı sonucuna ulaştılar.
Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan hayvanlar
üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ise, ceviz tüketiminin Alzheimer
hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede,
ilerlemesini yavaşlatmada veya Alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi
olabilir.
New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel
Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı başkanı Prof.
Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir
diyet uygulanan farelerde öğrenme becerilerinde, hafızada, kaygı azaltımında ve
motor gelişiminde kayda değer iyileşme görülmüştür.
Cevizde sağlık için önem taşıyan birçok besin maddesi bulunduğu biliniyor. Kalp sağlığı, diyabet, kanser, kilo yönetimi ve bilişsel davranış açısından kazandırdığı birçok fayda yapılan bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmaktadır.
- Ceviz ala açısından zengin bir kaynak sunan tek ağaç yemişidir. Yüksek ala alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir. (PAN 2012)
- Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskini ise %49 azaltıldığı PREDIMED çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır.(ERTRUCH,2014)
- Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladı belirlenmiştir.(ROBBİNS,2012)
- Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yer fıstıkları arasında en yüksek toplam polifenol içeriğine sahiptir. (VİNSON,2012)
- 56 gram tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotenyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. Beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır. (KATZ,2012)
- Günde 42 gr ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan NON-HDL kolesterolu ve Apolipoprotein-B’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.(WU,2013)
- Yüksek miktarda ceviz tüketimi kadınlarda tip iki diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir.(pan,2013)
- Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve kolaylıkla yönlendirilebilecek bir halk sağlığı müdahalesi olabileceği ifade edilmiştir.(O’BRİEN,2014)
- Cevizin, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık%9 -%16) ve kan basıncını (DİYASTOLİK KAN BASINCINI 2 MM HG )azalttığı ortaya konulmuştur.(KRİS-ETHERTON,2014)
- Ceviz sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır. (HARDMAN,2014)
Daha sonra Mövenpick Hotel Executive Chef’i Murat Yıldız ‘ın bloggerlarla cevizli yemekler konseptli yemek pişirme çalışmasının ardından hep birlikte cevizli lezzetlerden oluşan öğle yemeği yedik.
öğle yemeği menümüz...
Mövenpick otelin meşhur vanilyalı dondurması ile birlikte sunulan cevizli baklava yedik...
Bu güzel etkinlik için California Walnut Commission'a, Promedia'ya, Sn. Hatice Öksüz'e ve Mövenpick Hotel İzmir Executive Chef Murat Yıldız'a çok teşekkürler.
Bu güzel etkinlik için California Walnut Commission'a, Promedia'ya, Sn. Hatice Öksüz'e ve Mövenpick Hotel İzmir Executive Chef Murat Yıldız'a çok teşekkürler.