10 Nisan 2011

Şeker Hamuru Tarifi (sugar paste)

Şeker hamuru pasta ve kurabiyelerin kaplanması ve süslenmesinde kullanılan, pudra şekeri ile hazırlanan, tatlı ve elastik bir hamurdur . Ayrıca üç boyutlu figürlerin yapımında kullanılır. Gıda boyaları ( sıvı, toz,jel boya olabilir) katılarak istenilen renk ile renklendirilir. Kurabiyeler ve pastaların üzeri bu renklerden biri ile kaplanabilir. Buzdolabına kesinlikle konulmaz. Hava almaz kapalı streç torbalarda, hava almaz kapalı kapaklı kaplarda, oda ısısında uzun süre saklanabilir. Kuruma belirtisi görünürse, hafif su ile nemlendirilebilir. Evinizde yapabileceğiniz gibi, dışarıdan hazırda alabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 3 tatlı kaşığı ( 15 gr) toz jelatin,
  • 80 gr glikoz şurubu,
  • 900-1000 gr ince pudra şekeri,
  • 70 gr su,
  • 1/2 çay kaşığı tylose-c veya toz kitre, opsiyonel,
Yapılışı:
  1. Tezgahınıza elenmiş pudra şekerinin yarısını dökün, diğer yarısını bir kabın içine ayırın.
  2. Bir benmari* kurun.
  3. Isıya dayanıklı küçük bir kabın içine 70 gr suyu koyun. Üzerine 3 tatlı kaşığı jelatini serperek yavaş yavaş ilave edin. 2-3 dakika jelatinin suyu çekip şişmesi için bekleyin. Jelatin pelteleşecektir.
  4. Jelatin pelteleştiğinde kabı benmari üzerine koyun. Jelatinin eriyip sıvılaşmasını bekleyin.
  5. Jelatin sıvılaştığında glikoz şurubunu katın, glikoz sıvılaşıncaya kadar kaşık ile karıştırın. Bu aşamada arzu edilirse değişik aroma katılır.
  6. Tüm malzeme eridiğinde ocaktan alın ve pudra şekeri koyduğunuz kabın içine dökün. Mikser ile yavaş ayarda karıştırarak pudra şekeri ile karışmasını sağlayın. Mikserin zorlandığını anladığınızda, karışımı tezgah üzerindeki pudra şekerinin üzerine dökün. Eliniz ile yoğurmaya başlayın.
  7. Hamur başlangıçta yapışkan olacaktır ama yoğurdukça toparlanacaktır. Hamura elinize yapışmayacak ama aynı zamanda yumuşak ve elastik bir hamur oluncaya kadar pudra şekeri eklenir. Bu aşamada kurabiyede veya modellemede kullanılacak ise tylose-c eklenir.
  8. Kullanmadan önce 1 gün bekletilmesi tercih edilir. Ambalajından çıkarılan hamur kullanmadan önce bir süre yoğurulur.

*Benmari kurmak için: birbirinin içine girebilen iki adet ısıya dayanıklı kap gereklidir. Büyük olan kabın içine yarısına kadar su doldurulur, ocak üstünde su kaynatılır. Daha küçük olan kap büyük kabın üzerine konulur. ( üzerine konulan kaba su değmemelidir).
Küçük kabın içine konulan malzeme yanmadan ve kaynamadan pişirilmesi sağlanmış olur.

Bu yazıdan sonra kullanım alanları çok fazla olan, yazı şekeri ( royal icing) tarifini vereceğim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...