01 Temmuz 2010

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


MALZEMELER:
  • Yarım kg salamura asma yaprağı
  • 5-6 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın, şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 limon suyu
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
  1. Soğanlar çok ince doğranır, fıstık ile beraber fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  2. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp 1-2 dakika daha kavurulur. İki bardak sıcak su ilave edilir orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika  kapak kapalı olarak demlendirilir.
  3. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, karabiber, tarçın, temizlenmiş üzüm, şeker, tuz, limon suyu konup karıştırılır.
  4. Salamura asma yaprağı ılık suyla 4-5 kez suyu değiştirerek yıkanır. Yapraklar hafif sıkarak sudan çıkarılır. Her bir yaprağın ortasına bir tatlı kaşığı iç koyulur sigara böreği gibi sarılır.
  5. Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serilir ( böylece dibi tutmaz ) üzerlerine sarmalar dizilir, en sonunda üzerlerine bir sıra yaprak dizilir. Yaprakların üzerine kapak kapatılır. 2 su bardağı sıcak su konulur orta ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
  6. Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
  7. Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...