06 Aralık 2020

KARAMEL SOSLU TRİLEÇE TARİFİ

 

Trileçe Malzemeleri; (Bardak ölçüsü 200 ml)

  • 2,5 su bardağı un 
  • 1,25 su bardağı şeker
  • 6 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Keki ıslatmak için;
  • 4 su bardağı süt
  • 200 ml  kutu krema
  • 1 su bardağı şeker
Karamel Sos Malzemesi;
  • 250 gr şeker
  • 50 gr tereyağı
  • 200 ml kutu krema

Karamel  sosun yapılışı;
  1. Yanmaz bir tavaya şekeri alın. Önce orta ateşte kenarlarından sıvılaşmaya başlayana kadar bu ayarda bekletin. Sıvılaşmayı gördüğünüz anda en düşük ayara alın ve arasıra sallayarak tamamen erimesini bekleyin. Şeker eriyip taneleri kalınca kaşık yardımı ile şekerleri kırarak eriyinceye kadar karıştırabilirsiniz. Sakın harlı ateşte pişirmeyin şekeri birden yakıp tadını bozarsınız. 
  1.  Tamamen eriyen şekere 50 gr tereyağını ekleyin. hızlıca karıştırın. Tamamen eridikten sonra içerisine 1 adet kutu kremayı ekleyin.  Kremayı ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün. Şekerler tamamen eriyip sıvı hal alana kadar karıştırın. Rengini açık isteyen şekerler kremayla birlikte eridikten sonra ocaktan alabilir fakat biraz daha koyu istiyorsanız bir miktar daha kremayla kaynatabilirsiniz.  Şekerler eridikten sonra artık karameli ocaktan alabilirsiniz. ılıdıktan sonra kullanabilirsiniz.
Trileçenin yapılışı
  1. Süt şeker ve krema şeker eriyinceye kadar karıştırılarak hafif ısıtılır.Kremadan 1 yemek kaşığı kadar üzerini süslemek için ayırıp, dolapta bekletelim.
  2. Yumurtaların beyazı ve sarıları ayrılır. Beyazları mikserde krem şanti kıvamını alıncaya kadar çırpılır.2 dk kadar. Yumurta sarısıları tek tek ilave edilir ve aynı zamanda çırpmaya devam edilir. Daha sonra  şeker ilave edilir krema gibi olana dek 4-5 dk çırpılır. 
  3. Un kabartma tozu ve vanilya birlikte elenir karışıma ilave edilir , alttan üste doğru dikkatlice katlanarak karıştırılır. Un 3 kerede parti parti ilave edilir.
  4. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serilir (kek piştikten sonra aynı tepsiye ters çevirebilmek için yağlı kağıt seriyoruz) karışım düzgünce dökülür, spatula yardımı ile karışım tepsinin kenarlarına doğru yayılır. Tepsiye eşit yayılması sağlanır.

  1. 170 derece ısıtılmış fırında 25 dk fanlı fırında pişirdim, üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırınlar farklılık gösterebilir, pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım 
  2. Pişip ılıyan kek ters çevrilir, ılık süt ile ıslatılır. Dolapta dinlenmeye bırakalır.

  1. Yarım saat kadar dinlenen kekin üzerine sos dökülerek düzgünce yayılır. Ayrılan krema küçük sıkma torbasına, sıkma torbası yoksa bir naylon torbaya konulur, torbanın köşesi ufak kesilir , kekin üzerine şeritler halinde sıkılır ve  kürdan ucu ile şekil verilir.
  1. Dolapta 4-5 saat bekletildikten sonra servis yapılır.
Afiyet olsun 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...