Malzemeler;
- 250 gr dana kıyma
- 1 su bardağı kaynar su
- 1 su bardağı köftelik bulgur,
- Yarım su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı un,
- 1 adet yumurta,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- 1 tatlı kaşığı kimyon, tuz, karabiber,
Sos malzemesi;
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Yarım yemek kaşığı domates salçası,
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
- 1 çay kaşığı kuru nane,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 3 yemek kaşığı su
- Damak tadınıza göre tuz
- Üzerine tercihen sarımsaklı yoğurt
Sömelek köftenin hazırlanışı;
- Bulguru sıcak su ile ıslatıp üzeri kapalı şekilde yarım saat şişmesi için bekletin.
- Bulgur kabardığında diğer malzemeleri ilave edin macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Serçe parmağı kalınlığında köfteler hazırlayın. Şekillendirme esnasında yanınızda bir kase içinde su bulundurun. Ara sıra elinizi ıslatırsanız daha kolay şekil vereceksiniz.
- Hazırladığınız köfteleri kaynayan su içine atarak 5-6 dakika haşlayın, haşlanan köfteleri süzerek ayrı bir kap içine alın.
- Sosu için tereyağını ve zeytinyağını sos tenceresinde kızdırın, salçayı ilave edin salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Diğer malzemeleri ilave edin ve karıştırın.
- Haşlanan köfteleri üzerine alın 1-2 dakika birlikte pişirin.
- Hazırlanan sömelek köfteleri servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tavada kalan sosdan biraz gezdirip sıcak olarak servis yapın,
Afiyet olsun😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder