Aşure malzemeleri: (25 kaselik aşure malzemesi)
- 500 gr aşurelik buğday,
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı nohut,(3 su bardağı haşlanmış)
- 1 su bardağı fasulye,( 3 su bardağı haşlanmış)
- 200gr su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm,
- 200gr adet kuru incir,
- 200 gr kuru kaysı
- Fındık içi,
- 4,5 su bardağı toz şeker,
- 1 kahve fincanı gül suyu, (istenirse)
- 1 paket vanilya,
- 1 tatlı kaşığı karanfil ( karanfil kaynatılır suyu kullanılır)
Üzeri İçin;
- fındık, kuş üzümü, ceviz, 1 adet nar, tarçın
- Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır ayrı kaplarda ıslatılır.
- Kuru kaysı, incir ve kuru üzüm sıcak su içinde bekletilir.
- Küçük bir cezve içinde karanfil kaynatılır suyu süzülür.
- Bütün malzemelerin sığacağı geniş tencerede buğday 15-20 dakika haşlanır.( 1-2 kez suyunu değiştirin.) Suyu azaldıkça sıcak su eklenir.
- Ayrı kaplarda haşlanmış nohut,fasulye, pirinç , suyunu süzdüğümüz incir, kaysı ve üzüm konur birlikte 15-20 dakika kaynatılır.
- Suyu süzülen karanfil suyu,şeker ve istenirse gülsuyu ilave edilir, karıştırılır, 15 dakika kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra vanilya eklenir karıştırılır.
- Hazırlanan aşureler kaselere boşaltılır biraz soğuduktan sonra üzerleri, ceviz, tarçın, nar taneleri ile süslenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder