11 Aralık 2010

AŞURE TARİFİ







Aşure malzemeleri:  (25 kaselik aşure malzemesi)
  • 500 gr aşurelik buğday,
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut,(3 su bardağı haşlanmış)
  • 1 su bardağı fasulye,( 3 su bardağı haşlanmış)
  • 200gr su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm,
  • 200gr adet kuru incir,
  • 200 gr kuru kaysı
  •  Fındık içi,
  • 4,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 kahve fincanı gül suyu, (istenirse)
  • 1 paket vanilya,
  • 1 tatlı kaşığı karanfil ( karanfil kaynatılır suyu kullanılır)

Üzeri İçin;

  •  fındık, kuş üzümü,  ceviz, 1 adet nar, tarçın
Aşurenin yapılışı:
  1. Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır ayrı kaplarda ıslatılır.
  2. Kuru kaysı, incir ve kuru üzüm sıcak su içinde bekletilir.
  3. Küçük bir cezve içinde karanfil kaynatılır suyu süzülür.
  4. Bütün malzemelerin sığacağı geniş tencerede buğday 15-20 dakika haşlanır.( 1-2 kez suyunu değiştirin.) Suyu azaldıkça sıcak su eklenir.
  5. Ayrı kaplarda haşlanmış  nohut,fasulye, pirinç , suyunu süzdüğümüz incir, kaysı ve üzüm konur birlikte 15-20 dakika kaynatılır.
  6. Suyu süzülen karanfil suyu,şeker ve istenirse gülsuyu ilave edilir, karıştırılır, 15 dakika kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra vanilya eklenir karıştırılır.
  7. Hazırlanan aşureler kaselere boşaltılır biraz soğuduktan sonra üzerleri, ceviz, tarçın, nar taneleri ile süslenir.
Afiyet olsun...😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...