18 Eylül 2010

ÇERKEZ PASTASI (PAPA)

ÇERKEZ PASTASI
Çocukken annem yapardı. Pasta denilmesi sizi yanıltmasın. Bilinen pastalardan değil. Gürcülerde papa diyorlar. Bayramda memleketime gittim. Gidince babamın köyüne ( köyümüze) mutlaka gideriz. Ayvalısokağı köyü. Samsun' un Ladik ilçesine bağlı yeşil mi yeşil, ortasından iki tane dere akan şirin bir köy. Deresi , tepesi adım başı meyve ağaçları ( elma, armut, kızılcık, erik, böğürtlen, fındık, ayva, ceviz...)  ile dolu. Çocukken yazları köye gittiğimizde evden sabah çıkardık akşama kadar eve dönmezdik. Karnımızı bu meyveler ile doyururduk. neyse devamı bitmez:) ...
 İki tane eniştemiz çerkez. Pasta yapın diye tutturdular. Halamlar da kırmadılar yaptılar. Bu yemeği yemeyeli yıllar olmuştu. Kalabalık olduğumuz için pastayı acele şekli ile çektim. Aslında normal servis şekli de böyle. Pastayı  kavurma, çerkez tavuğu, sarımsaklı yoğurt, çorba v.b....ikram ediliyor. Biz kavurma, tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile yedik. Halalarımın ellerine sağlık. Kurban bayramında görüşmek üzere...

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı fırınlanmış mısır unu,
  • 5 su bardağı su,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Tencereye su konulur (varsa bakır tencere) tuz ilave edilir kaynatılır.
  2. Mısır unu yavaş yavaş katılır, sürekli karıştırılarak 20-25 dakika pişirilir. Unun topaklanmması lazım. Koyulaşınca ocaktan alınır.
  3. Yuvarlak tepsiye boşaltılır kubbe şekili verilir, ortası oyulur, kenarları ıslak kaşık ile düzeltilir. Oyulan yere hafif kızdırılmış tuzlu tereyağı dökülür.
  4. Sıcak servis yapılır.Tereyağına batırılarak yenilir.
Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. Papa'yı kaç kişi biliyordur kimbilir ama sabah akşam yesem heralde bıkmam, terayagıda bide artvin terayagı oldu mu yemede yanında yat :))

    YanıtlaSil
  2. Büyük tepside yerken, önünden ortadaki tereyağı gölüne kuyu kazıp tereyağı kanalı açmak gibisi yoktur :) Sıcak yenmesi gereken lezzet abidesidir papa. Bizde (Düzce gürcüleri, Batum göçmenleri) buğday unuyla yaparlar ve papa derler.

    YanıtlaSil
  3. Ben Rize liyim bizdeki muhlamaya benziyor peynir var ek olarak birde misir unu kavruluyor sonra suyu ekleniyor. Harikadir tadi. Sizinkini cok merak ettim koy misir unum var kavrulmus deniycem mutlaka sevgiler. Meral.

    YanıtlaSil
  4. Biz, o bahsettiğiniz yemeğe kuymak diyoruz, zannedersem aynı şekilde yapılıyor. En kısa zamanda paylaşmayı düşünüyorum. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. benim annem pastanın dışına dilimlenmiş çerkez peynirleri sokardı sıcaktan erirlerdi. ortasına da yoğurtla acıkayı karıştırıp dökerdi. bandıra bandıra afiyetle yerdik..ağzım sulandı valla..

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Bende ayvalısokağı köyündenim :) ve gürcüyüm :) bizde papanın içine kıymalı sos yapıyoruz.ve bibertuzumuzdan ekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  9. Selam Neslihan Hanım;:)) Babam Nurettin Kara.... Ayvalı sokağından ... Zeliha benim halam olur. Bu tarifi de biz köye geldiğimizde halam yapmıştı, o zaman resimledim ve yayınladım...özelden yazışabiliriz...sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. benimde dedem ayvalı sokağı köyünden Hüseyin Ertan ve Anneannem Sultan Ertan :) tabi olabilir yazışabilirz. sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Bizde de mısır unundan tel peynirli tereyağlı kuymak yaparız.ben aslım trabzon doğma büyüme samsunluyuz.sıcak olarak çok seviyorum kuymağı bakır tavada muhteşem oluyor.sizin papa yı da deneyeceğim inşallah.

    YanıtlaSil
  12. Ben çocukken rahmetli annem yapardı bayıla bayıla yerdik of ya bunu bilen bilir çok güzel bende deniyecem

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...