MALZEMELER:
- 1 küçük boy beyaz lahana,
- 300 gr kıyma,
- 1/2 su bardağı pirinç,
- 1/2 su bardağı bulgur,
- 2-3 soğan,
- Yarım demet maydanoz, dereotu,
- 1 yemek kaşığı kuru nane,
- Tuz, karabiber,
- 3 tahta kaşığı zeytin yağı,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- Üzeri için ayrıca, yarım yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı zeytin yağı, 2 su bardağı sıcak su,
- Lahana ters çevrilir ortasındaki koçan kısmı konik şekilde çıkarılarak oyulur. Tencereye 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatılır. Lahana bütün olarak içine konulur. Dışındaki yapraklar haşlandıkça tek tek alınır, süzgüye konulur. Ya da, yapraklar tek tek ayrılır, kaynayan suda 1-2 dakika bekletilerek 3-4 partide haşlanır. Daha sonra süzgece alınır, soğutulur.
- Dolma içi hazırlanır. Tencerenin dibine bir kat yaprak serilir.
- Lahana yaprağı elimize alınır, alt kenarından uygun genişlikte bir kısım, yavaşça yaprağın ucuna doğru çekilerek yırtılır. Ucundaki sert damar kısmı koparılır. Geniş kısmına 1 tatlı kaşığı dolmalık içten koyulur, ucuna doğru sarılır. Kenarlarını kapatmasanız da olur, sorun olmaz, dışına taşmıyor. 1 adet yapraktan 4 adet sarma yapılıyor
- Tüm sarmalar tencereye dizilir. Üzerine yarım çay bardağı zeytin yağı gezdirilir, Ayrı bir kasede salça su ile ezilir sarmaların üzerine dökülür. Üzerine bir tabak kapatılır. (Sarmaların üste çıkması önlenmiş olunur.)
- Tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte pişirilir. Gerekirse sıcak su ilave edilir.
bu tarife de bakabilirsiniz.
etli yaprak sarması
(gürcü usulü)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder