05 Mart 2012

ŞAMBALİ TATLISI



Malzemeler:
  • 500 gr  irmik 
  • 2 su bardağı yoğurtun sulu kısmı
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Üzeri için fıstık veya badem,
  • 2 yemek kaşığı pekmez
Şerbeti için:
  • 4 su bardağı şeker,
  • 4 su bardağı su,
  • 1 adet limon dilimi
Yapılışı:
  1. Şurup için  suyu ve şekeri limon dilimi ile birlikte 10 dakika kadar kaynatın, 
  2. Dikdörtgen borcamı tereyağ ile yağlayıp unladıktan sonra ince bir katman  halinde pekmez sürülür.
  3. Hamur için bütün malzemeleri karıştırın yağlanmış dikdörtgen borcama dökün. Bu şekilde 20 dk kadar irmiklerin yumuşaması için dinlendirin. Süre sonunda dikdörtgenler şeklinde dibine değmeyecek şekilde çizin. Badem veya fıstıkları dilim yerleri belli olan dikdörtgenler üzerine dizin.
  4. 180 derece fırında üzeri koyu pembeleşinceye kadar pişirin. Tepsi fırından çıktıktan sonra çiziklerden dilimleyin. Şambalinin sıcaklığı geçmeden ilk sıcaklığı geçmiş şerbet dökülür. Yani şambali sıcak, şurup orta sıcaklıkta olacak.
  5. Şambali bu şekilde en az 6 saat bekletilir, hatta bir gün beklettikten sonra servis yapılırsa daha iyi olur. 
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...