Hangi yöreye ait bilmiyorum. Samsun bölgesinde kış için yapılan ekşimsi bir tarhana çeşididir. Ramazan Bayramında Samsun' a gittiğimde yedim ve böyle bir lezzeti sizlerle paylaşmak istedim. Gelirken bir miktar getirdim, seneye kendim yapacağım kısmetse...
Tarifini ölçü olarak verdim. Hangi ölçü kullanılacak ise malzemeleri o na göre ayarlayabilirsiniz. Ölçüler o kadar hassas değil.
MALZEMELER:
- 5 ölçü süzme yoğurt, veya katık,
- 3 ölçü kırık buğday ( buğday aşlığı, yarma)
- 1 ölçü süt,
- 1/4 ölçü un,
- Tuz,
- Geniş bir tencerede süt, un ve süzme yoğurt ezilir içine yarma buğday konularak 6-7 dakika karıştırılarak pişirilir. Tuz atılır kapak kapatılır, ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.
- Soğuyan malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar alınır avuç içinde yassıltılır. Temiz bir bez üzerinde güneşte kurutulur.
- Bez torba içinde muhafaza edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder