10 Temmuz 2010

Hünkar Beğendi ( 4 kişilik)


Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre  patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip, tüketilmesi görüşündeler.
Ancak: cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar patlıcan yememelidir.

Patlıcan püresi için malzemeler::
  • 6 adet iri patlıcan,
  • 2 kaşık un,
  • 2 kaşık yağ
  • Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi,
  • 1,5 su bardağı kaynar süt
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı::
  1. Patlıcanlar közlenir, kabukları soyulur ince, ince kıyılır.
  2. Bir tencerede un ile yağ hafif pembe kavrulur, kaynar süt ilave edilerek pişirilir.
  3. Bu karışıma tuz, karabiber, rende kaşar peyniri ve kıyılmış patlıcan ilave edilerek karıştırılır.
  4. Servis tabağına alınır, tas kebabı ile servis yapılır.
Tas kebabı malzemeleri:
  • Yarım kg kuşbaşı et (koyun veye dana),
  • 2 adet soğan,
  • 2 kaşık yağ,
  • Yarım kaşık salça,
  • 2-3 domates,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Yağ ve etler bir tencereye konur, ağır ateşte suyunu çektikten sonra 8-10 dakika kavrulur.
  2. İnce doğranmış soğan eklenir 2 dakika karıştırılır.
  3. Soyulmuş ve doğranmış domates ve salça ilave edilir 2-3 dakika karıştırılır.
  4. 2 bardak su ilave edilir etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır. Etin suyu 1-1,5 kepçe olmalıdır.
  5. Püre ile istenilen şekilde servis tabağına yerleştirilir maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...