05 Aralık 2010

Ev Usulü Siyah Zeytin Tatlandırma (yuvarlama usulü)

Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah zeytinler plastik bidon/şişe veya kavanozlarda yuvarlama usulüyle tatlandırılarak sofralık hale getirilir. 1 kg siyah zeytin için : 4-5 yemek kaşığı veya bir fincan tuz, ( kullanılacak tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir, turşu-zeytin için satılan tuz) 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve aroma vermesi için 1 adet defne yaprağı konulur.

MALZEMELER:
  • 3 kg küçük siyah zeytin,
  • 300 gr iri bulgur büyüklüğünde kaya tuzu (% 10 oranında),
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı,
  • 3 adet defne yaprağı, istenirse,
  • Uygun büyüklükte pet şişe, veya bidon.
YAPILIŞI:
Zeytinler yıkanır, kurulanır, pet şişeye doldurulur. Zeytinler doldurulurken aralarda  tuz eklenir. Doldurma işlemi bittikten sonra şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon günde 1-2 kez yuvarlanarak ( veya sağa sola çevrilerek) zeytin ile tuzun teması sağlanır. Zeytin acı suyunu dışarı verir bidon içinde salamura oluşur. Bidonu yuvarlama işi sonunda bu salamura, zeytini korur aynı zamanda tatlanmasını sağlar. Zamanla oluşan gaz kapak açılarak dışarı çıkartılır. Kapağı dikkatlice açmak gerekir, sıkışan gaz kapağı fırlatabilir.
Zeytinlerin tatlanması çeşide bağlı olarak 1,5-4 ay sürebilir. Tatlanan zeytinler bidon içinde bitinceye kadar kalabilir. Ancak bu süre içinde bidonun yuvarlama veya sağa sola çevirme işlemi devam etmelidir. Yemek için çıkarılan zeytinler isteğe  göre 1 -2 gün su içinde bekletilir, süzülür, 1-2 gün de ara sıra karıştırılarak kurutulur. Sonra kavanoza doldurulur biraz zeytinyağı ilave edilir. Afiyetle yenilir...

14 yorum:

  1. Uygulandi ve sonuç mükemmel teşekkür bu güzel bilgi için

    YanıtlaSil
  2. Yenmek için çıkartılan ve sık sık karıştırılıp kurutulan zeytinler ayrı bir cam kavanoza alınır ve üzerine(yukarıda belirtilen ölçüler için)bir klasik çay bardağı çiçek yağı ilave edilip kapak kapanır.Küflenme yapmaması için zeytinlerin her tarafı yağlanacak şekilde ve zedelenmiyecek şekilde bir kaç kez çevrilir.Eğer zeytinyağı koyarsanız zeytinler diriliğini kaybeder ve çok yumuşar.Yemek için çırtıldığında arzu edildiği kadar zeytinyağı ilave edilir.

    YanıtlaSil
  3. aynen böyle yapıyorum zeytinler cıvık cıvık oluyor sert olmuyor ayrıca tuzu arınmıyor hep döktüm neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynn.Yaa bnmde zeytinlerim hep ezikti ezikti

      Sil
    2. Fazla yerde yuvarlamayın zetinleri haftada iki defa yuvarkayın. Kesinlikle çalkalamayın çalkalarsanız yumhşar vıcık vıcık olur.

      Sil
    3. Yağ koymayın yumuşatıyo

      Sil
  4. Zeytin+tuz. Başka birşey koymayın. Zeytinyağ sakın koymayın. Zeytin olgunlaşınca süzün ve sofra bezi veya tepsilere serip 2-3 gün kurutun. Bu arada yumuşak olanları ayırıp zeytin ezmesi yapabilirsin. Kuruyan olgunlaşmış zeytinleri, bir bidon ise taffer kapta buzdolabında saklayın. Günlük kahvaltı tabağına aldığınız zeytinyağı isterseniz koyun. Eğer yaptığınız zeytin 2 ve çok bidon ise her 5 litrelik kuru bidona geri koyun ve üzerine yarım çay bardağı AYÇİÇEĞİ YAĞI koyup iyice çalkalayın güneş görmeyen serin kapalı bir yerde 1-2 sene saklayabilirsiniz. Böyle yapılan Zeytin yillaninca çok güzel olur. Ben yaptım mı 6-7 bidon yaparım ve geçen senenin zeytini tuketirim.

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle. Zeytinyağı. Konmaz. Yumuşatır emeğinize. Yazık olur.

    YanıtlaSil
  6. 1kg 1 yemek kaşığı kayatuz1cay kaşığı şeker

    YanıtlaSil
  7. Zeytinyağı konmaz doğru diyorlar... Sadece siyah zeytin ve tuz o kadar. Başka birşey koymayın. Her 5 lt su bidonuna 3 kg siyah zeytin alır. Bir buçuk avuç kaya tuzu. Marketteki iri turşu tuzu olmaz. Kaya tuzu arayın,sorun bu tuzu koyun. 2 Ay çalkalayın bidondaki tuzlu zeytini. Tatlanmış sa. Güzelce bidondan çıkarın yıkayın ve güneşe serin kurutun iki gün kurusun. Sonra temiz bir bidona alın. Yarim çay kaşığı ayçiçek yağı katın bir iki karıştırın hepsine değsin. Bidondan azar azar çıkarıp tüketin afiyet olsun

    YanıtlaSil
  8. Zeytini ilk tuzlama esnasında satın alip eve getirdiginizde yıkamayın. Direk bidona koyup tuzla buruşturun.yani su değmesin tozlu olsun farketmez. Sonra yıkanacak yukar-daki yorumu uygulayın yeterli.

    YanıtlaSil
  9. Sele yapılacak zeytinlere zeytin yağı konursa zeytin yağında olan asit zeytini eritir! Zeytin yağı dışında hangi yağı koyarsanız koyun(çiçek, mısır, vb gibi) iyi sonuç alacaksınız . Zaten zeytin yapipta zeytin yağına koyan tek millet biziz galiba😁

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...