19 Haziran 2010

MİDYE DOLMASI

MALZEMELER:
  • 30-35 tane iri siyah midye
  • Her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 5-6 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın, şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 limon suyu
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Midyelerin temizlenmesi:
  • 30-35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1-2 saat bırakılır. Sonra bıçak ile kazınarak yıkanır.
  • Midyelerin düz tarafına bıçak sokularak (kabuğun hava alması sağlanarak kabuklar açtırılır) kitap gibi açtırılır, iki kapak el ile ek yerinden hafifce döndürülür sonra normal haline getirilir. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
YAPILIŞI:
  1. Soğanlar çok ince doğranır veya rendelenir, fıstıkla beraber fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  2. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp 1-2 dakika daha kavurulur. İki bardak sıcak su ilave edilir orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika kapak kapalı olarak demlendirilir.
  3. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, karabiber, tarçın, temizlenmiş üzüm, şeker, tuz, limon suyu konup karıştırılır.
  4. Hazırlanan iç midyelere  sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
  5. Tencereye yerleştirilip 2 su bardağı sıcak su konur. Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşde pişirilir.
  6. Kapak aralanarak soğutulur. Arzu edilirse parlak olması için midyeler birer birer silinip zeytin yağı sürülür.
  7. Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...