25 Aralık 2010

Etli Beyaz Lahana (kelem) Sarması


MALZEMELER:
  • 1 küçük boy beyaz lahana,
  • 300 gr kıyma,
  • 1/2 su bardağı pirinç,
  • 1/2 su bardağı bulgur,
  • 2-3 soğan,
  • Yarım demet maydanoz, dereotu,
  • 1 yemek kaşığı kuru nane,
  • Tuz, karabiber,
  • 3 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Üzeri için ayrıca, yarım yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı zeytin yağı, 2 su bardağı sıcak su,
YAPILIŞI:
  1. Lahana ters çevrilir ortasındaki koçan kısmı konik şekilde çıkarılarak oyulur. Tencereye 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatılır. Lahana bütün olarak içine konulur. Dışındaki yapraklar haşlandıkça tek tek alınır, süzgüye konulur. Ya da, yapraklar tek tek ayrılır, kaynayan suda 1-2 dakika bekletilerek 3-4 partide haşlanır. Daha sonra süzgece alınır, soğutulur.
  2. Dolma içi hazırlanır. Tencerenin dibine bir kat yaprak serilir.
  3. Lahana yaprağı elimize alınır, alt kenarından uygun genişlikte bir kısım, yavaşça yaprağın ucuna doğru çekilerek yırtılır. Ucundaki sert damar kısmı koparılır. Geniş kısmına 1 tatlı kaşığı dolmalık içten koyulur, ucuna doğru sarılır. Kenarlarını kapatmasanız da olur, sorun olmaz, dışına taşmıyor. 1 adet yapraktan 4 adet sarma yapılıyor
  4. Tüm sarmalar tencereye dizilir. Üzerine  yarım çay bardağı zeytin yağı gezdirilir, Ayrı bir kasede salça su ile ezilir sarmaların üzerine dökülür. Üzerine bir tabak kapatılır. (Sarmaların üste çıkması önlenmiş olunur.)
  5. Tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte pişirilir. Gerekirse sıcak su ilave edilir.
Afiyet olsun...

bu tarife de bakabilirsiniz.

etli yaprak sarması
  (gürcü usulü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...