13 Aralık 2017

KİREÇLİ BAL KABAĞI REÇELİ TARİFİ

Uzun zamandır kabak reçelini yapmayı düşünüyordum. Dışı çıtır, içi yumuşak nefis bir reçel ..Tahinle birlikte tadı müthiş oluyor....İnternette tarifleri araştırdım ve bana en uygun olan kısımları dikkate alarak kendime ait bir tarif oluşturdum ve bütün tariflerimde olduğu gibi yapılışını aşama aşama not edip sizlerle paylaşıyorum. Tarçın , karanfil koymayabilirsiniz. 



Malzemeler;
  • 1 kg bal kabağı (temizlenmiş)
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 4-5 adet karanfil
  • 200-300 gr sönmemiş kireç
  • 1,5-2 lt su
Yapılışı;
  1. Kabakların kabukları yeşil kısmı dahil soyulur, küp küp doğranır, Hazırlanan kireç suyunda en az 4-5 saat veya bir gece bekletilir. Bütün kabakların suya temas etmeleri için kabakların üzerine tabak konulur. Kireç suyundan çıkarılan kabaklar bir kaç kez bol su ile iyice yıkanır.
  2. Şeker ile su ayrı bir tencerede 10 dakika kaynatılır. İçine durulanmış kabaklar atılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Yaklaşık 3-3,5  saat kabaklar şeffaf  görünüş  alıncaya kadar kısık ateşte  kaynatılır. Kabaklar önce sönüp sonra tekrar hacim alacaklardır. Bu reçelimizin kıvamını bulduğunu gösterir. Ocaktan alınmadan limon suyu  ve limon tuzu ilave edilir, bir iki taşım kaynatılır ocaktan alınır.
  3. Reçel sıcak iken kavanozlara koyulur, kapakları sıkıca kapatılır, ters çevrilir,  Bu şekilde soğuyuncaya soğuyuncaya kadar bekletilir.
Kireç suyunun hazırlanışı;
  • Derin bir tencerede kireç ile su karıştırılır.Bir gece bekletilir.
  • Suyun üzerince ince biriken kısım dikkatlice kaşık ile alınır atılır, Dibe çöken kireç bulandırılmadan üzerindeki su ayrı bir kaba alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...