Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg’lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
Sade yağ diğer yağlara göre farklı özellikler ve faydalar taşımaktadır.
- Yemeklere tereyağı dahil diğer yağlardan daha fazla lezzet verir.
- Pişirdiğiniz yemeğe 1 veya 2 tatlı kaşığı dahi yeterlidir.
- 200-240 derece sıcağa kadar dayanıklıdır. Tereyağında bu rakam 150 derecedir.
- Buzdolabında 1 sene durabilecek kadar dayanıklıdır.
- Daha sağlıklıdır çünkü içinde laktoz ya da oksitlenmiş kolesterol olmaz.
- A, D, E vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi zayıflamaya yardımcı olur.
- Kolesterolü düşürür.
-Sindirime yardımcı olur.
- Ev yapımı tereyağını tabanı kalın bir tencereye alıp kısık ateşte arada bir karıştırarak tamamen eritin.
- Yağ eridikten sonra kaynamaya başlayacaktır. Yağ kaynamaya başladıktan sonra yağın miktarına göre kaynama süresi de değişiyor. Bu aşamada üzerine biriken köpükler bir kevgirle veya kaşık ile alın.
- Yağ altın sarısı bir renk aldığında ve tencerenin dibi görünmeye başladığında sade yağ olmuş demektir. Zamanlamadan çok bu kıstaslara dikkat etmeniz önerilir.
- Sade yağın hazır olduğunu gösteren en önemli belirti, yağın bulanık görüntüden kurtulup şeffaf bir görünüm kazanmış olmasıdır.
- Bu aşamada artık ocağın altını kapatıp, cam bir kavanoza süzgecin üzerine temiz bir tülbent serilerek yağı süzerek doldurun.
Üzerinden aldığınız köpükleri yemek yaparken ilave edip tüketebilirsiniz. Tencerenin dibinde kalan tortuları ise atınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder