29 Kasım 2010

Gemyeli Bereketli Kurabiye

MALZEMELER.
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1/2 su bardağı yumuşak margarin,
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı,
  • 3 yumurta ( 1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak),
  • 1/2 su bardağı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı mahlep,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 5 su bardağı un,
YAPILIŞI:
  1. Un dışındaki malzemeler yoğurma kabının içinde iyice karıştırılır.
  2. Elenmiş un ilave edilir, orta yumuşaklıkta hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.
  3. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır avuç içinde yuvarlatılır ve hafif bastırılır. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, (arzuya göre şeker veya fıstık serpebilirsiniz) 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
NOT: Hamur merdane ile 1-1,5 cm. kalınlığında açılıp şekilli kalıplarla kesilebilir. Bir  tepsi kurabiyeyi bardak ile keserek yaptım.  Üzerlerine şeker serptim. 40 adet kurabiye çıktı benim hamurumdan. 

28 Kasım 2010

Ispanaklı Kiş (ıspanaklı tart)

MALZEMELER:
  • 100 gr soğuk margarin,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 yumurta,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • Yarım çay bardağı soğuk su, (gerekirse)
  • Üzerine serpmek için kaşar peyniri rendesi,
Üzerinin  Malzemeleri:
  • 1/2 kg ıspanak,
  • 1 adet soğan,
  • 1 tahta kasığı zeytin yağı,
  • Tuz, karabiber, beyaz peynir,
Beşamel Sos Malzemesi:
  • 2 su bardağı süt,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1yemek kaşığı tepeleme un,
YAPILIŞI:
  1. Buzdolabında bekletilmiş soğuk margarin dilimlenir, un ve tuz ilave edilerek kum halini alıncaya kadar mıncıklanır. Yumurta ve yoğurt eklenir yoğurulur. Toparlanması için gerekirse çok az soğuk su  eklenerek toparlanıncaya kadar yoğurulur. Hamur naylon strece sarılır buzdolabında 15- 20 dakika kadar bekletilir.
  2. Soğan zeytinyağında hafif kavrulur, yıkayıp doğranan ıspanaklar ilave edilir. Ispanaklar suyunu çekinceye kadar pişirilir. Tuz, karabiber ve peynir eklenir.
  3. Yağ eritilir un ilave edilir, güzel koku çıkıncaya kadar kavrulur, süt ilave edilir muhallebi gibi pişirilir.
  4. Dolaptan çıkarılan hamur, yağlanmış tepsiye, tart kalıbına vaya küçük kalıplara yayılır. Kenarları yükseltilir. Üzerine önce ıspanak, sonra sos dökülerek yayılır. 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar kızarıncaya kadar pişirilir.
  5. Ilık veya soğuk dilimlenerek servis yapılır. Kahvaltıda, ikindi çayında veya konuklarınıza sunabileceğiniz  nefis bir yemek.
Afiyet olsun...

27 Kasım 2010

Sucuklu Yumurta


MALZEMELER:
  • Sucuk,
  • Yumurta,
  • Sıvı yağı,
  • Kaşar peyniri,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Miktarlarını vermiyorum, kendiniz ayarlayabilirsiniz, Sucuklar dilimlenir, yumurta çırpılır, kaşar rendelenir veya doğranır.
  2. Yumurta ve sucukların sığabileceği bir tavaya, tavanın tabanına yayılacak kadar zeytin yağı konularak sucuklar yerleştirilir. Yağ cızırdamaya başladığında sucuklar alt üst edilir. Üzerlerine sırası ile daha önceden hazırladığımız, çırpılmış yumurta ve kaşar peyniri ilave edilir.
  3. Yumurtanın altı hemen pişmeye başladığı için, üst kısımlarına spatula ile delikler açılır, tava eğdirilerek, yumurtanın tavaya temas etmesi sağlanarak pişirilir.
Afiyet olsun...

26 Kasım 2010

Isırgan Otu Kavurması ( Ege Mutfağı)

MALZEMELER:
  • 1 bağ ısırgan otu,
  • 4-5 adet yeşil soğan,
  • 3 diş sarımsak,
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı,
  • Tuz, pul biber,
  • 2 yumurta,
YAPILIŞI:
  1. Isırganların yaprakları ve taze dalları sıyrılır, bol suda bir kaç kez yıkanır süzdürülür.
  2. Zeytinyağında ince doğranmış soğan, sarımsak ve ısırgan yaklaşık 10 dakika kadar kavrulur. Çırpılmış iki yumurta, tuz, pul biber ve karabiber ilave edilir, yumurta pişince ocaktan alınır.
  3. Arzuya göre yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

Kabak Tatlısı Tarifi


MALZEMELER:
  • 1 kg kabak,
  • 1,5-2 su bardağı şeker,
  • 4 adet karanfil,
  • Dövülmüş ceviz veya fındık,
YAPILIŞI:
  1. Kabak bütün alındıysa dilimlenir, iç kısmına gelen tarafı sert dokuya kadar alınır, kabuğu soyulur. Soyması zor olduğu için hazır dilimlenmiş kabak almanız daha iyi olacaktır.
  2. Dilimlenmiş kabaklar bir kat şeker, bir kat kabak olmak üzere geniş tencereye dizilir. Bir gece veya 5-6 saat bekletilir.
  3. Tencere ocağa alınır, kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Şerbetinin koyulaşması için bir süre kapak açık olarak pişirilir.
  4. Servis tabağına alınan kabakların üzerine biraz şerbet gezdirilir, dövülmüş ceviz veya fındık serpilir. Kaymak ile de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

25 Kasım 2010

Ayva Tatlısı


MALZEMELER:
  • 3 orta boy ayva,
  • 2 su bardağı şeker,
  • 1/2 çay kaşığı gıda boyası,
  • 5-6 adet karanfil,
  • Su,
YAPILIŞI:
  1. Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye ayrılır, çekirdek yatakları oyulur. Çekirdekleri bir kenara ayrılır.
  2. Ayvaların sığabileceği yayvan tencereye ayvalar oyuk kısımları yukarıya gelecek şekilde dizilir. Ayvanın çekirdekleri ve karanfiller atılır. Şeker, üzerlerine eşit şekilde dökülür.
  3. Gıda boyası bir bardak su ile karıştırılır, ayvaların üzerine gezdirilir. Ayvaların yarısına gelinceye kadar su ilave edilir. Kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  4. Pişen ayvalar servis tabağına alınır.
  5. Soğuduktan sonra üzerlerine kaymak konulur, dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

24 Kasım 2010

Çikolatalı Çiz Kek (chocolate cheesecake)


MALZEMELER:
  • 2 paket yulaflı bisküvi,
  • 100 gr eritilmiş tereyağı veya margarin,
  • 2 yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı süzme yoğurt,
  • 50 gr bitter çikolata,
  • 2 paket labne peyniri,
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
,       Üzerinin sosu için: 150 gr bitter çikolata, 50 gr krema,
veya  paketin üzerindeki tarife göre hazırlanmış 1/2 paket çikolata sosu,

YAPILIŞI:
  1. Bisküvi robottan geçirilerek un haline getirilir, yoğurma kabına alınarak içine 100 gr eritilmiş tereyağı konulur yoğurulur. Yağlanmış 23-25cm çapında kelepçeli kek kalıbına iyice bastırılarak yerleştirilir. Buzdolabına konulur, biraz dondurulur.
  2. Kreması için şeker ve yumurta çırpılır üzerine rendelenmiş çikolata, labne, yoğurt, un ve vanilya ilave edilir tekrar çırpılır. Elde edilen krema hamurun üzerine dökülür, 175 derece de 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. Fırında soğumaya bırakılır.
  3. Sosu için: Kısık ateşte krema ısıtılır, bitter çikolata ilave edilir. Mikser ile çırpılır.
  4. Çiz kek soğuduktan sonra üzerine sos yayılır. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

meyve soslu çiz kek

22 Kasım 2010

Turp Otu Salatası (Ege Mutfağından)



MALZEMELER:
  • 1/2 kg turp otu,
  • 1 limon suyu,
  • 3 diş sarımsak,
  • Sızma zeytinyağı
YAPILIŞI:
  1. Sert dallarını ayırdıktan sonra yaprakları sıyrılır, taze dalları koparılır. Bol suda iyice yıkanır, 6-7 cm uzunluğunda parçalanır.
  2. Kaynayan tuzlu suda haşlayabilirsiniz. ama ben buharda 10 dakika haşladım.
  3. Haşlandıktan sonra soğutulur. Tuz ile dövülmüş sarımsak, sızma zeytin yağı ve limon suyu ayrı bir kap içinde karıştırılır turp otunun üzerine dökülür, karıştırılır. Servis tabağına alınır. Üzeri, birkaç zeytin konularak süslenir.
Afiyet olsun...

15 Kasım 2010

Falafel Tarifi ( Lübnan Mutfağı)


MALZEMELER:
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut,
  • 1 küçük soğan,
  • 7-8 da   maydanoz,
  • 2 yemek kaşığı taze kişniş, doğranmış, veya 1 tatlı kaşığı toz kişniş
  • 4 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 4 yemek kaşığı un,
  • 1 tatlı kaşığı kimyoın,
  • Kızartmak için sıvıyağ,
YAPILIŞI:
  1. Nohut ve doğranmış soğanlar mutfak robotuna koyulur. Maydanoz, kişniş, tuz, biber, sarımsak ve kimyon eklenir. Püre haline gelmeden ezilir.
  2. Kabartma tozu ve 4 yemek kaşığı un eklenir robot çalıştırılır.. Elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un eklenir. Karışım bir kaba alınır, üzeri kapatılır, buzdolabında birkaç saat bekletilir.
  3. Köfte harcından küçük parçalar koparılır yuvarlanır. Kızgın yağda kızartılır, kızaran köfteler kağıt havlunun üzerine alınır. 
  4. Tabbule salatası, humus, cacık ile servis yapabilirsiniz
Afiyet olsun...

14 Kasım 2010

Tabbule Salatası

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı ince bulgur,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1 demet taze nane,
  • 6-7 adet yeşil soğan,
  • 2 adet limon suyu,
  • 2 adet domates,
  • 2 adet salatalık,
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
  • Tuz,
  • Marul,
YAPILIŞI:
  1. Bulgur bir kaba alınır, üzerini geçecek kadar soğuk su konulur yarım saat bekletilir. Suyun tamamını çekmezse eleğe alıp süzdürülür.
  2. İnce doğranmış soğan, maydanoz ve nane ilave edilir. Limon suyu, zeytinyağı, tuz eklenir karıştırılır.
  3. Soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılmış domatesler küçük doğranır, salatalıklar küp küp kesilir salataya eklenir, karıştırılır.
  4. Marul yaprakları yerleştirdiğimiz servis tabağının içine alınır ve servis yapılır.( 1-2 saat buzdolabında bekletildikten sonra servis yapılırsa tadı daha güzel olur. )
Afiyet olsun...

13 Kasım 2010

Zerde Tarifi

MALZEMELER:
  • 1,5 çay bardağı pirinç,
  • 1,5-2 su bardağı şeker,
  • 7 su bardağı  su,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • 1 yemek kaşığı safran,
  • 1 çay kaşığı zerdeçal,
  • Üzerini süslemek için: çam fıstığı, nar, hindistan cevizi, kuş üzümü
YAPILIŞI:
  1. Pirinçler 7 su bardağı su ile haşlanır.
  2. Nişasta yarım su bardağı su ile ezilir, bekletilir,
  3. Safran ve zerdeçal yarım su bardağı kaynar su içinde bekletilir.
  4. Pirinçler haşlandıktan sonra şeker konulur 10 dakika kadar kaynatılır. ( Fazla tatlı sevmediğim için ben 1,5 bardak şeker koydum)
  5. Sıcak suda eritilmiş safran ve zerdeçal süzgeç yardımıyla süzülerek ilave edilir, kaynatmaya devam edilir. Suda ezilmiş nişasta yavaş yavaş ilave edilir ve aynı zamanda karıştırılır. 5-6 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır. kaselere doldurulur. İstenilen malzemeler ile süslenir
Afiyet olsun...

12 Kasım 2010

Tavuklu ve Mantarlı Quesadilla ( Meksika Böreği)

MALZEMELER:
  • 3 adet tortilla, (ince, yassı yuvarlak lavaş)
  • 200 gr mantar,
  • 200 gr tavuk göğüs eti,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan,
  • 3 diş sarımsak,
  • Tuz, karabiber,
  • 1 çay kaşığı köri,
  • Bir avuç maydanoz,
  • Kaşar peyniri rendesi,,
YAPILIŞI:
  1. Soğanlar yarım halka şeklinde piyazlık doğranır, sarımsaklar rendelenir veya ezilir. Zeytinyağında soğanlar ölünceye kadar birlikte kavurulur,
  2. İnce dilimlenmiş mantar ve küçük doğranmış tavuk eti ilave edilir, önce kapak kapalı olarak, sonra açık olarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Pişmesine yakın tuz ve köri baharatı eklenir. Piştikten sonra  karabiber ve doğranmış maydanoz ilave edilir.
  3. Tortillanın sığacağı yapışmaz tava ısıtılır, hafif yağlanır.
  4. Tavaya bir adet totilla alıp üzerine kaşar rendesi serpilir, tavuklu harcın yarısı kenarlardan taşmayacak şekilde yayılır, üzerine tekrar kaşar rendesi serpilir, ikinci tortilla üzerine kapatılır. 
  5. Harcın kalan yarısı aynı şekilde yayılır, kaşar peyniri rendesi serpilir, son tortilla üzerine kapatılır.
  6. Pişirirken eliniz ile hafif bastırarak eriyen peynirin tortillaya yapışması sağlanır. Altta kalan tortilla kızardığında bir tabak yardımıyla Quesadillayı alt üst ederek diğer tarafı da kızartılır.
  7. Pizza dilimler gibi dilimlenip servis yapılır.
  8. Salatalar, çorbalar ve patates kızartması ile sunabilirsiniz.
Afiyet olsun...

11 Kasım 2010

Karnabahar Kızartması

MALZEMELER:
  • 1 küçük boy karnabahar,
  • 2 yumurta,
  • 4 yemek kaşığı un,
  • 1/2 su bardağı süt veya su,
  • Kızartmak için sıvı yağ,
Sos malzemesi:
  • 1/2 kg yoğurt,
  • 4 diş sarımsak,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Karnabaharın sert olan kısımları kesilir ve küçük dallara ayrılır. Tuzlu su ile yaklaşık 7-8 dakika haşlanır, suyu süzülür. Fazla yumuşamamasına dikkat edilir.
  2. Tuz ile dövülmüş sarımsak, yoğurt ile karıştırılır.
  3. Yumurta, süt ve un iyice çırpılır. Haşlanmış karnabaharlar bu bulamaca batırılır, kızgın yağda kızartılır. Servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt  gezdirilir.
Afiyet olsun...

10 Kasım 2010

Kiremitte Köfte

MALZEMELER:
  • 1/2 kg az yağlı kıyma ile hazırlanmış köfte,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 4 adet domates,
  • 12 adet sivri biber,
  • Tuz,
  • 4 adet kiremit tabak,
YAPILIŞI:
  1. Yarım kg kıymadan daha önce verdiğim tarife göre köfteler  hazırlanır.
  2. Kiremit tabaklar yağlanır,köfteler tabaklara eşit yerleştirilir. Üzerine yarım halkalar şeklinde  kesilmiş soğan, kabuğu soyulmuş  küçük doğranmış domates ve sivri biberler yerleştirilir, tuz serpilir.(domateslerin suyu az ise tabaklara yarım çay bardağı salçalı su ilave edebilisiniz).
  3. Üzerlerine fırça yardımı ile sıvı yağı sürülür. 200 derece fırında pişirilir. Üzerine piştikten sonra kaşar rendeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...

09 Kasım 2010

Patates Kavurması (Karadeniz Mutfağı)


MALZEMELER:
  • 1 kg patates,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 3-4 adet yeşil biber,
  • 2 yemek kaşığı kıyma,
  • 1 domates , (konulmayabilir)
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı köri,
  • Tuz, karabiber, pul biber, kuru nane,
YAPILIŞI:
  1. Patatesler haşlanır kabukları soyulur, çatal veya patates ezme aleti ile ezilir. Düdüklü tencerede 20 dakika, haşlanması için yeterli,
  2. Yemeklik doğranmış soğan ve ince doğranmış biber zeytinyağında biraz kavrulur. Kıyma ilave edilir kıymanın rengi değişinceye  kadar kavrulmaya devam edilir. Çok küçük doğranmış domates ve salçalar ilave edilir domatesler eriyinceye kadar kavrulur.
  3. Ezilmiş patates, tuz ve diğer baharatlar eklenir, iyice karışıncaya kadar kavrulur.
  4. Sıcak veya ılık şekilde çayın yanında servis yapılır. İstenirse karabiber ve pul biberi servis tabağında iken kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun...

07 Kasım 2010

Meksika Usulü Yumurtalı Kaşarlı Quesadilla


Meksika mutfağından bir tarif Quesadilla. Tortilla arasına konulan çeşitli malzemelerle hazırlanıp, pizza gibi dilimlenerek servisi yapılan bir yemek. İçi tamamen yaratıcılığa kalmış. Tavuklu, mantarlı, sebzeli, acılı, acısız, deniz mahsullü v.s. her türlüsünü geliştirmek mümkün. Tortilla evde yapılabildiği gibi marketlerden de satın alınabilir. Yapılışı pratik ve doyurucu bir yemek olduğu için acil durumlarda aklınızda bulunsun. Günün her öğünü için lezzetli bir yemek. Ben bugün Quesadillayı, kahvaltı için, haşlanmış yumurta ve kaşar peyniri kullanarak hazırladım.

MALZEMELER:
  • 2 adet tortilla, ( ince, yassı , yuvarlak lavaş)
  • 2 adet haşlanmış yumurta,
  • Kekik, pul biber,  karabiber,tuz,
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
  • Kızartmak için sıvı yağı,
YAPILIŞI:
  1. Yumurtalar ince ve yassı şeklinde kesilir. Kaşar peyniri rendelenir.
  2. Tortillanın sığacağı bir yapışmaz tava ısıtılır, çok az miktarda sıvı yağ ile yağlanır. Birinci tortilla tavaya alınır üzerine kaşar peyniri rendesi kenarlarından taşırmadan serpilir. Onun üzerine doğranmış yumurta eşit şekilde yerleştirilir, tuz, karabiber, kekik ve pul biber serpilir, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirilir.
  3. Tekrar kaşar peyniri rendesi serpilir ikinci tortilla ile kapatılır. Elimiz ile bastırılarak eriyen peynirin yapışması sağlanır. 
  4. Altta kalan tortilla kızardığında bir tabak yardımıyla Quesadilla  alt üst edilir, diğer tarafının da kızarması sağlanır.
  5. Pizza dilimler gibi dilimlenip servis yapılır.
Afiyet olsun...

Patatesli Tavuklu Kiş


MALZEMELER:
  • 2 adet patates,
  • 1 soğan, (yarısı tavuk etinde kullanılacak)
  • 3oo gr tavuk göğüs eti,
  • 1 tatlı kaşığı köri,
  • 1 yemek kaşığı soya sosu,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • 2 kibrit kutusu kadar küp doğranmış beyaz peynir,
  • Dereotu,
  • 1 adet kırmızı biber,
Sos malzemesi,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yumurta,
  • Üzeri için kaşar peyniri rendesi,
Kiş Hamur Malzemesi:
  • 2,5 su bardağı un,
  • 1 yumurta,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • Yarım su bardağı zeytinyağı,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığı tuz,
YAPILIŞI:
  1. Patatesler soyulur  ince halka şeklinde doğranır, sonra doğranan halkalar üst üste konulur, büyüklüğüne göre 4' e veya 5' e kesilir.  
  2. Bir yemek kaşığı sıvı yağında piyazlık ( yarım veya çeyrek ince halka şeklinde) doğranmış yarım soğan biraz kavrulur. Doğranmış patatesler ilave edilir birlikte 10 dakika kadar kavrulur, tuz ve karabiber ilave edilir, kapak kapatılır. Patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerekirse yarım çay bardağı sıcak su ilave edilir. ( piştiğinde patatesler susuz olmalı).
  3. Ayrı bir tencerede bir yemek kaşığı sıvı yağında piyazlık doğranmış yarım soğan ile ince uzun doğranmış biberler birlikte kavrulur. Küçük doğranmış tavuk etleri, köri, soya sosu ve tuz ilave edilerek pişirilir.
  4. Ayrı bir kapta dereotu ve beyaz peynir karıştırılır.
  5. Kiş hamuru için un hariç diğer malzemeler karıştırma teli ile karıştırılır. Elenmiş un ilave edilir, yoğurulur, 10-15 dakika dinlendirilir.
  6. 25-30 cm' lik kalıp veya tepsi yağlanır, hamur içine yayılır, kenarları biraz yükseltilir. Hamurun üzerine önce patatesli karışım, sonra dereotu peynir karışımı onun üzerine de tavuk eti yayılır.
  7. Üzerine çırpılmış sos malzemesi eşit şekilde dökülerek yayılır. Tepsiyi kaplayacak şekilde kaşar peyniri rendelenir. 200 derece ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

06 Kasım 2010

Barbun Tava

Malzemeler:
  • 1 kg barbunya,
  • Kızartmak için sıvı yağı,
  • Yeterince mısır veya buğday unu,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Balıkçıdan temizletip aldığınız barbunların  kalan pullarını temizleyip, bol suda yıkayın (kafalarını arzunuza göre koparıp, koparmayabilirsiniz) süzgece alın, suları süzülünceye kadar bekletin. Sonra 1 tatlı kaşığı tuz ile tuzlayın.
  2. Tavayı, yağ koymadan önce kızdırın ( balıkların yapışmaması için) sonra yarım cm kadar yağ koyun, yağı kızdırın.
  3. Barbunları una bulayıp tavaya atın. her iki tarafı kızarınca ( 4 er dakika yeterli olacaktır) servis tabağına alıp, sıcak sıcak, yeşillik veya mevsim salatası ile servis yapın.
Afiyet olsun...

04 Kasım 2010

Safranlı Pilav


MALZEMELER:
  • 2 su bardağı baldo pirinç,
  • 1 çay kaşığı safran,
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağı,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 3 su bardağı sıcak su, ( 1ölçü pirinç için 1,5 katı su hesaplayınız)
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Pirinç yıkanır, süzülür. Pilava konulacak kaynar suyun içine 1 çay kaşığı safran konulur karıştırılır, bir kenarda bekletilir.
  2. Tencereye bir yemek kaşığı sıvı yağı konulur, yağ ısındıktan sonra yıkanıp süzülmüş pirinç eklenerek pirinçler camlaşmaya başlayıncaya kadar kavrulur. (5-6 dakika)
  3. Tereyağı ilave edilir bir iki karıştırılır, safran karıştırılmış kaynar suyu bir süzgeç yardımıyla süzerek safranlı su tencereye dökülür. Tuz ilave edilir karıştırılır, pilav kaynamaya başladığında altı kısılır, pilav pişmeye bırakılır.
  4. Pilav suyunu çektikten sonra ocak kapatılır, tencerenin üzerine kağıt havlu serilir, kapak kapatılır, 10 dakika kapak açmadan pilav demlendirilir. 
  5. Servis yapmadan önce pilav karıştırılır, sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...

Bruschetta Tarifi

İtalyan mutfağından bir ön yemek. İtalyan' lar sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş kızarmış ekmeğe "bruschetta" diyorlar. Sabah kahvaltısında, akşam çayında, yemekten önce sunabilirsiniz. Türk damak zevkine çok uyan bu tadı mutlaka deneyin.

MALZEMELER:
  • 4 dilim ekmek,
  • 2 orta boy domates,
  • 2 adet sivri biber,
  • 3 diş sarımsak,
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytin yağı,
  • 5-6 adet taze fesleğen yada 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 
  • İsteğe bağlı, beyaz peynir, permasan peynir, mozzarella, hellim v.b. peynir, (hangisini arzu ederseniz),
  • Tuz, karabiber, kekik,
YAPILIŞI:
  1. Ekmek dilimleri kızartılır. Ekmekler sıcak iken üzerine, kesilmiş sarımsak sürülür. Sonra fırça ile zeytinyağı sürülür. Ya da ezilmiş sarımsak ile zeytinyağı karıştırılıp beklettikten sonra  bu karışım sürülür. Hangi şekil arzu edilirse öyle yapılır.
  2.  Domatesler soyulur, çekirdekli sulu kısmı atılır küp küp doğranır. İnce doğranmış biber, fesleğen, sarımsak ilave edilir, daha sonra karabiber, kekik, tuz, arzu ettiğiniz küçük doğranmış peynir ve bir miktar zeytinyağı ilave edilir, harmanlanır.
  3. Kızarmış ekmeklerin üzerine yayılır.
Afiyet olsun...

03 Kasım 2010

Tavuk Etli Nohut Yemeği

MALZEMELER:
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut,
  • 300 gr tavuk göğüs eti,
  • 1 adet soğan,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
  • 3,5 su bardağı kadar sıcak su,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Tavuk göğüs eti kuşbaşı doğranır tencereye alınır. Zeytinyağında, ince doğranmış soğan ile birlikte kavrulur.
  2. Salçalar eklenir, salçanın kokusu gidinceye kadar bir müddet kavrulur. Haşlanmış nohut ilave edilir bir iki çevrilir, sıcak su konulur, nohutlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Pişmesine yakın tuz atılır.
Afiyet olsun...

NOT: Daha önceden akşamdan ıslatıp, ertesi gün haşladıktan sonra dondurucuda sakladığım nohudu kullandım. Normal çelik tencerede pişirdim. 15-20 dakikada pişti.

02 Kasım 2010

Ayva Tatlısı

MALZEMELER:
  • 3 adet ayva,
  • 2 su bardağı şeker,
  • 3-4 adet karanfil,
  • Su,
  • 1 rulo kaymak,
  • Üzeri için dövülmüş ceviz veya  antep fıstığı,
YAPILIŞI:
  1. Ayvalar ortadan ikiye bölünür, kabukları soyulur, çekirdek yatakları çıkartılır ve çekirdekleri bir kenara ayırılır.
  2. İkiye böldüğümüz ayvalar geniş bir tencereye dizilir. Biraz ayva kabuğu ve çekirdekler tencereye atılır. Ayvaların üzerine şeker, eşit olarak dökülür.
  3. Ayvaların yarısını geçinceye kadar su ilave edilir. Kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  4. Pişen ayvalar sevis tabağına alınır.
  5. Soğuduktan sonra üzerlerine kaymak konulur,dövülmüş ceviz veya  antep fıstığı serpilerek servis yapılır. ( Ayva tatlısını aynı gün içinde tüketilmesini öneririm)
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...