25 Mayıs 2010

PATATESLİ TOPLAR


Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor.


Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir. .

MALZEMELER:

  • 8-9 adet orta boy patates
  • 3 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 5-6 yeşil soğan
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 Limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Patatesleri ve havucu iyice haşlayalım ve suyunu süzelim. Püre haline getirelim. 2 yemek kaşığı teryağını eritmeden koyalım pürenin sıcaklığı ile erisin.
  2.  Dğer tarafta maydanozları, dereotunu ve soğanları ince ince kıyalım ve  püreye ekleyelim. Tuz, limon suyu ve karabiberi ilave edip iyice yedirelim.
  3. Servis tabağının dibine maydanoz serpelim, püreden yumurta büyüklüğünde parçalar alıp top şeklini verip tabağa yerleştirelim. Üzerlerine maydanoz serpip servis yapalım.
Afiyet olsun...

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...