Ev usulü kıymalı Samsun pidesi. Bafra pidesi, karadeniz pidesi .Pişmesine yakın açılan yerlerine dilimlenmiş kaşar peyniri koyabilirsiniz. Artan pideleri dondurucuya koyup istediğiniz zaman ısıtıp ilk günkü tazelikde tüketebilirsiniz.
Hamur malzemeleri;
- 3,5 su bardağı ılık su,
- 1 paket kuru maya,
- 8 su bardağı un ( 200 ml bardak)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı şeker,
- Tuz
İç malzemesi;
- 500 gr kıyma,
- 8 adet orta boy kuru soğan,
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz, karabiber
Üzeri için;
Pidenin yapılışı;
- Yemeklik doğranmış kuru soğan ve kıyma yağ ile birlikte suyu azalıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber ilave edilir ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.
- Yoğurma kabına unu alın üzerine kuru mayayı tuzu ve şekeri serpin, ortasını havuz gibi açıp yağı ve suyu ( suyu 2-3 partide dökün) dökerek yavaş yavaş karıştıra karıştıra yoğurun.Hamur birleştikten sonra tezgah üzerine alın birazda tezgahta üzerinde yoğurun. Mermer tezgahta çok rahat yoğuruluyor.
- Hamuru tekrar yoğurma kabına alın üzerini streç veya bir bez ile kapatın 20 dk mayalandırın. (Ben fırın içinde mayalandırıyorum). Bu süre sonunda, portakal büyüklüğünde bezelere ayırın, üzerini nemli bir bez ile örtüp tekrar 20 dk mayalanmaya bırakın.
- Bezeleri merdane ile açıp, elimiz ile uzatatarak şekil verelim, üzerine harçtan koyup üzerini kapatalım.Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.
- Üzerlerine yumurta ve şeker ile çırpılmış karışımdan sürelim. 200 derece ısıtılmış fansız fırında yarım saat kadar üzeri kızarına kadar pişirelim.( Fırınınız fanlı ise bir kase ile fırının altına sıcak su koyalım)
- Fırından çıkan sıcak pidelerin üzerine tereyağı sürüp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder